Lid sinds

11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#296 De ekster zijn verzoek

 

Het schrijven ging niet lekker, maar ik heb toch geprobeerd er wat uit te wringen. Hou je alsjeblieft niet in qua feedback. Ik ben hier om te leren. Niet om te horen hoe mooi iets is geworden.

Hein trok aan de hendel van zijn dakraam. Het krakende geluid liet hem weer herinneren dat hij er naar moest kijken. Terwijl hij zijn sigaret opstak keek hij langs de huizen de straat in. Veel viel er niet te zien op wat hardlopers na, die soms een slinger maakte om tegemoet komende mensen. Hij baalde als een stekker, zijn geroutineerde vrijdagmiddagborrel met zijn maten moest nu al weken wachten. Hij had getracht digitaal contact te maken, maar het was niet hetzelfde en hij vond het eerlijk gezegd ook maar niets 'digitale heksenketel' noemde hij het.

de wijze woorden van zijn buurvrouw eergisteren, werkten ook averechts op zijn humeur. Geniet van deze tijd, van de rust’ Ja dacht hij, zeg dat maar tegen die pannekoek die het ‘s ochtends zo’n goed idee vindt om houten balken te gaan zagen en dan later op de middag te gaan schuren, om vervolgens de dag te eindigen met een hoop geklap van zijn hamer.

Met een norse blik ontdeed hij de bierfles van zijn dopje met behulp van de onderkant van zijn aansteker. Voordat hij een slok nam blies hij de geïnhaleerde rook over de daken. Wilde gebaren achter een raam aan de overkant van de straat trokken zijn aandacht. Hij kon vanuit zijn hoek zien hoe een man net voor de gordijnen uit een hurkende positie kwam. Een huilende vrouw liep op hem af en sloeg iets uit zijn handen. Hein keek aandachtig naar het tafereel en dronk zijn bier op. 

Ik weet niet wat hij heeft gedaan, maar hij heeft het goed verkloot. 

Hij luisterde naar het doffe geschreeuw, tot de vrouw boos uit de voordeur zag stappen en met een klap de deur achter haar dicht smeet.

De volgende ochtend keek Hein met zijn verrekijker naar een groep musjes die driftig aan de vetbolletjes van zijn buurvrouw hingen. Maar snel werden weggejaagd door een paar eksters die lomp de vetbollen begonnen leeg te plukken. Een ekster vloog terug naar een boom in het park. Hij stelde de verrekijker scherp tot hij kleine snaveltjes omhoog zag komen vanuit het nest.

‘Krijg nou wat.’

Later op de middag keek Hein vanuit zijn dakraam, hoe een vrouw verdrietig naast een boom in het park stond. Een man klom van een ladder af en hurkte rustig voor haar neer. Nadat hij opstond begonnen elkaar te knuffelen.

Hein glimlachte en pakte nog een biertje. Mijn maten zullen me nooit geloven als ik ze dit vertel.

 

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Maculos, Hein heeft het druk gehad met kijken. Je beschrijft een verscheidenheid aan taferelen. De ekster heeft niet zo'n grote rol, daarom snap ik de titel niet helemaal. Wat was het verzoek van de ekster?
Ik denk dat je nog iets moet sleutelen aan de tekst.

... op wat hardlopers na, die soms een slinger maakte om tegemoet komende mensen. --- die soms een slinger maakten om tegemoetkomende mensen te ontwijken.

Hij baalde als een stekker, zijn geroutineerde vrijdagmiddagborrel  --- Ik zou hier twee aparte zinnen van maken.

hij vond het eerlijk gezegd ook maar niets 'digitale heksenketel' noemde hij het. ---  d twee zinnen, of achter niets een puntkomma.

de wijze woorden --- zin beginnen met een hoofdletter.

'Geniet van deze tijd, van de rust’ Ja dacht hij, --- punt achter rust. Een komma achter ja.

die driftig aan de vetbolletjes van zijn buurvrouw hingen  --- Ik zie nu iets heel vreemds voor me :-) 

Later op de middag keek Hein vanuit zijn dakraam, hoe een vrouw verdrietig naast een boom in het park stond  --- zag hij vanuit zijn dakraam.

Nadat hij opstond begonnen elkaar te knuffelen. --- nadat hij was opgestaan, begonnen ze elkaar te knuffelen.

Mijn maten zullen me nooit geloven als ik ze dit vertel.  --- Wat heeft hij gezien dat zijn maten nooit zullen geloven? Zoveel spectaculairs heeft hij niet gezien.

 

Lid sinds

11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

hee Fief,

Wat een geweldige feedback, ontzettend bedankt ik zal er naar kijken. Ik schaamde me kapot nadat ik dat stuk over 'de vetbolletjes' opnieuw had doorgelezen. 

Ook vroeg ik me af of deze opdracht persé realistisch geschreven moest worden?

En nog een vraag welke waarschijnlijk al een miljoen keer langs is geweest. Waar kan ik duidelijke schrijf voorbeelden vinden over leestekens. Waarin wordt uitgelegd waarom of wanneer je ze op een bepaalde manier moet toepassen?

Of is dit simpelweg gewoon 'blijven schrijven tot het snapt?'

Nogmaals ontzettend bedankt.

Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Maculos

 

Ik merk dat Fief al grondig door de tekst is gegaan en de slordigheden er heeft uitgeplukt. Er mangelt hier en daar iets aan de zinnen, maar dat is verbeterbaar. Ik vind wel dat je beeldend schrijft, maar inderdaad, soms moet een zin eindigen met een punt.

De leestekens. Wat vooral helpt is eens te gaan kijken wat de precieze rol ervan kan zijn. Wanneer een komma, dan wel een puntkomma of een dubbel punt zijn functie kan hebben. Wat ook helpt is je tekst voor jezelf voor te lezen, dat geeft de mogelijkheid om zelf de nodige rustpunten te ontdekken, te weten of te ontdekken waar je mogelijk en best een leesteken zet.

 

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Maculos,

Je vult een opdracht in zoals jij dat voor je ziet. Het hoeft dus niet realistisch, maar het moet wel kloppen.

Informatie over leestekens kun je overal vinden. Google maar eens op "leestekens" of "leestekens oefenen", dan krijg je voldoende sites waar je uitleg kunt vinden. En dan vooral veel schrijven.