# 296 Ik zie, ik zie ...

 

Peter zit voor het raam van zijn zolderkamer en kijkt verveeld naar buiten. Vanuit zijn positie kan hij bij iedereen zien wat er gebeurt. Zijn oog valt op de woonkamer van meneer en mevrouw De Vries. Het lijkt er heftig aan toe te gaan. Zouden ze ruzie hebben? De man en vrouw zijn druk aan het gebaren. De man heft zijn arm. Heeft hij een stok in zijn handen? De vrouw maakt afwerende gebaren. Verschrikt kijkt Peter toe. Gaat hij haar slaan? Hij ziet dat de buurman de stok een aantal keren op en neer beweegt.
Vlug rent hij naar beneden en vertelt zijn vader wat hij heeft gezien.
‘En toen sloeg hij een paar keer met een stok. We moeten de politie bellen, pap!’
Vader legt zijn krant weg en staat op.
‘Ik ga eerst wel even kijken.’

Vader loopt naar de achterburen om poolshoogte te nemen.
Een kwartier later is hij weer terug.
‘Wat jij gezien hebt, Peter, was geen misdrijf. Meneer en mevrouw De Vries waren een toneelstuk aan het repeteren. Zodra het theater weer opengaat, kunnen ze hun toneelstuk gaan uitvoeren. Dat ligt nu even stil.’
Teleurgesteld gaat Peter weer naar zijn zolderkamer. Hij had het wel spannend gevonden om aan zijn vriendjes te vertellen dat hij een moord heeft gezien.

Een paar dagen zijn Peter en zijn vriendje Ted een schoolopdracht aan het maken. Ted wordt afgeleid door een kat die over de schutting sluipt. Hij volgt de kat tot die bij de buren in de tuin springt. Dan ziet hij in de huiskamer van de achterburen dat een man slaande bewegingen maakt naar een ander persoon die vervolgens op de grond valt.
‘Peter!’
‘Wat? Schreeuw niet zo. Ik heb deze som bijna af.’
‘Kom kijken! Die man slaat iemand neer!’
Peter gaat onverstoorbaar verder.
‘Peter, er ligt iemand gewond op de vloer. Ik kan het vanaf hier zien.’
‘Nee joh, dat zijn de achterburen. Die oefenen voor een toneelstuk voor het theater. Dat deden ze laatst ook. Toen dacht ik ook dat de buurman de buurvrouw doodsloeg. Mijn vader is gaan kijken en toen kreeg ik op mijn kop omdat ik de buren had bespioneerd.’
‘O,’ zegt Ted teleurgesteld. ‘Zou toch kei stoer zijn als we een echte moord hadden gezien.’
Peter snapt helemaal wat hij bedoelt. Ted gaat weer zitten en ze maken hun opdrachten af. In de verte horen ze de sirenes van een politiewagen, maar ze schenken er geen aandacht aan.

De volgende dag leest vader vol afschuw een bericht in de krant.

DOOD MAN SCHOKT BUURTBEWONERS
De man werd door zijn buren gevonden. Hij bleek meerdere malen op zijn hoofd geslagen te zijn. Nader onderzoek volgt.

‘Dit geloof je toch niet. Bij de buren van De Vries hebben ze gisteren een man doodgeslagen gevonden. Een moord in onze wijk. Die lockdown drijft iedereen tot waanzin.’

 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Fief, wat een leuke invulling van de opdracht. Mooie plotwending. Jammer voor Peter; die had zo graag aan zijn vriendjes verteld dat hij een echte moord heeft zien gebeuren. Graag gelezen! 👍

Met vriendelijke groet,
Ton Badhemd

29 april 2020 - 15:12

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Als een film zie ik je verhaal voor me, inclusief het verhaal dat meneer De Vries vader op zijn mouw speldt. "De man werd gevonden door zijn buren"...dus er werd flink in de straat gekoekeloerd ;>) Leuk verhaal, Fief!

29 april 2020 - 21:37

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fief,

Hoedje af, dat is echt tof, goed gevonden en mooi geschreven.

Ik durf je te vragen één zin even aan te pakken, gewoon om het sterker  te laten overkomen en het is deze: Een paar dagen later is Peter op zijn zolderkamer met zijn vriendje Ted bezig met het maken van een schoolopdracht.  Dat kan iets korter.

Voor de rest dus echt geen opmerkingen hoor.

   
1 mei 2020 - 11:26

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Fief, dit verhaal doet mij denken aan een verhaal uit mijn jeugd: "Peter en de wolf" Hierbij waarschuwt Peter drie avonden op rij voor de wolf. Drie avonden staan de mensen paraat, maar drie avonden lijkt het vals alarm. Als Peter de vierde avond weer zegt dat hij een wolf heeft gezien, gelooft niemand hem. Maar dit keer heeft hij gelijk. De wolf komt en kan zonder hindernissen alle schapen doodbijten.

Deze moderne corona versie is erg geslaagd en ik heb het met veel plezier gelezen!

1 mei 2020 - 19:11

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Eens met voorgaande: leuke twist in het verhaal en goed geschreven! 

In de eerste alinea zou je misschien nog wat meer emotie kunnen brengen? De schrik van Peter is nog wat lauw. Ik kan me voorstellen dat het wel wat meer oproept als je echt iemand met een stok op iemand ziet inslaan. Het grappige is dat die emotie er wel in zit, als Ted het ook ontdekt. De dialoogzinnen drukken spanning uit en voeren spanning op. 

Groetjes Elza

1 mei 2020 - 21:16