Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

319. Regen in het Paradijs

 

Toen ik zes jaar was leefde ik blijmoedig onder de Hollandse hemel. Bij guur weer besloegen de ramen en kon ik er giechelend met een vriendinnetje op tekenen 'wie op wie' was. Buiten kon ik met de stoere buurjongen van het volgende portiek een potje 'wie-het-hardst-in-de-diepste-plas-kon-springen' spelen. Kastanjes waren glanzend bruine juwelen. Zakkenvol sleepte ik mee naar huis tot groot verdriet van mijn moeder met opruimwoede.

Er leek nooit een einde te komen aan mijn leven in het paradijs. Elke dag werd ik wakker en dienden nieuwe avonturen zich aan. 
Totdat….ik op een zonnige dag zeven werd en mijn moeder een groot plat pak binnenbracht.
    
    Zo, zei ze. Die is voor jou! 

Ik trok het cadeau naar me toe, scheurde als een bezetene het papier eraf en…. daar lag opgevouwen een lange rode lak regenjas met een rode zuidwester. Hij rook nieuw en rubberig en voelde stroef onder mijn handen. 
    
    'Wat is dit?', vroeg ik. 'Je denkt toch niet dat ik die ga aantrekken!' 

En ik duwde de muf riekende jas weg en liep teleurgesteld naar mijn kamer. 

Maar de volgende dag al regende het natuurlijk. En dwong en wrong moeder mijn worstige dikke lijfje piepend en krakend in die jas. Ik smeekte, huilde en verzette me uit alle macht. Het hielp niet. 

Even later had moeder ook nog de Zuidwester (die iets te klein was voor mijn hoofd) doorgeduwd tot over mijn oren, die daardoor daarbinnen flapten. Op straat sleepte ik mij voort, meters achter moeder. Ik moest wat bedenken om te voorkomen dat ik als een rode matroos bij school zou aankomen. Ik had er veel voor over. Alles eigenlijk.

Ik hoopte dat de wind zo hard zou gaan waaien dat …..maar daar was ie op gemaakt natuurlijk. Ik zou met mijn jas aan de doornige struiken van het huis op de hoek kunnen blijven hangen zodat er een scheur in zou komen. Beter. Of ik kon me laten overrijden, en zou zo gewond zijn dat ze de jas van me af zouden moeten knippen. 

Maar ik durfde het allemaal niet. En dat hele jaar liep ik met een plastic zak naar school, waarin ik de jas propte nog voor de deur van de school, en de Zuidwester. Er bleef maar één oplossing over. Ik moest heel snel groeien dat jaar!
 

 

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi SylVK26, eigenlijk een heel grappig verhaal. Ik zie je frustratie over het kledingstuk. Vooral om je oplossing op het einde moest ik lachen: gewoon heel snel groeien dat jaar. Met plezier gelezen.
Ik vond een paar dingetjes in je tekst:

Toen ik zes jaar was leefde ik blijmoedig ----  achter "was" mis ik een komma. 

... regende het natuurlijk. En dwong en wrong moeder ... --- Als je de tweede zin met En wil laten beginnen, moet de zin wel kloppen en dat doet het niet. Misschien kun je de twee zinnen aan elkaar moet schrijven. 
.... regende het natuurlijk en dwong en wrong moeder ...

de Zuidwester ---- ik vraag me af of dit met een hoofdletter moet. Het zou zo maar kunnen, hoor, maar ik twijfel. 

... waarin ik de jas propte nog voor de deur van de school, en de Zuidwester. ---- dit leest voor mijn gevoel niet lekker. Misschien zou je beter kunnen schrijven:  ... waarin ik nog voor de deur van de school de jas en de zuidwester propte.

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal met een prachtige clou!

 • Kijk het nog even goed na op leestekens; er ontbreekt hier en daar een komma.
 • Zuidwester is in je verhaal soms met en soms zonder hoofdletter, maar het moet met een kleine letter.
 • 'lange rode lak regenjas'. 'Lak' is geen bijvoeglijk naamwoord; kies voor 'lakjas' of 'regenjas'.
 • Eens met Fief: die lange zin in de laatste alinea vind ik ook niet prettig lezen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Ha SylVK26, leuk verhaal vanuit een zevenjarig personage met prettige kinderlogica in de twist op het einde. Met één woord haalde je me uit de 'droom' die een goed verteld verhaal is. 'En ik duwde de muf riekende jas weg en liep teleurgesteld naar mijn kamer.' 'Riekende' lijkt me niet een woord dat een zevenjarig meisje kent of gebruikt. Voor mij doorbrak dat woord even de droom. Maar dat was het enige moment.

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi,
Je verhaal is leuk geschreven. Ik zie in je tekst een aantal zinnen beginnen met en, mijn tip is om te proberen dat een beetje te vermijden. Mocht je er meer willen lezen over wanneer een zin met en kan beginnen kijk dan naar https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/257/en_a… . Via taaladvies.net kun je ook interessante artikelen vinden over gebruik van leestekens e.d. 
Je laatste stukje, die laatste 3 regels, vind ik echt een heerlijke, grappige afsluiter. Ik zou wel de zin "En dat hele jaar liep ik met een plastic zak naar school, waarin ik de jas propte nog voor de deur van de school, en de Zuidwester." een beetje herschrijven. Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven "Dat hele jaar liep ik met een plastic zak naar school, waarin ik de jas en de zuidwester propte nog voor de deur van de school."