Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#311 Scrabble

 

Felix opent het spel met VEN; twaalf punten. Jop grinnikt. Hij kan er SCHROE voor zetten en dat levert hem vijfentwintig punten op. Helaas net één letter te weinig voor de triple woordwaarde.
‘Shit! SCHROEVENDRAAIER past er net niet op,’ ziet Felix teleurgesteld. ‘Dat zou een klapper zijn geweest.’
Jop heeft het ook gezien en zucht opgelucht.
‘Lust je wat te drinken?’ vraagt hij beleefd.
‘Uh, ja, doe maar water. Of heb je ook cola?’
‘Moet ik even kijken. Mama heeft liever niet dat we dat drinken, maar soms haalt ze het voor visite in huis.’

Jop loopt naar de keuken. Hij heeft een keukentrapje nodig om twee glazen uit de bovenkast te pakken.
‘Er is geen cola, maar ik kan wel ranja maken,’ roept hij naar Felix.
‘Ja, dat is ook goed.’
Jop pakt de fles met water die in de koelkast staat. Felix komt verveeld de keuken binnenlopen.
‘Wat heb je nog meer voor lekkers?’ Brutaal duwt hij de koelkastdeur verder open en zijn oog valt op een bakje met aardbeien. ‘Lekker met slagroom.’
‘Nee, die mogen we niet pakken hoor. Die zijn voor vanavond als toetje.’
‘Eéntje zal je moeder niet missen.’ Felix pakt een grote aardbei uit het bakje en steekt die in zijn mond. Als hij er nog een wil pakken duwt Jop snel de deur dicht.

Ze lopen terug naar de kamer en Felix ziet in de hoek een bak met Lego staan.
‘Zullen we een trein gaan bouwen?’ Hij gaat op de grond zitten en haalt een handvol blokjes uit de bak.
Jop haalt zijn schouders op en gaat naast hem zitten. Het scrabblespel is snel vergeten en een tijdje later hebben ze een locomotief en een aantal kleurige wagonnetjes in elkaar geknutseld.
‘Nu de treinrails nog.’

 

 

Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Ja, zo kan ik het ook.

OK, note to self: niet passief agressief doen tegen mensen.

Ik vind dat kinderen die met LEGO spelen en aardbeien snoepen en een ladder nodig hebben om glazen te pakken en scrabble spelen niet erg geloofwaardig.

Maar toch heb ik het verhaal eigenlijk met plezier gelezen.

Je verhaal Bridge avond is wel veel beter.

 

Maar het is allemaal geen wedstrijd, hè.

Wat ik zelf heb ondervonden: het schrijven van een boek is geen kattepis (sinecure). Het is zo tijdrovend, en dan is het nog maar de vraag of het gepubliceerd wordt. En selfpublishing; wie weet überhaupt dat je boek bestaat?

Ik zit dan bij mijnbestseller.com en, ook al zijn de kaften best wel aantrekkelijk vormgegeven bij de diverse schrijvers, zou je zo maar 17 Euro uitgeven aan een boek/schrijver die je niet kent?

Nu ben ik bijna klaar met mijn dichtbundel, en ik wil het maar van me af zetten en het kreng publiceren. Ik heb wel een stevige voorselectie gemaakt, en de in mijn ogen beste gedichten geselecteerd.

Het leukste vond ik nog het grafisch design zelf maken.

 

En, als het eenmaal in mijn handen is, ga ik het strelen en kusjes geven...

LOL.

Het was een werk van jaren, eerlijk gezegd.

 

OK, groet van Simon

 

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Simon, bedankt voor je uitgebreide reactie en dat je, ondanks je tegenwerpingen, mijn verhaal wel leuk vond om te lezen.
Ik weet niet of je zelf kinderen hebt, maar die van mij spelen Scrabble, speelden met Lego toen ze kleiner waren, hadden toen ook een trapje nodig om bij de bovenkastjes te kunnen en snoepen nog steeds van de aardbeien.
De opdracht was om deze woorden in een verhaal te gebruiken en dat is naar mijn mening aardig gelukt. Ik ben er zelf wel tevreden over, maar ik sta open voor suggesties hoe het beter kan.

Misschien kun je bij het reageren op de inzendingen beperken tot een feedback van het verhaal. Wat vond je goed en wat vond je minder goed. En waarom vond je dat en wat kan ik doen om het te verbeteren. 

Dank je wel dat je mijn verhaal Bridgeavond mooi vond. Dat was inderdaad een heel ander verhaal, maar ja, dat was dan ook een heel andere opdracht. 

Lid sinds

9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Fief, wat een leuk en herkenbaar verhaal heb je geschreven. Doet me denken aan mijn jeugd waarin ik ook menigmaal de verleidingen van een koelkast met daarin iets lekkers voor later heb moeten weerstaan, met wisselend succes. Mooi ook dat het spel scrabble precies drie woorden duurt en dat het dan alweer tijd is voor iets anders. 

Klein zeurpuntje... In het zinnetje: ‘Uh, ja, doe maar water of zo. Of heb je ook cola?’ Ik dacht dat 'ofzo' 1 woord was.

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Vincent, bedankt voor het lezen en je compliment. Je opmerking over enzo heeft me doen twijfelen en ik ben aan het zoeken gegaan. Officieel is het en zo. Twee losse woorden.

Lid sinds

3 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Wat een leuk verhaal!

Een paar kleine dingen: 'of zo' zou ik niet zo snel in een verhaal gebruiken, het is heel erg spreektaal en wat minder schrijftaal. Doordat Felix in de volgende zin ook over de cola begint, begrijp je als lezer al dat hij twijfelt over wat hij nou eigenlijk echt wil.

We lezen verder nergens dat Jop weer van de trap naar beneden is gekomen nadat hij de glazen heeft gepakt, dus het lijkt er nu op dat hij alles daarna vanaf het trappetje doet (als je heel letterlijk leest en zeurderig bent, maar dat ben ik haha). Ook is Jop nog niet in de kamer wanneer Felix vraagt om met de Lego te gaan spelen en vervolgens gaan ze samen spelen. Jop kan bijvoorbeeld met de glazen de kamer binnenkomen, zijn schouders ophalen en naast hem gaan zitten, dan heb je dat opgelost.

Een paar kleine dingen kloppen dus niet helemaal, maar verder vind ik dat je de opdracht superleuk uitgewerkt hebt!

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Annemiek, bedankt voor je compliment en je aanwijzingen. Ik heb ze verwerkt, met enige tegenzin.
"of zo" is misschien spreektaal, maar het staat dan ook in een gesproken tekst. Dan kun je je naar mijn idee meer vrijheid veroorloven. Dan kun je juist schrijven hoe iemand iets gezegd heeft. 

Als de lezer wel begrijpt dat Felix twijfelt over wat hij wil drinken, dan snappen ze ook wel dat Jop niet alles vanaf het keukentrapje heeft gedaan. Bovendien staat er dat hij een trapje nodig heeft en niet dat hij erop staat. Ik denk dat de lezer dan wel begrijpt dat hij eerst op het trapje gaat staan en er daarna weer af komt.
En als Jop naast Felix gaat zitten, snapt de lezer ook wel dat hij uit de keuken is gekomen. Dan moet ik ook uitschrijven wat er met die twee glazen gebeurd is. Heeft Jop ze in de keuken laten staan of in de kamer op tafel gezet?  

Maar ik ben blij met je kritische blik en ik heb het aangepast.

 

Lid sinds

4 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Fief,

Goed verhaal weer, als altijd down to earth en er is oplettend geobserveerd. Mooi portretje van de kinderen: brutaal en ongedurig, maar ook schattig. Wel vind ik het verhaal nog een beetje tam. Misschien mis ik het conflict of de plot.

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, ik ben wel tevreden over hoe de woorden erin passen, maar je hebt gelijk: veel spanning zit er niet in, maar voor nu laat ik het maar even. 
Bedankt voor het lezen en eerlijke blik.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief,

Leuk verhaal. Omdat het een beetje kabbelt kun je er lekker bij wegdromen. In mijn hoofd speelden zich twee verhalen af. Eén waarbij jij op een camping voorover gebogen over een scrabble bord vakjes zat te tellen voor het verhaal en daarnaast het verhaal waar jouw kinderen ondertussen thuis aardbeien uit de koelkast stelen en spelletjes spelen. Ik heb ervan genoten.

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Jurrit, bedankt voor je lieve opmerking. Het was niet bedoeld als dromerig verhaal, maar ik ben toch blij dat je het leuk vond. Bedankt voor het lezen.

Hoi Nel, ook jij bedankt voor het lezen en je compliment.