Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Opdracht #290 - Corona

 

Sinds het jaar dat ik naast haar woon heeft ze mij geen blik waardig gegund. Eenzame ouderdom heeft haar wantrouwend en verbitterd gemaakt, haar geloof in een medemens totaal vernietigd. Onbekend is voor haar onbemind en daar wilde ze het bij laten, nam ik aan. Rot op, is haar motto, zo zegt het “Niet Welkom” bordje. Ik zie het elke keer als ik langs haar deur loop. Ik vergeef het haar, in stilte. Ik laat de deur, in gedachten, op een kier. En toen belde ze bij mij aan. Haar ogen gericht op mijn tulband, haar stem schel in afkeuring, haar handen wringend, hoestend en proestend; ‘Buurman, heeft u nog wc-papier? Wil u een kopje koffie?’

Mijn glimlach, verscholen achter een dubbele mondkap, mijn medeleven, geen van dit alles was aan haar nog besteed. Ik zag het gelijk, op sterven na dood. ‘Hoeveel velletjes wil u, buurvrouw?' vroeg ik. ‘Of wil u een hele rol?’  

‘Ik zag u lopen met twee hele pakken. Dat zijn 48 rollen. U woont ook maar alleen.  U kan wel een heel pak missen, toch?’   

Al zou ze een rol per dag gebruiken, zolang zou ze niet meer leven om het hele pak nodig te hebben. ‘Ja hoor, die kan ik wel missen,’ zei ik. ‘Maar, dat kost u dan 40 euro. En ... ik drink geen koffie.’

Zonder blikken of blozen gaf ze mij in ruil voor een heel pak wc-papier een briefje van 50 euro. ‘Hou de rest maar!’ krijste ze nog en toen viel ze opslag dood voor mijn deur.

Een dag later kwam haar dochter aan de deur. Enigszins verlegen, mogelijk verdrietig, gaf ze mij de brief terug die ik eergisteren voor de deur van haar moeder had gelegd. 'Mijn moeder heeft de brief van u gelezen. Ze voelde een tederheid in uw woorden die haar aan haar overleden man deden denken. Blij dat er iemand was die haar aandacht gaf. Op wie ze mocht rekenen als ze iets nodig had. Ze was eigenlijk te verlegen om u aan te spreken, maar wilde dat al sinds u hier kwam wonen. Ik zei nog; vraag of hij suiker heeft, nodig hem uit voor een kopje koffie.’  

 

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wauw, Yrret, wat een verhaal. Ik word er stil van. Super hoe je de karakters beschrijft en dan die plot-wending aan het einde. Chapeau!  👍

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal Yrret. Bij het tussenstukje haakte ik even af. Waarom moest hij nou geld vragen voor een wc rol? En dan nog wel 40 euro? Bij het slotstuk haakte ik weer aan. Het was een dappere, maar onhandige poging van de buurvrouw om kennis te maken. De buurman had iets coulanter mogen zijn.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Yrret, wat een mooi verhaal. De soms ontbrekende naastenliefde heb je mooi omschreven in je verhaal.

Je begint je verhaal met 'Sinds het jaar' .. voor mij is 'In het jaar' beter.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi stuk over een vrouw die niet in staat is te laten merken wat ze werkelijk nodig heeft! Mooi hoe je de observaties en interpretaties van de buurman (1e alinea) zet tegenover de laatste alinea. Alleen herken ik me in wat Fief zegt: in het tussenstuk lijkt de buurman ineens zo'n harde man, die in de eerste alinea zegt de deur open te houden op een kier. 

Twee zinnen die niet zo lekker achter elkaar lazen: 'Ik vergeef het haar, in stilte. Ik laat de deur, in gedachten, op een kier.' Twee keer zo'n bijzin met 'in' vond ik niet zo lekker lezen. 

De brief komt uit de lucht vallen. Is dat bewust en zo ja, waarom? 

Groet, Elza

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Goedemorgen Yrret

De plotwending is super. Maar er zitten enkele inconsequenties in je tekst en ik zou me nog eens buigen over het begin. Ze is eenzaam en verbitterd. Kan zijn, maar er is wel een dochter die vaker langskomt, lees ik op het einde?

Die prijs voor die rol toiletpapier... Maakt een fijn verhaal wat ongeloofwaardig, en dat kan een punt zijn waar de lezer afhaakt en geen zin meer heeft om verder  te lezen. Daar let je dus best op, en bovendien kan je dat nog gaan aanpassen.

   

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Fief schreef; Waarom moest hij nou geld vragen voor een wc rol? En dan nog wel 40 euro?

 Ik struin regelmatig op marktplaats. Daar was een grapjas die 10 euro vroeg voor 1 rol - ongebruikt - wc papier. Dat was op mijn prefrontale cortex blijven plakken.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Elza schreef; De brief komt uit de lucht vallen. Is dat bewust en zo ja, waarom? 

Bewust, om aan de opdracht te voldoen.  

Johanna Müller schreef; De opdracht luidt: schrijf een  tedere brief aan een oudere persoon [...] 

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Yrret,

... wat een mooie invulling van de opdracht. Een stukje om te herlezen.

Zoals vaker bij jouw schrijven lees ik steeds meer en ook hoe 'simpel'  jij iets duidelijk kunt maken.

Dankjewel!

 

 

 

 

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Yrret,

Mooi verhaal! Leest lekker door en (zoals eerder al genoemd): mooie plotwending :D. Het zit nu op het randje van geloofwaardig (naar mijn mening). Wat voor mij hem net over dat randje duwde was het "Niet Welkom" bordje. Misschien als dat net een ander bord was (iets met waakhond, of een flauwe spreuk die wel ergens kán hangen), dan zou het voor mij net lekkerder werken. Sowieso leuke bijdrage :D!

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Yrret,

... geen idee, wat voor merk het was. Wel een heel grote vrachtwagen.

De reacties op de verhalen lopen nu een beetje door elkaar; hindert niet - kan gebeuren. # 284 - Horror

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Yrret,

Knap geschreven, met veel gevoel en aanvoelen! Leest heel vlot. Sterke plotwending. Niets op aan te merken. Alles is reeds gezegd in de reacties hierboven.