Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 306 April.

 

Kijk, daar loopt de mens door de tuin, klagend over het rottige weer. Elk jaar ben ik de klos.

   Die voor mij kwam, schetste met schuchtere potloodveegjes de eerste contouren, plaatste hier en daar een accentje neer en mocht oefenen in ontwikkeling.
Hij zette de eerste wankele stapjes. De mens stond erbij te jubelen, ook al werden de nieuwe rozenscheutjes door de nachtelijke vrieskou geveld.

   Ik mag niet oefenen. Ik moet me reppen, resultaat boeken en het goede voorbeeld geven.
Het ene moment kreun ik onder een felle wind met striemende regen en hagelbuien. Een tel later straal ik in een weldoend zonnetje en loop ik met flinke groene passen in het rond. Ik leng de dagen in sneltreinvaart en lever primeur met de onovertroffen bloesem van boomgaarden. Halverwege de maand laat ik de roep van de koekoek horen, wrijf de slaperige ogen uit van de winterslapers en wenk ik naar de trekvogels om terug te keren.

Ik doe duizend en één dingen tegelijk en kan niets afwerken. Ik doe het allemaal in mijn eentje. Zijn de meeste van mijn dagen gevuld met slecht weer en vrieskou, dan wijst de mens beschuldigend naar mij. ‘Aprilse grillen,’ zegt hij. 

   Die na mij komt heeft enkel de puntjes op de i te zetten. Hij wordt met lof en eer onthaald en de hemel in geprezen. ‘Groeizame buien,’ zegt die tuinierende mens. En als die te lang duren en mei somber is en kil, steekt hij weer een beschuldigende vinger naar mij op. Dan haalt hij een oud spreekwoord aan: ‘Verschaft april mooie dagen, dan pleegt mei de last te dragen.’ 

   Ik ben steeds de pineut.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Greet, het duurde even voor ik het door had. Mooi verhaal. Met plezier gelezen. Origineel gevonden.

...daar loopt de mens door de tuin  --- op een of andere manier leest dit niet lekker. Naar mijn idee wil je het over de mens in het algemeen hebben, maar hier betreft het er één van. Misschien leest het dan beter als je zegt kijk daar loopt weer zo'n mens of zoiets. Of misschien in plaats van de mens "de mensen" schrijven. 

het rottig weer  --- het rottige weer

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fief,

De uitdrukking 'de mens' is denigrerend bedoeld en verwijst in dit geval naar iemand die de mensen in het algemeen niet genegen is.
April vindt de mensen maar niks, trekt een vies gezicht, en zegt: 'Kijk, daar loopt de mens door de tuin.'  
Misschien is die uitdrukking Vlaams?

Rottig weer of rottige weer is allebei correct. Ik vind 'rottig weer' meer zeikerig, meer shit dan 'rottige weer', maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Bedankt voor het lezen en de feedback.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Greet, het is rottig weer als het weer niet best is. Maar je schrijft dat de mens klaagt over het weer  dat niet  best is,  dan klaagt hij over het rottige weer. 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat een prachtig stuk! Haast poëtisch!

Je bent heel goed in show, don't tell: ik zie de wankele stapjes helemaal voor me, het jubelen van de mens, hoe die potloodveegjes geschetst worden... Alleen over de 'bulderende wind' zou je nog eens na kunnen denken. Wind maakt namelijk niet echt een bulderend geluid, bulderen doet me meer denken aan onweer.

Ik vind 'de mens' juist heel mooi in je poëtische stijl passen, maar dat is denk ik een kwestie van smaak als ik dat zo in de reacties lees. En de andere reactie: bijvoeglijke naamwoorden worden inderdaad in het Vlaams zowel met als zonder 'e' geschreven, maar in het Nederlands alleen met 'e'.

Maar het zijn hele kleine dingen. Je eigen stijl is erg mooi!

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Annemieke,

Ik heb even mijn licht opgestoken op de site encyclo.nl. 
Bulderen heeft meer betekenissen. Eén ervan is 'het geluid van een stormwind'.
Ik pas het in de tekst aan in 'felle wind met striemende regen en hagelbuien'. 

Bedankt voor de feedback en de lovende woorden.