Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 309 Toen de bliksem insloeg

 

(Jeugdboek geschreven door Jo van den Donk)

Hoeveel boeken kan je in een mensenleven lezen en welke titel, inhoud of fragment uit een werk blijven je bij?

Zelf ben ik niet zo goed in het onthouden van die dingen maar één titel spookt sinds mijn jeugdjaren door het hoofd.  Ik herinner mij vaag dat ik het boek als ‘prijs’ kreeg bij de proclamatie van de schoolresultaten ergens in de jaren ’50.

De spanning in het boek was te snijden. Als het hoofdpersonage Henk zijn blonde haren zwart verft en een nep bril met zwaar zwart montuur opzet om aan een bende misdadigers te ontglippen wilde ik het omgekeerde doen en mijn zwarte haren blond verven.  Aan wie of wat ik toen wilde ontsnappen weet ik niet meer.

Inmiddels zijn mijn zwarte lokken vanzelf wit geworden.

Na het overlijden van mijn ouders raakte bij het leegmaken van het ouderlijk huis het boek zoek.  Navraag bij zussen en broers draaide nergens op uit, niemand herinnerde het zich.

Een jarenlange zoektocht in bibliotheekcatalogi leverde niets op. Ik struinde brocantes af en speurde vruchteloos in de kartonnen dozen van boekenstalletjes.

Dan vond ik dank zij de performante zoekmachines op internet eindelijk iemand die nog een exemplaar bezat, maar het voor geen geld wilde verkopen.

Verbeten zette ik mijn queeste  verder en vond onlangs een afbeelding van de cover en de naam van de auteur met een korte inhoudsbeschrijving.  Een aantal zaken stemden niet helemaal overeen met wat er al die jaren in mijn brein was opgeslagen, maar ik was de koning te rijk met mijn vondst.  

In mijn eigen jeugdboek dat ik aan hen opdroeg, vinden mijn kleinkinderen dat er hier en daar best enge passages voorkomen en dan besef ik waar die inspiratie vandaan kwam.

 

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Gi, wat mooi dat een boek zoveel indruk kan maken dat het jaren na dato inspireert tot het schrijven van een jeugdboek. Fijn dat je het alsnog weer gevonden hebt. Ik heb je herinnering met plezier gelezen.

Een paar dingen vielen me op in de tekst:
Als H.P. Henk  --- ik neem aan dat je met H.P. hoofdpersoon bedoelt. In een tekst is het mooier als je dat voluit schrijft. In de commentaren is het niet bezwaarlijk als je dat afkort tot hp.

wou verkopen  --- wilde verkopen

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

Hoi Fief (komt dit van Viviane?), ik had drie 'wou'-en in mijn tekst staan en heb bij het verbeteren over de derde heen gelezen. Onlangs schreef een collega schrijver  H.P. (inderdaad in zijn commentaar) en heb toen mijn hoofd gebroken over wat die afkorting kon betekenen.  Ik vind afkortingen in teksten ook niet kunnen en heb het dus snel aangepast. Bedankt voor de tips en de toffe commentaar.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een verhaal over wat een boek kan betekenen en de zoektocht ernaar. Ik had graag meer willen weten waarvoor je zou vluchten in je eigen leven maar het effect dat je dat niet vertelt is een soort spanning. Een lezer wil graag een antwoord op vragen die opgeroepen worden.