Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#295 - Red de wereld

Beste Koning Willem Alexander,

Ofschoon ma’s moeder en pa’s ouders heel verschillend waren, over één ding waren ze het helemaal eens: pa en ma moesten geen kinderen krijgen. Voor de zeven broers en zussen van ma was dat net even anders. Die hadden weer een nieuw discussiepunt waar ze graag mee stoeiden. De stand bleef gelijk: drie vóór, drie tegen en één zwevend: die zus wist het niet. Er viel ook voor de beide opties wat te zeggen. Hoe kunnen twee verstandelijk beperkte ouders immers hun kinderen goed opvoeden? Je kunt van tevoren de problemen al uittekenen. Wil je liever voorkomen, of geef je mensen vrijheid als het gaat om hun natuurlijke wens om zich voort te planten?

Die wens was er bij pa en ma. Ze waren zes jaar verloofd geweest en ze trouwden met elkaar om hun eigen gezinnetje te stichten. Zij overlegden verder niet, maar gingen gewoon hun gang. Wel hadden ze onderzoek laten doen op verzoek van hun beide moeders. Ma had haar beperking opgelopen bij een hersenvliesontsteking, toen ze drie maanden oud was. Pa's handicap was ontstaan door zuurstoftekort tijdens de tangbevalling. Geen reden dus om geen gezonde kinderen te krijgen. Erfelijk was er niets met hen aan de hand en hun wil om een gezin te stichten was ijzersterk. Al een paar maanden na hun bruiloft werd ma zwanger van een zoon en twee jaar later kregen ze een dochter: een koningswens.

Opvoeden deed ma. Pa werkte vijf dagen per week van zeven tot zeven. De kraamhulp stuurde zij na een paar dagen weg, want ze hield niet van pottenkijkers. Ze zorgde dat haar kinderen schoon waren, nette zelfgemaakte kleren aan hadden en goed te eten hadden. De oma’s die haar graag wilden helpen met haar twee kinderen konden langskomen voor een kopje koffie, maar werden dan toch echt weggestuurd. Met heel weinig geld een gezin runnen, kostte tijd. En waar dat mogelijk was, hielp ze ook andere mensen die het minder hadden dan zij.

Op Koninginnedag liet ma de teugels varen. Ze probeerde de toespraak van de koningin op TV te zien en regelde oppas voor haar jaarlijkse avondje uit met pa naar Oranje Getrouw. Haar onzekerheid over haar moederschap als verstandelijk beperkte vrouw verdween even. Ze ontspande in naam van de Koningin. Als Koningin Maxima aan het videobellen is, zie ik de mensen met wie zij belt ook ontspannen, net als ma.

 

 

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Ingeville, ik weet niet of deze brief een wereld reddende boodschap heeft, maar ik vind het wel een mooi en warm verhaal. Ook de slotzin.