Lid sinds

2 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

#316 De boekenbevrijder

De combinatie ‘gratis’ en ‘boek’ liet de ekster in mij los. Zet mij voor zo’n openbare boekenkast op straat en je had eventjes geen kind meer aan mij. Het idee is simpel: je leent er een boek en brengt het terug, of je ruilt het om voor een ander.  Briljant concept; tot het moment dat je met de voorkeuren van de buurtbewoners wordt geconfronteerd. De teleurstelling sloeg ongenadig toe als het assortiment wéér bestond uit belegen streekromans en gedateerde thrillers.  Na de zoveelste deceptie wist ik het zeker, hier lag mijn toekomst, ik zou voortaan door het leven gaan als boekenbevrijder.

Eerlijk is eerlijk, ik zou nooit deze carrièreswitch genomen hebben, als ik mijn voorbeeld en inspiratiebron Fred niet had ontmoet. Op een zonnige zaterdag leerden we elkaar kennen in de kringloopwinkel, meer specifiek: op de boekenafdeling in de kringloopwinkel. We struinden zij-aan-zij door het aanbod; ik zocht een geschiedenisboek maar Fred is een literatuurliefhebber. Tenminste, dat maakte ik op uit het stapeltje boeken dat hij bij elkaar scharrelde.  Hij heeft een brede smaak zie ik: Arnon Grunberg, Doeshka Meijsing, Maarten ’t Hart en Remco Campert.

‘Ik koop hier elke zaterdag een paar boeken’ vertelde Fred. ‘Daarmee ga ik langs de straatbibliotheekjes in onze stad. Ik heb zo mijn vaste adresjes en dan leg er ik er een boek in. Want de mooiste verhalen verdienen een tweede kans. En het leuke is: meestal is het boek dat ik de voorafgaande week neerlegde, door een lezer meegenomen.’

Goed voorbeeld doet goed volgen, dacht ik bij mezelf en legde mijn net verworven aanwinst naast zijn boek in de straatbibliotheek op de hoek. Samen gaan we nu door het leven als het boekenbevrijdingsfront en brengen wekelijks vergeten boeken opnieuw tot leven. Eens kijken of twee boekenbevrijders een leesrevolutie kunnen ontketenen.

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi MarianneO, je hebt een bijzonder beroep bedacht. Bij elke boekenkast die ik onderweg tegenkom, zal ik voortaan aan jou denken. Misschien kan ik een boek ontdekken dat door het boekenbevrijdingsfront is geplaatst. Met plezier gelezen.

Wat me opviel in je tekst, is dat je niet consequent de tijd aanhoudt. De ene keer staat de zin in de tegenwoordige tijd en dan weer in de verleden tijd. Daardoor is niet duidelijk of je verhaal in het heden of verleden speelt. In de eerste alinea begin je in het heden en eindigt in het verleden.
In de tweede alinea begin je met een terugblik, maar halverwege ga je over in de tegenwoordige tijd.

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Marianne,

Goed idee en een leuk verhaal. Iedere keer als ik deze boekenkasten of kringloopwinkels afschuim word ik geconfronteerd met dezelfde boeken. Zoals Gi al zei, leve de boekenbevrijder! 

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

"Samen gaan we nu door het leven als het boekenbevrijdingsfront en brengen wekelijks vergeten boeken opnieuw tot leven."

Dat moet toch een fantastisch beroep zijn! 

Een fijn verhaal met alleen, zoals Fief al aangaf, wat onregelmatigheid in het gebruik van de tijden. Maar verder heel erg leuk gevonden, en niets eens zo heel onmogelijk, dit beroep!

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

MarianneO, als ik er van kon leven, zou ik niets liever willen doen dan dit! Leuk gevonden :)

Je hebt op een speelse, goede manier de spreektaal van de ik-persoon weten te vangen. Graag gelezen!