Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Opdracht #312 - Het witte laken

 

Alicia komt thuis van het winkelen en steekt de sleutel in de voordeur. Meteen klinkt er enthousiast geblaf. Zodra ze de deur openzwaait springt een klein, Australische Terriër tegen haar op. Met de grote tas hoog boven haar, sluit ze de deur.

‘Sst, Dommel.’ Ze zet haar tas op de grond en gaat op haar hurken zitten om Dommel over zijn vacht te aaien. Daarna staat ze op en pakt haar nieuwe witte tafellaken uit haar tas. Dommel begint te springen en snuffelt aan het laken.

‘Nee Dommel, dat is niet om mee te spelen.’ Snel neemt Alicia het laken mee naar de keuken. Ze pakt de vaas en de krant van tafel en legt het laken over de tafel. Met haar handen strijkt ze het glad. Ze pakt de vaas en zet deze terug op de tafel. De krant neemt ze mee naar buiten waar ze op de loungebank gaat zitten. Ze slaat de krant open en leest de hoogtepunten als ze ineens glas hoort breken. Ze kijkt op en legt de krant weg. Meteen loopt ze naar binnen om dommel aan te treffen in de keuken. Voor hem liggen de glasscherven van de vaas. Ook de bloemen zijn eruit gevallen. En dat alles ligt op haar nieuwe witte laken die Dommel in zijn bek heeft. Hij gromt wat en trekt nog meer aan het laken. De scheuren die er al zaten worden groter.

‘Dommel!’ De hond trekt nog een keer aan het laken. ‘Dommel laat dat los.’ Hij laat het laken los en kijkt haar nog steeds aan. Alicia stapt op Dommel af, pakt hem op en neemt hem mee naar buiten. Daar zet ze hem neer en doet de deur weer dicht. Dommel gaat voor de deur zitten en kijkt haar met zielige puppy oogjes aan.

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hey Suzi,

eerst de tekst-opmerkingen: "springt een klein,"  kleine? of wilde je iets anders benoemen van Dommel omdat je een komma zet? "klein, rossig, speels hondje" of een "kleine Australische terriër" (ik ben niet 100% zeker maar volgens mij is dat met een kleine letter). Dommel krijgt ook nog een keer een kleine letter van je: " loopt ze naar binnen om dommel aan te treffen" 

Hmm Dommel is je hoofdrolspeler die niet zo heel veel mee maakt, er mist spanning. Ook doe je veel aan vertellen niet aan tonen; is de vaas op tafel zetten zo belangrijk dat het benoemd moet worden? Het gerinkel van de scherven zeggen genoeg een stuk verder. Ook de krant maakt een "reis" mee in je verhaal zonder echt veel toe te voegen. Er is niet veel mis met je vertelling maar ik wordt niet heel gespannen van wat er gebeurd. 

 

Joo

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Suzi, welkom op dit forum. Je schrijft een heel herkenbaar verhaal over een pup die de nieuwe aankoop van HP sloopt. Nou moet ik toegeven; als het over honden gaat, is het voor mij altijd goed!
Als je twijfelt over de oplossing van een taalprobleem, kun je zoeken op de site van Onze Taal (en vele andere sites); in dit geval kun je het probleem van de Australische Terriër/terriër oplossen door op deze pagina te kijken: https://onzetaal.nl/taaladvies/franse-kaas-franse-kaas/
Ik vind het benoemen van het van tafel halen en terugplaatsen van de vaas in dit verhaal wel relevant; het speelt een rol bij het nieuwe tafellaken en wat ermee gebeurt.
Ik hoop nog meer van je te lezen.

Met vriendelijke groet,

Ton Badhemd
 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Suzi, ook een welkkm van mij. Leuk verhaal over een ondeugende pup. Ach, hij moet het nog leren. Met plezier gelezen. Een paar opmerkingen over de tekst:

een klein, Australische Terriër ---- een kleine

Je noemt, zeker in het begin, wel heel vaak zijn naam. Dommel dit,  Dommel dat. Probeer het af te wisselen met hij. 

om dommel aan te treffen ---- hier ben je een hoofdletter vergeten.

Tot slot: misschien kun je nog een originele titel verzinnen. 

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Suzi,

Op deze Dommel zou ik wel een keer willen passen: enthousiast en speels hondje zo te lezen!

Ik zie de hele situatie zo voor me en 1 ding fascineert me, misschien heb je zin om daar naar te kijken in je verhaal: wat maakte dat Dommel aan het tafelkleed was gaan trekken? Zat er een lekker luchtje aan, lag er een kruimeltje hondevoer op, is ze dol op de kleur wit...;-)