Lid sinds

1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Opdracht #317 - De dader

Een rij mensen schuift aan om een begrafenis bij te wonen. Maarten heeft een andere reden om hier te zijn. Hij heeft een behoefte en een missie. Mensen in zijn omgeving vinden hem een rare kwast, maar hij schildert de wereld wel in de kleuren die hij wil. En die kleuren zijn duister. Aardsduister.

Wanneer een dikke man achteraan de rij aansluit is zijn moment aangebroken. Hij zet zich achter de brede rug. Hij wil pas op het laatste moment zichtbaar worden.
   Hij schuifelt de al volle kerk binnen en taxeert de rouwende familie. Hij is in vervoering. Een prachtige weduwe. Een magere vrouw, diep in de tachtig schat hij. Haar aangezicht is gekreukt en gesierd met een grillige levervlek. Haar zwarte nylonkousen kunnen niet verbergen hoe bleek ze is.
   Zijn ogen vernauwen. Dit is mijn bruid vandaag, denkt hij. Met volle teugen snuift hij de wierrook op.
   De weduwe schudt handen die niet bij mensen lijken te horen. Ze schudt gerimpelde handen, kinderhanden en handen die te hard knijpen.
   De breedgeschouderde man stapt weg van de weduwe. Nu zijn ze allebei kwetsbaar. Hij neemt haar hand en trekt haar lichtjes naar zich toe, brengt haar even uit haar evenwicht. Met zijn lippen een weinig open kust hij haar op de mond. Hij proeft haar verdriet en siddert. Ze heeft uitgehuilde lippen. Hij kust haar net lang genoeg om een indruk na te laten en niet lang genoeg om haar helemaal uit haar lethargie te halen. Dan citeert hij zijn beminde filosoof Nietzsche: ‘De ultieme beloning van de doden is dat ze niet meer dood hoeven te gaan,’ fluistert hij.
   Haar oogleden knipperen.
Hij maakt zich los en werkt snel de rij rouwenden af. De weduwe staart hem onthutst na, maar wordt gedwongen om nieuwe, opdringerige handen te schudden.

 

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Jempi, welkom op het forum. Een interessant verhaal, die me wel met vragen achterlaat. Is Maarten een oude of jonge man? Wat is behoefte/missie? Is hij uit op haar geld? Of vindt hij het gewoon leuk om verdrietige vrouwen te kussen?

Aardsduister  --- Is dit een bestaand woord? Aardedonker wel, maar dan slaat het meestal op licht.

Haar zwarte nylonkousen kunnen niet verbergen hoe bleek ze is.  ---- Deze zin staat direct na de opmerking over haar gezicht, daardoor leest het alsof de kousen haar gezicht verbergen. Ik snap natuurlijk wel dat dat het niet zo is, maar op een of andere manier klopt de zin niet. 

De weduwe schudt handen die niet bij mensen lijken te horen.  --- deze zin kan ik niet goed plaatsen, omdat er daarna beschreven wordt wat voor soort handen ze schudt.

Hij kust haar net lang genoeg om een indruk na te laten en niet lang genoeg om haar helemaal uit haar lethargie te halen.  --- voor mijn gevoel leest het beter als je "net" weglaat en ipv "niet lang genoeg" vervangt door "te kort". Dan krijg je meer de tegenstelling in je zin, nu staat er twee keer "lang".

 

Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Jempi,

Ik vind het scenario fijn lezen en je bouwt mooi de spanning op. Je schrijft daarnaast beeldend en origineel. 

Verder heb ik twee punten van feedback:

- De zin 'De breedgeschouderde man stapt weg van de weduwe. Nu zijn ze allebei kwetsbaar', begreep ik niet helemaal. Was de breedgeschouderde man de dikke man achter wie hij stond? Wie zijn er nu kwetsbaar en waarom? 

- Daarnaast heb je het verhaal geschreven vanuit het perspectief van een rare kwast, maar heb ik niet een gevoel van begrip of sympathie bij hem gekregen. Misschien is dat nog een verbeterpuntje?

Ga zo door en leuk dit stuk van je te lezen!

 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Jempi,

Goed verhaal, lekker mysterieus. Je laat nog net genoeg open liggen voor de lezer om zelf in te vullen. Ik heb het met plezier gelezen.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

... jeempie!

Jempi,

... wat een griezelig verhaal. Wat een fantasie, om jaloers op te worden!

"De mensen vinden hem een rare kwast, maar hij schildert wel in de kleuren die hij wil." 

Leuk gevonden. Het valt me op dat je de alinea's laat inspringen.  Succes bij dit forum.

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Ha Jempi, welkom. Wat een bijzondere, gruwelijke fantasie. Ik wist niet wat ik las. Veel daders zijn variaties op een thema, dit is andere koek.  Een van de onderdelen van de opdracht was dat je sympathie moest krijgen met de dader. En in tegenstelling N.v.B. denk ik dat je daar toch wel in slaagt. Je hebt een protagonist die iets wil. Een strevende held. En onbewust leef je daar als lezer mee mee, hoe vreemd zijn doel ook is. Goed gedaan.