Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 319 Die witte kerst…

Buiten ligt een pak sneeuw. Binnen heeft vader een plafondhoge kerstboom in de woonkamer geplaatst. Met mijn zussen en broers pakken wij de kerstversiering uit.

Als achtjarig jongetje was ik dat jaar verward.  Mijn oudste broer verbleef al geruime tijd in een ver land. Ik vroeg mij bezorgd af of hij met Kerstmis thuis zou komen. 

Vorige jaren beleefde ik pret aan het versieren van de boom, maar nu voel ik mij onbehaaglijk. Wat als mijn oudste broer het niet haalt? Raar dat de oudere zussen en broers geen krimp geven. Mijn vijfjarig broertje host onbezorgd door de kamer met een slinger.

De dagen vergleden zoals wij gleden op de glijbanen die wij maakten op de dichtgevroren sloot. ‘s Nachts keek ik door de ijsbloemen op het raam naar de wassende maan en telde de dagen af naar Kerstmis.

Op kerstnacht mag ik voor het eerst mee naar de nachtmis. Pas als ik de volgende dag in de late morgen wakker word en de geuren opsnuif uit de keuken waar moeder hevig in de weer is met het kerstmaal, realiseer ik mij dat het nu kerstdag is en nog steeds geen nieuws heb opgevangen over grote broer.

Geen ontbijt, want gisterennacht hebben wij na de kerkdienst warme worstenbroodjes gegeten. Vader neemt het omgedraaide kerstkindje van achter de kerststal en plaatst het bij de andere beeldjes. Het is nu geboren en ieder van ons mag een kerstwens doen, die je niet  mag verklappen. Ik heb de mijne meteen klaar.

Iedereen in huis is druk in de weer maar in de woonkamer is niemand. In mijn beste zondagse kleren tuur ik meewarig  naar de opgetuigde kerstboom. De wazige lichtjes achter het uitgesponnen engelenhaar doen me wegdromen. 

Plots hoor ik naast het huis voetstappen in de knisperende sneeuw.  Moeder slaakt  een vreugdekreet en mijn broers  stormen de trap af. Mijn wens is in vervulling gegaan. Daar staat grote broer die mij toeroept: “Verrassing!”
Hij is echter niet alleen. Naast hem staat een beeldschone jongedame in een lange rode regenjas.

Wij drinken een glaasje bij de kerstboom en wisselen presentjes uit. Ik heb geen oog voor mijn geschenkje, maar verdrink in de zachte kijkers van het meisje met de lange blonde engelenharen, die mijn grote broer toelacht. Mijn mooiste kerstcadeau ooit.

 

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal Gi.

Ik had verwacht dat je broer de kerstman zou spelen, maar een knappe vrouw meenemen is natuurlijk veel beter.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Leuk verhaal Gi. Je zou kunnen overwegen om de cursieve stukjes te schrappen en in het eigenlijke verhaal te verwerken. Goede twist op het einde.  

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Eerst stond het ganse verhaal in de verleden tijd, Frank maar de tegenwoordige tijd maakt het levendiger. De zinnen die beter in de verleden tijd bleven (en klonken)  heb ik daarom in cursief gezet.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Gi, wat een bijzonder mooie herinnering. Persoonlijk vind ik teksten in de tegenwoordige tijd ook fijner lezen. Het is dan alsof je er zelf bij bent. Het cursief geschreven stukje is verwarrend. In eerste instantie lijkt het alsof het niet bij de rest van het verhaal hoor en het iets uit het verleden is, maar dan blijkt dat het hele verhaal uit het verleden is en dit stukje daarbij hoort. Maar al met al weer een mooi verhaal. Graag gelezen. 

Met zussen en broers pakken wij de kerstversiering uit.  ---  Zo leest het alsof je het over willekeurige zussen en broers hebt. Met mijn zussen en broers pak ik de kersversiering uit.

... van de boom maar nu voel ik ... --- achter boom hoort een komma. Zo heb je nog een aantal zinnen meer. Voegwoorden als "maar" en "want" horen achter een komma.

Geen ontbijt want gisterennacht hebben wij na de kerkdienst warm worstenbrood gegeten.  ---  achter ontbijt hoort ook een komma en na kerkdienst ontbreekt een "een"-tj

Lid sinds

3 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

Mooi Kerstverhaal, met een mooi einde. Goed de Kerstsfeer beschreven en de jongen die alleen met zichzelf bezig is. Heeft de jonge een speciale relatie met zijn oudere broer, dat hij zo naar hem verlangt?

Lid sinds

4 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Beste Gi,
Je verhaal is leuk om te lezen. Het zou voor mij iets fijner lezen als de stukjes verleden tijd niet in cursief zijn geschreven. Ik merkte dat ik tijdens het lezen een beetje bezig bleef met 'waarom is dat in cursief? Is er iets bijzonders met die tekst?'
Maar zeker mooi geschreven vanuit het oogpunt van iemand van 8 jaar oud. Ik voelde de teleurstelling omdat zijn broer niet zou komen en dat het allemaal maar raar was dat de rest gewoon door ging.