Lid sinds

9 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #317 - De dader

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Frank Noë, Lizette van Geene, Mabel Verstappen, Mike van Holsteijn, Ingeborg van Buiten, Johanna Müller en Annemieke Heller. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 317e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #317 - De dader

Door Frank Noë

Een van de valkuilen bij het schrijven is dat we gemakkelijk kiezen voor het perspectief van het slachtoffer. Het kind dat gepest wordt, de geliefde die verlaten wordt, of de aftakelende oudere. We identificeren ons met de buitenstaander of het slachtoffer en veel verhalen zijn vanuit dat perspectief geschreven. Maar dat is niet altijd de beste optie. Als je schrijft vanuit de dader heb je dramatisch veel meer mogelijkheden. Er is afstand tussen jou als schrijver en je hoofdpersoon – dat is altijd goed. Inge Schilperoord - bijvoorbeeld - schreef Muidhond vanuit het perspectief van een pedoseksuele tbs-patient. (Zie hier)

De opdracht van deze week is: schrijf een verhaal van maximaal 300 woorden vanuit het perspectief van een dader. Het maakt niet uit wat hij/zij gedaan heeft. Beschrijf het zo dat je als lezer ook (een beetje) meevoelt met de dader. 

Kijk ook zeker bij de andere verhalen van deze weekopdracht en verbaas je hoe verschillend schrijvers hun dader vormgeven.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Frank Noë is hoofdredacteur bij Schrijven Magazine en heeft meerdere boeken geschreven waaronder De vijfde dag, waarmee hij de longlist van de Jan Wolkers-prijs behaalde.