Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

#311 – Een goedgevulde knalroze onderbroek

Het is werkelijk niet om uit te houden. Vier hoog onder een plat dak en het ene na het andere hitterecord dat sneuvelt. Het zweet loopt langs mijn bilnaad. Ineens valt mijn oog op een bericht in het plaatselijke sufferdje dat ik als een waaier langs mijn gezicht heen en weer beweeg in een futiele poging tot verkoeling. ‘Burgemeester geeft waterleidingsmaatschappij  ontheffing voor vullen indoor kunstijsbaan ondanks nijpend gebrek aan gemeentepils.’

‘Zeg Mien, heb je dat gezien.’

‘Watdan?’

‘De schaatsbaan is open.’

‘Ja mama, toe mamma, please, please,’ jengelt ons Marietje.
Wat lijken we toch veel op elkaar, denk ik met vaderlijke trots.

Een uurtje later staan we, dik ingepakt met mutsen en wanten, op het ijs.
Ik zit bovenop het meegenomen keukentrapje, dat Marietje met enig moeite voortduwt.
‘Links, rechts, langer doorhalen. Heel goed,’ moedig ik mijn oogappel aan, in wolkjes condens.

Ondertussen houd ik zo goed mogelijk de buitengewoon corpulente man in de gaten. De strategie van deze sumoworstelaar bestaat uit zich zo hard mogelijk afzetten tegen de boarding om dan, met zijn benen wijd uit elkaar stuurloos naar de overzijde te glijden waarbij iedere geslaagde poging diepe parallelle sporen als treinrails in het ijs nalaat.

Dan wordt mijn aandacht getrokken door een meisje in weinig verhullende schaatskledij dat bezig is aan een vrije kür. Een geslaagde sprongcombinatie van een dubbele Rietberger en een driedubbele schroevendraaier waarna ze een Biellmann rotatie inzet die mij een prachtig uitzicht bied op een goed gevulde knalroze onderbroek.

In een flits zie ik uit mijn ooghoek de dikzak die nu recht op het trapje afkoerst.

‘Wat is dat pappa?’

‘Niet wijzen lieverd, dat is niet netjes. Dat heet een aardbeienneus.’

‘Maar waarom dan pappa?’ is het laatste wat ik hoor terwijl ik de mee-eters in de vuurrode gok al bijna kan tellen.

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Geweldig, Novus. Heel beeldend, ik zag de man zo op je afkomen. Een verkoelend verhaal in deze warme dagen. Hoewel, de gedachte aan die warme kleding ...
De schroevendraaier als schaatsfiguur (zeg je dat zo?) vind ik briljant gevonden. Ook de trainrails passend verwerkt. 
Ik heb je verhaal met plezier gelezen.

Klein zeurtje:
Wat lijken we toch veel op elkaar denk ik met vaderlijke trots. --- achter elkaar hoort nog een komma.

Lid sinds

4 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Novus,

Wederom een zinderend verhaal in je typerend exuberante woordkeus, ondanks je expatverleden. Schitterende beeldspraak; ik moest echt zoeken naar de treinrails. Origineel ook, op het absurde af.

Om je taalgebruik in alle belangrijke opzichten te vervolmaken een paar taaltips:

- 'het plaatselijke sufferdje dat'
- 'berichtje in het [...] sufferdje': ik zou er 'bericht' van maken (verkleinwoordjes en zo).

En ten slotte nog wat komma's op de i:

Een uurtje later staan we, dik ingepakt met mutsen en wanten, op het ijs. (Anders sta je samen met mutsen op het ijs.)
Ik zit bovenop het meegenomen keukentrapje, dat Marietje met enig moeite voortduwt. (Anders zijn er nog meer keukentrapjes.)
‘Links, rechts, langer doorhalen. Heel goed,’ moedig ik mijn oogappel aan, in wolkjes condens.(Anders zitten jij of je oogappel in die condens, in plaats van je woorden.)

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Novus,

Wat een goed verhaal. Levendig beschreven en de woorden heb je op bijzonder originele wijze verwerkt. Heel erg goed gedaan.

Lid sinds

5 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Novus,

Vlot geschreven. Bizar natuurlijk die schaatsbaan in de hitte. Wat mij ontgaat is waarom dat keukentrapje voortgeduwd moet worden. Ook begrijp ik de goedgevulde knalroze onderbroek niet. Maar dat ligt vast aan mij.

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, bedankt voor je complimenten. Ik ga de komma aanpassen (en heb me voorgenomen om hier nu eens echt werk van te maken om na te gaan hoe en waar de komma's al dan niet gezet dienen te worden ;-)

 

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, ook jij bedankt voor alle complimenten en zeker ook bedankt voor de taaltips. Dit, naast het plezier in het creatieve proces om een verhaaltje te verzinnen binnen de beperkingen van een schrijfopdracht, is waar het mij om gaat. 

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Katja, het keukentrapje is een variatie op de stoel die beginnende schaatsers soms als ondersteuning gebruiken. (Marietje die het keukentrapje met enige moeite voortduwt) Het zicht op de onderbroek is het directe gevolg van de Biellmann rotatie waarbij het 'knalroze' vooruitblikt op het 'vuurrode' in de slotzin.  

Lid sinds

11 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

1. Bij de eerste versie schreef ik dit eigenlijk automatisch op. Tijdens de herschrijf, schrappen etc haalde ik 'goedgevuld' er eerst uit maar vond de zin beter lopen met.
2. Goedkoop effectbejag.
3. Billen? (ik neem aan dat je bekend bent met de Biellmann rotatie?)

Waar het om gaat is om duidelijk te maken dat de hp afgeleid is waardoor hij het gevaar van de dikke man, dat hij eerder nog onderkende, volkomen uit het oog verloren is. 

 

Lid sinds

5 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Novus,

Goedgevuld leidde mij af. Je gaat denken: waarmee?, en dat is geen frisse associatie. Ik denk dat de afleiding ook op een andere manier bereikt kan worden, zoals met een aarbeirood broekje. Maar, enfin.

Lid sinds

3 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Wat een leuk verhaal! Ik was net als Katja een beetje afgeleid door die goedgevulde onderbroek, in mijn ogen is dat vooral een uitspraak over mannen, dus dat verwarde me een beetje.

Verder wringt het bij mij een klein beetje dat de hp op het trapje zit dat zijn (in mijn ogen kleine) dochtertje voortduwt. Wel met moeite natuurlijk, maar het is toch voor mij niet helemaal realistisch dat een dochter haar vader vooruit krijgt.

Heel mooi geschreven wel, heel beeldend! Rillingen op het einde, bah haha ;)