Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#318 - Marcus van Eindhoven

De stilte. Dat is wat me opvalt. Ik ben toch in het centrum van Eindhoven? Ik ben net lopend het station gepasseerd op weg naar de boekwinkel, ik weet het zeker. De auto’s, fietsen, winkels, waar zijn ze? Mijn ogen registreren een landschap met hier en daar huisjes met rieten daken. Hoofdschuddend kijk ik naar mijn hand, die verkrampt de telefoon vasthoudt. Ik zet het scherm aan en de hond komt in beeld. Een lach verschijnt om mijn mond. Ik heb geen bereik, zie ik.

'Wat heeft u daar?’ Ik maak een klein sprongetje van schrik. Nieuwsgierige ogen kijken naar me op. Ik kijk van de kleine jongen naar mijn telefoon en terug.
Dat is mijn telefoon.’ 
‘Een wat?’ Ik zeg niets en staar de jongen met grote ogen aan.
‘Wat kijkt u?’
‘Marcus,’ stamel ik. Ik herken hem aan zijn middeleeuwse pagekapsel, blauwe gewaad en leren schoentjes.
Marcus ja, hoe weet u dat?’ Ik open mijn telefoon en scroll door mijn foto’s. Dan toon ik er één aan de jongen. Hij staart naar het plaatje van hemzelf. Ik stel voor dat hij me de weg wijst naar de Sint Catharinakerk. Hij loopt mee, een bruggetje over, de poort door over een lange straat met huisjes. Dan doemt de prachtige kerk voor ons op.
‘Hier kom jij vaker hè?' vraag ik Marcus.
‘Dit is zo’n beetje mijn thuis, ja,’ antwoordt hij. 
Ik zeg hem niet dat ik weet dat hij ziek is en zal overlijden op zijn tiende. Dat zijn adellijke graf in deze kerk gevonden wordt. 
‘Je moet de groeten hebben uit het jaar 2020,’ zeg ik tegen hem.
‘Bedankt dat wij zoveel van jou kunnen leren.’

 

Meer info over Marcus: http://erfgoedgeowiki.nl/index.php/Middeleeuwse_C…

Lid sinds

5 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Je roept veel vragen op, Linda. Wie is Marcus? Toch iemand uit de middeleeuwen, én iemand die zij al kent, maar waarvan? Waarom wil zij naar de Catharinakerk? Wat zijn huisjes met dieren? Etcetera.

Ik denk dat je die informatie in het verhaal moet verwerken, je kunt de lezer niet afschepen met een link 'voor alle antwoorden op uw vragen'.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Haha afschepen, zo had ik het niet gezien. Vragen oproepen mag in een verhaal, maar het moeten er inderdaad niet teveel zijn, dus dat advies neem ik ter harte. 

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Linda, dat moet een rare gewaarwording zijn geweest. Ik ben een beetje bekend in Eindhoven en de Blob is een onmiskenbaar herkenningspunt. Ben je echter niet bekend, dan zullen de lezers niet weten waar je het over hebt.
Ik ben het eens met Katja dat je verhaal vragen oproept. Je hebt een blijkbaar voor Eindhoven bekend figuur gebruikt, maar je laat hem niet goed uit de verf komen. In een verhaal met zo weinig woorden is elk woord kostbaar. Het aantal woorden dat je gebruikt hebt voor de laatste twee zinnen bijvoorbeeld, zou je naar mijn idee beter had kunnen gebruiken om Marcus verder te beschrijven. Ook hoe je bij de kerk komt, vind ik dan niet zo spannend. 

Het tweede gedeelte van je verhaal leest beter als je de gesproken teksten onder elkaar zet. Nu heb je alles achter elkaar doorgeschreven. 

‘Hier kom jij vaker hè? vraag ik Marcus. --- vraag ik hem.

Laatste zeur: zet je titel boven in het titelvak (waar je nu #318 hebt staan), dan valt hij in het overzicht beter op.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@Fief, dank voor je opbouwende "kritiek". Marsus is inderdaad een Eindhovense bekende en op deze manier wilde ik jullie met hem laten kennismaken. Je hebt gelijk dat het een uitdaging is in 300 woorden! Goed leerlunt. De achter elkaar staande zinnen is een "technisch dingetje," er verschijnen teveel witregels als ze onder elkaar staan merkte ik. 

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Over die witregels: dit is inderdaad een mankement op de website. De regelafstand van de oorspronkelijke tekst wordt niet behouden.  Kan iemand dit technisch oplossen?

Daarnaast, Linda vindt ik de reacties van Fief en Katja gegrond.  Eindhoven ken ik enkel uit mijn prille jeugd toen we als Belgen nog boter en andere dingen uit Nederland het land binnen smokkelde. Ik begreep dus ook niet waar je met het verhaal naar toe wilde.

Lid sinds

3 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Wat grappig, de eerdere reacties. Ik vind het verhaal juist heel compleet. Dat jij een foto van hem op je telefoon hebt, betekent dat jij onderzoek naar hem hebt gedaan en bekend bent met zijn verhaal. In het laatste stuk laat je dat nog eens zien doordat je weet dat zijn graf daar gevonden wordt in 2020. Natuurlijk is het leuk om meer details te weten, maar het is niet per se nodig. Ik vind dat je dat heel goed hebt gedaan! Dat verschilt dus blijkbaar een beetje per persoon.

Wel weet ik zoals Fief al noemt niet wat een Blob is en je gebruikt af en toe dezelfde woorden. Heel veel 'mijn' in de eerste alinea en twee keer vlak achter elkaar 'verschijnt' aan het eind van die alinea. Dat zijn wel kleine dingen natuurlijk, maar halen mij er net een beetje uit.

In de wandeling naar de kerk zou je nog iets meer sfeer kunnen scheppen zodat wij de stad ook écht voor ons zien in gedachten (en misschien ook iets meer Marcus. Hoe loopt hij? Wat is het voor persoonlijkheid?), dat is nu nog wat vaag. Inderdaad de 'dieren in de tuin' zie ik niet echt voor me. Welke dieren? Waarom in de tuin?

Maar je hebt het echt heel mooi gedaan! Een mooie ode aan Marcus :)

En dan nog even het technische over de witregels, volgens mij is dat verholpen als je Shift + Enter doet in plaats van alleen Enter.

 

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt Annemieke voor de uitleg over de witregels. Het werkt. Ik had over dit euvel net een bericht naar de redactie gestuurd maar neem aan dat ze onze reacties ook volgen en weten dat hiermee het probleem is opgelost.
Ik ga mij toch eens verdiepen in de geschiedenis van Eindhoven, maar dat was blijkbaar de bedoeling van Linda. Zelf durf ik ook wel eens raadselachtige stukjes te schrijven om de lezer ertoe aan te zetten naar e.e.a. op zoek te gaan.

PS: ook in de teksten van de reacties werkt gelukkig Shift/Enter. Wij gaan voortaan op dit forum veel 'wit' uitsparen.

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

@Linda, het is echt heel lang geleden, maar ik herinner me dat ik erg graag in Eindhoven kwam. Dank zij de 'link' ben ik nu helemaal mee in het verhaal en moet Annemieke bijtreden dat het erg geslaagd is.