Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

#296 Geen contact met de buren

 

Onze buren zijn twintigers. Het huis is van zijn vader, een gesloten man die een ongewone achterdocht en agressie uitstraalde. Ik zag hem eens de straat op schieten vanwege een voorbijganger die even voor zijn huis bleef dralen. Hij keek hem na en sjokte terug naar binnen. Ik had geen last van hem, behalve als hij luidruchtig sekste, dat wil zeggen: zij kreunde zo luid dat het tot buiten hoorbaar moest zijn.

Evenals zijn vader destijds, trok ook de zoon erin zonder meubels. Later kwam zij erbij, ik zag alleen haar lange blonde haren. Zij had toen nog een brommertje en ze bleven een hele poos voor zijn huis staan kletsen en lachen.

Het huis heeft wit metalen rolluiken voor alle ramen en zelfs voor de voordeur. Er is geen deurbel, wel een camera. Iedere keer als ze thuiskomen, als zijn ze maar vijf minuten weg, wordt op afstand het luik, of de luiken, omhoog gehesen. Als ze open zijn, valt er door de gesloten vitrage niets te zien. De twee gaan samen of ieder apart de deur uit, meerdere keren per dag. Hij komt bij tijden ’s nachts thuis en wenst een collega luidruchtig een fijne avond. Soms zie je ze een tijdje niet. Ik zag hem een keer in de buurt van de drugsboten. Hij heeft al gauw een dure auto.

Enkele keren maakten ze knetterend ruzie, vooral zij kan er wat van, hij gaat er met een klap van de voordeur vandoor. Pas enkele dagen later zie ik haar weer. Ze zegt nooit iets, ook niet als ik haar een keer gedag zeg, evenmin als haar vriend. De eerste dag was dat wel anders. Ik was de planten aan het sproeien, toen ik opeens enthousiaste begroet werd vanaf de eerste verdieping. Een enkele keer willen ze iets weten; dan zijn ze uiterst correct, vooral hij, en vriendelijk.

Hij belt op straat of op het terras, de hele buurt mag het horen. Zo vang ik af en toe iets op. Zoals over het huis, dat het een gewilde locatie is, en zo. Maar hun huis krijgt weinig zon. Het heeft slechts een slaapkamer en een riante badkamer met een jacuzzi met gouden kranen. De vader en zijn vriendin gebruikten hem bijna dagelijks; het geluid van kolkend water drong door de dunne muren. Voordat zijn vader erin trok stond het een paar jaar te koop, met een zelf getimmerd bord in de tuin. In die tijd werd het door diverse mensen bewoond. Uiteindelijk is het bord weggehaald.

Enkele weken geleden hoorde ik, toen ik naar bed ging, harde geluiden en stemmen. Het duurde gelukkig niet lang, maar kort daarop stopte er een auto met draaiende motor. Van inslapen kwam het niet. Ik hoorde stemmen en geblaf van honden. Toen de auto niet verdween en er zelfs een bijgekomen was, gluurde ik tussen de gordijnen. Er stonden twee politiebusjes en op het terras van de buren een kluitje mensen. Ik hoorde Jannes de deur uitgaan voor zijn avondwandelingetje. En ik hoorde hoe een agent hem aansprak, maar niet waar het over ging.

De volgende dag vertelde Jannes dat bij de buren het luik aan de achterkant was opengebroken en dat alle wegen die naar onze buurt leiden, afgezet waren door politie.

 

 

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Katja, welkom op het forum.

Je hebt meteen bijna een boekwerk geschreven. Het verhaal hoefde maar 400 tot 500 woorden te zijn. Daar zit je ruimschoots boven.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen prettig te lezen verhaal vindt. Ik weet niet goed hoe ik dat moet uitleggen.
Ik heb het idee dat je heel veel criminele feitjes en wetenswaardigheden in het verhaal wil stoppen en je haalt er veel achtergrondinformatie bij waardoor er geen doorkomen aan is. Maar dat is mijn persoonlijke beleving. 

Toen hij er kwam wonen, schoot hij eens de straat op vanwege een hem verdacht voorkomende voorbijganger die in mijn ogen gewoon even voor zijn huis bleef staan.  ---- deze zin bijvoorbeeld. Hiermee verklaar je dat je daarom "weet" dat hij een al dan niet voormalige crimineel is. Alleen omdat hij ineens de straat op schiet?. Bovendien: hoe weet je dat het een voor hem verdacht voorkomende voorbijganger was? Waar leidt je dat aan af?

Ik begreep meteen dat hij net uit de gevangenis was ontslagen en na lange tijd terug was in de maatschappij.  ----  Weet je dat of leid je dat af van zijn "ongewone achterdocht en agressie"?
Zo zijn er meer van die zinnen. Je beschrijft een groot aantal aannames met ongeloofwaardige onderbouwingen.

Misschien kun je het verhaal inkorten tot 500 woorden en je richten op één of twee details.
De opdracht was: Beschrijf vanuit je eigen huis een scene die zich zou kunnen afspelen in het huis van je buren. In 400 tot 500 woorden. 

Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Katja

Dank voor je tekst. Erg veel tekst met heel veel detail en de kunst van het schrijven is 'kill your darlings', dus schrappen ook al vind je je zinnen mooi en nodig. Nu gaat het teveel van feit op feit en dat maakt het erg vermoeiend om te lezen.

HJe hebt een verhaal waarmee je heel wat kanten uitkan. Een ongerustheid over buren die je verdenkt van criminele feiten, een sappig fantasieverhaal over wat er in dat huis gebeurde, etc... Heel veel kanten kan je op terwijl je best even kiest: wat is mijn start van het verhaal en waar wil ik heen. 

Dat betekent dat we niet alle details moeten hebben, dat je bijvoorbeeld op bepaalde dingen kan inzoomen, andere dingen weglaat. De dingen die je weglaat, kan je bv. op een ander blad bijhouden, want kan later eventueel dienen voor een nieuw verhaal.

Probeer je het eens wat uit te dunnen?

   

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Katja, je bent een nieuweling hier op SOL. Welkom, ik hoop dat je er veel plezier aan gaat beleven om je hier te kunnen uitleven in het schrijven.

Mijn commentaar is dat het veel en veel te langdradig is. Je zult ondertussen wel gelezen hebben, dat schrijven en schrappen bij elkaar horen als een Siamese tweeling.

Sukses.

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Katja, je mag zeker een nieuwe versie insturen. Dat kun je doen door het te plaatsen in dit veld "Reactie toevoegen" of door het met een andere titel opnieuw in te zenden. Hou er wel rekening mee dat er elke week een nieuwe opdracht komt en er over het algemeen alleen op die inzendingen gereageerd wordt.

Je kunt de aanwijzingen en opmerkingen op dit verhaal ook verwerken in een nieuw verhaal.