Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Beschaafde wereld - Wekelijkse schrijfopdracht 291

Hij boog zijn hoofd gelaten en hield zijn adem in. 

Bij het eerste knisperend geluid ging elk haartje op zijn armen rechtop staan.  Hij sloot zijn ogen om de tranen nog even op te houden, voordat via zijn neus natte druppels zacht en traag over zijn lippen naar zijn kin vloeiden. Daar vielen ze geluidloos.  Verloren voor altijd.

Zijn hoofd deed pijn als de inslag van een bliksem, bij elke schreep die abrupt eindigde met een knip.  Het ritme van de schaar bouwde een trauma dat nog lang zou bij blijven.  De verbondenheid met  zijn wereld werd met elke haal verder doorgehakt.  In die maat leek het lied van zijn verleden te verdwijnen en ook zijn hele wezen.  Onhoorbaar verloor hij zijn instincten en eveneens zijn drang om te overleven.  De kramp omklemde zijn hart verstikkend hard.  Zijn hoofdhuid knevelde strak zijn schedel.

Langzaam opende hij zijn ogen.  De zwarte lokken omringden hem ontheemd als dode veren van een raaf.  Hij zag generaties wijsheid rondom hem uitgestrooid, en daar lagen ook de familiebanden als afval, klaar om weg te vegen.

In de spiegel voor zich zat een vreemde man verloren naar hem te staren.   De barbier ernaast lachte opgetogen en zei :’welkom in de beschaafde wereld, Short Hair Red skin’

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sarina, wat poëtisch geschreven, mystiek bijna. Ik vroeg me lange tijd af waar dit over ging, tot de laatste 2 zinnen. En daarna vond ik de voorlaatste alinea ook extra mooi. Prachtige opbouw! En een bijzonder woord geleerd; 'schreep'.

Mvg Ton Badhemd

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sarina, ik heb je verhaal een paar keer gelezen. Je hebt mooi omgeschreven zinnen gebruikt; het leest heel prettig, maar ik heb geen idee waar het over gaat. 

bij elke schreep  --- wat is een schreep?

zei :’welkom --- na de dubbele punt hoort nog een spatie.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Ton Badhemd

Ton,
Weer een typisch Vlaamse verwerking van schrapen/schillen/schaven.  Een schreep is in een enkele haal met een scherp voorwerp ergens over gaan.  Wij schrepen worteljes of een baard.  Ik bedacht deze beeldspraak om de beweging en het geluid te omschrijven dat voorafgaat aan de "knip" van een schaar.
Het was de bedoeling om nieuwsgierigheid en aandacht te houden tot het einde.  Daarom ook dat de titel eigenlijk niet verwijst naar de de handeling op zich.
Ik dacht hieraan omdat Indianen geloofden dat hun instincten, of de mogelijkheid om hun omgeving waar te nemen, werd beperkt doordat hun haar werd afgeknipt (door de blanken).  Of dit ook bewezen is, weet ik niet.  Een knipbeurt moet wel ingrijpend geweest zijn voor hen. 
 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

Hoi Fief,
Zie mijn vorige reactie. 
Het gaat over een eerste kapbeurt van een Indiaan, waardoor hij een stuk van zijn cultuur verliest.
Het ritme van de knippende schaar en het gevallen haar.  En al is haar in principe gevoelloos, de hoofdhuid is het zeker niet.  Er zijn zelfs mensen die een knipbeurt wel als pijnlijk ervaren, maar zover wou ik niet gaan.  Dat klinkt belachelijk en daarom wordt er zelden over gesproken.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Poëtisch geschreven en na het einde te lezen kan ik het pas begrijpen. Ik vind het daarom toch nodig dat je aan het begin een hint geeft. Geen uitleggerige want dat zou het verhaal teniet doen, maar een voorwerp dat met knippen te maken heeft. Anders boet het verhaal voor mijn gevoel aan kracht in. Nieuwsgierigheid is goed, maar de bedoeling van een hint is dat het einde niet geheel onverwacht komt. Nu snapte ik het eerste deel niet, ik dacht dat de man aan het wandelen was.

Mooi!

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sarina, bedankt voor je uitleg. Nu snap ik ook wat je bedoelt met "Short Hair Red Skin" De link met indianen had ik niet gemaakt.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Schrijfcoach O…

Dank je voor de reactie.

Zou je dan de hint geven in de zin : 'Bij het eerste knisperend geluid van de schaar ging elk haartje op zijn armen rechtop staan' ?
Of pas een alinea later : 'Zijn hoofd deed pijn als de inslag van een bliksem, bij elke schreep die abrupt eindigde met een knip.' ?

Ik kan het natuurlijk beide invoegen. Het is geen raadseltje.

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sarina, ik weet niet of een schaar een knisperend geluid geeft. Ik zou ook niet weten hoe je het dan wel kunt omschrijven. Zie het commentaar van Schrijfcoach Odile.
Het moet geen afbreuk doen aan je tekst. 
Bij het eerste knisperend geluid --- misschien alleen de aanvulling: en de eerste lok die de grond raakt. 
 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

Neen de schaar geeft niet een knisperend geluid.  Het is het geluid van de schaar en de haren die geknipt worden. Je moet er maar eens op letten de volgende keer bij de kapper.
Maar ik kan me dan weer niet herinneren ooit een geluid gehoord te hebben wanneer het haar de grond raakt.  Daar zal ik de volgende keer dan weer aandacht aan geven.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Beste Sarina, 

Je hebt een bijzonder perspectief gekozen en hiermee ook een hele originele invalshoek voor de opdracht. 

Het is prachtig beeldend omschreven, al denk ik dat de tekst mogelijk nog krachtiger wordt met wat minder bijvoeglijk naamwoorden. Ik kan me aansluiten bij de opmerking hierboven dat het bijna poëtisch aandoet.

Aan het einde van de tekst had ik pas door dat het om een indiaan ging, al kwam dat niet helemaal als een verrassing door je woordkeuzes in de voorlaatste alinea, dus daar licht je al subtiel het tipje van de sluier op. Ik vind het altijd erg leuk als pas aan het einde duidelijk is waar het over gaat, dus knap gedaan! 

 

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sarina, het is best gepuzzel om precies de juiste hint te geven en niet te veel. Dit is een kwestie van uitproberen, lezen, laten lezen, tot je tevreden bent. Soms is schaar te veel, soms is het precies genoeg. Schreep is te onbekend daarvoor en komt een beetje laat voor mij. Maar prachtig geschreven.