Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Opdracht #315 - Gebruik schommel op eigen risico

Ik heb zo’n ontzag voor autoriteiten dat ik nog niet eens een afspraak met de kapper durf af te zeggen, maar mijn buurtbewoners hebben daar minder last van. De mededeling van de gemeente Haarlem dat de buurtschommel vanwege gevaar verwijderd zou worden, zette de huishoudens langs de Garenkokerskade in vuur en vlam.

Wat dachten ze wel niet op het stadhuis?! Dat bewoners niet zelf kunnen nadenken? Wie heeft er last van de schommel en hoezo moet die verdwijnen?! Nog dezelfde middag stonden vier meisjes aan de deur in de leeftijd van acht tot tien jaar.  Met hoge stemmen en struikelend over hun woorden door verontwaardiging en opwinding vertelden ze het hele relaas, waarbij vooral de zinsnede ‘helemaal niet gevaarlijk’ in verschillende toonaarden te horen was.  Ze hadden een petitie opgesteld in bibberige letters met roze en blauwe viltstift. Uiteraard zette ik mijn handtekening.

 ‘Schommelgate’ was geboren. In een mum van tijd haalde het speeltoestel de voorpagina van het Haarlems Dagblad.  Buurtbewoners stonden als ware proffesionals de toegestroomde media te woord, de Noord-Hollandse televisie kwam opnames maken, zelfs de Telegraaf wijdde er een artikel aan. Komkommertijd, net wat u zegt.

Ik besloot om het plaats delict eens te bekijken. Dat was niet zo heel moeilijk want het object van discussie bevindt zich op een kiezelsteen afstand van mijn woning. De zelf gefabriceerde schommel bestaat uit een plankje aan twee touwen dat over een tak is geworpen. Het zitplankje bevindt zich niet meer dan 30 centimeter boven de grond en onder de schommel liggen stroken kunstgras. De schommel zit niemand in de weg en de schommelaar kan onmogelijk een geparkeerde auto raken. Kortom, ernstig letsel lijkt uitgesloten.

Het kon niet anders of de gemeente zou aan het kortste eind trekken. De ambtenaren waren geen partij voor de mondige burgers. Maar wat als ooit een touw knapt of de tak afbreekt? Krijgt dan dezelfde gemeente een claim aan de broek omdat de veiligheid van de schommel niet gewaarborgd was?

Vandaag zag ik de oplossing voor het dilemma, zodat niemand gezichtsverlies lijdt.  De gemeente plaatste een waarschuwingsbord: ‘gebruik schommel op eigen risico’.  

 

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi MarianneO, welkom op het forum. Een bijzonder relaas over het probleem van een schommel.  Ik zie de meisjes al aan de deur staan. En wat je zegt: komkommertijd. Graag gelezen. 
Ik heb enkele zinnen die me opvielen.
De eerste zin had je er voor mij niet bij hoeven te zetten. Het voegt naar mijn gevoel niets toe aan het verhaal. Als je begint met "De mededeling van ..." word ik als lezer meteen het verhaal in getrokken.

Nog dezelfde middag stonden 4 meisjes aan de deur in de leeftijd van 8 tot 10 jaar, met hoge stemmen en struikelend over hun woorden van verontwaardiging en opwinding vertelden ze het hele relaas, waarbij vooral de woorden ‘helemaal niet gevaarlijk’ in verschillende toonaarden te horen was.   ---- Deze zin klopt voor mijn gevoel niet. Lees hem maar eens hardop. het is bovendien een erg lange zin die beter leest als je het korter formuleert of er meerdere zinnen van maakt.
Getallen schrijf je ook voluit: vier meisjes in de leeftijd van acht tot tien jaar.

Ik besloot om het plaats delict eens te bekijken. Dat was niet zo heel moeilijk want het object van discussie bevindt zich op een kiezelsteen afstand van mijn woning. De zelf gefabriceerde schommel bestaat uit een plankje aan twee touwen dat over een tak is geworpen. Het zitplankje bevindt zich niet meer dan 30 centimeter boven de grond en onder de schommel liggen stroken kunstgras. De schommel zit niemand in de weg en de schommelaar kan onmogelijk een geparkeerde auto raken. Kortom, ernstig letsel lijkt uitgesloten.  ---- Hier ga je van de verleden tijd naar de tegenwoordige tijd.
Ik zou ook schrijven dat de schommel niet in de weg stond ipv zat.

De gemeente plaatste een waarschuwingsbord langs de waterkant  ---  waarom niet bij de schommel?

Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

Hai Fief, dank voor je constructieve opmerkingen, daar kan ik wel wat mee. En tja, die eerste zin, ik vond hem zelf geestig, omdat het stukje in eerste instantie ging over de opstand van de bewoners tegen de bedilzucht van de gemeente. Later heb ik de focus veranderd, en komt de eerste zin idd in het luchtledige te hangen. 

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Marianne,

Leuk verhaal. Een paar kleinigheidjes waar ik over struikelde. Je zegt dat de buurtbewoners de media 'professioneel' te woord stond. Dat woord mag van mij weg omdat ik hem niet in de context kan plaatsen. Ze zijn eerder boos of verontwaardigd. Het bord langs de waterkant snap ik ook niet. Er wordt in het stuk niets over water gezegd. Zoals Fief al opmerkte zou ik het bord bij de schommel zetten. Verder een prima verhaal.

Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Marianne

Ik vind dat je een originele insteek hebt gevonden maar het leest naar mijn smaak iets te veel als een nieuwsbericht eerder dan een verhaal. Je zou het fijner, spannender en aangenamer kunnen maken.

Ik ga niet herhalen wat er al in elke commentaren werd geplaatst, want  het zijn terechte opmerkingen.

Mijn voorstel is: bekijk je tekst nog eens alsof iemand anders hem had geschreven jij hem mag verbeteren. Maak op basis daarvan aanpassingen en dan wordt het wellicht wat vlotter.

 

Johanna

   

Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Marianne, een leuk verhaal heb je geschreven. Een goede binnenkomer! Verder sluit ik me aan bij het commentaar van Fief en Jurrit. 

Welkom op het forum.

Lid sinds

1 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Marianne, welkom op dit forum. Toen ik het verhaal las ging er een belletje rinkelen dat ik dit al eerder ergens had gelezen; https://straatparels.nl/straatparels/gebruik-scho…

Zoals een echte Carmiggelt Kronkel betaamd is dit op een waar verhaal gebaseerd (uit de foto blijkt dan gelijk waarom het waarschuwingsbord langs de waterkant staat) ; https://www.nhnieuws.nl/nieuws/250169/schommel-ma…

Goed gevonden, en zoals ik uit ervaring weet, nog niet zo makkelijk om vanuit een nieuwsbericht een lezenswaardige verhaaltje te schrijven. Graag gelezen.

Lid sinds

2 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Novus

Hai Novus, je hebt me gevonden :) Straatparels is inderdaad mijn eigen website waar ik mijn schrijfels op publiceer. Ik sloeg aan op het woordje 'kronkel' omdat ik een groot liefhebber van Simon Carmiggelt ben. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of wij elkaar in real live kennen? 

Lid sinds

1 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Marianne, moet al weer een tijdje geleden zijn dat ik bij toeval op straatparels.nl terecht kwam en het verhaal over de schommel las. Kennelijk heeft dit toen een indruk achtergelaten zodat ik het verhaal herkende. We kennen elkaar verder niet (hoewel ik regelmatig in Haarlem kom en we elkaar allicht eens toevallig zijn tegengekomen ;-)