Lid sinds

9 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

#274 De blokkade

 

Er is een blokkade op de autosnelweg. De file duurt langer dan gewoonlijk. Ze weten niet precies waar het nu voor is, er zijn tegenwoordig zo veel burgerprotesten dat Billy en Bollie er zich niet druk meer over maken. Op de autoradio is enkel slechte muziek te horen, ze hebben geen CD’s meegenomen en daarom schakelt Bollie de zender maar uit. Billy en Bollie houden wel van flauwe groentegrappen en daar vullen ze hun tijd wat mee. ‘Het is groen en zoeft van een berg? Een skiwi. Haha.  Het is groen en heel erg vrolijk? Slalalalala. Haha. Het is een groen en springt door het bos? Een dophertje. Haha. Het is paars en het werkt in een restaurant? Een obergine. Haha. Het is groen en kan niet zinken? Andrijvie. Haha. Het is wit en vormt ontploffingsgevaar? Een BOEMkool. Boem, boem. Haha. Het hangt in een boom en het zingt: ik ben geen appeltje, ik ben geen appeltje? Een zotte peer met een persoonlijkheidsstoornis. Haha.’ Hoewel ze de grappen al tijden kennen, lachen ze zich een bult tot Billy en Bollie de reusachtige, automobielverslindende ananassen op zich af zien komen, gevolgd door een kudde woest geworden bananen. Een ramp voltrekt zich. Mensen en auto’s worden voor de ogen van de twee vrienden verslonden door tropisch fruit...

Billy en Bollie springen uit hun wagen, zoeken zich als hazen zigzaggend een uitweg door de chaos, hup een weiland in, weg van het gevaar en ze rennen voor hun leven. Ze zijn nog nooit zo bang geweest. Ze lopen en lopen, er is geen tijd om wat te vragen en te zeggen, ze negeren de pijn in hun milt en ze blijven maar rennen en rennen. In hun kielzog twee bananen die er duidelijk op uit zijn om hen te pakken te krijgen. Aanvankelijk lijkt het erop dat ze hun achtervolgers van zich af kunnen schudden, maar de bananen winnen steeds meer terrein. Billy en Bollie lopen nu in de Burgemeester-De-Vlaminckstraat. Ze naderen het jeudhuis. Billy bonkt de deur open. ‘Vlug,’ zegt hij tegen Bollie. Ze stormen de kelder in, sluiten de deur, barricaderen de deur met een kast en laten zich dan uitgeput op de bank in de hoek vallen. Zwaar doorhijgend van het harde lopen zitten ze een tijdje op de bank, ze zien bloedrood, het zweet gutst van hen af en het dringt nauwelijks tot hen door waar ze zojuist aan ontsnapt zijn. ‘Dit is waarschijnlijk de allereerste blokkade van genetisch gemanipuleerd fruit die wij hebben meegemaakt,’ zegt Billy bedenkelijk tegen Bollie. ‘Juist,’ zegt Bollie. ‘En wij hebben het overleefd.’ De twee vrienden kijken elkaar stralend aan en bezegelen hun redding met een wederzijdse omhelzing. Op dat moment rollen ze van de bank af. Nooit hebben ze zich afgevraagd waarom de bank in de hoek stond en waarom ie zo harig was. Ze hebben er ook de kans niet toe gekregen.

 

 

(🤫Het was kakikleurig, het was stout, het stond in de hoek, het was genetisch gemanipuleerd, het was vliegensvlug en het at twee brave jongens op. 😝)

 

 

 

Lid sinds

9 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

@Bruno: bedankt voor de tip, maar de enige wedstrijd waar ik dit jaar nog aan zal deelnemen is die van 'De Schrijfwijzen'... Ik bereid me voor op een afgang. 😳 Waar ik in deze tekst aan twijfelde was 'daarachteraan', is dit wel aan elkaar of moet het van elkaar? Gtvr, er zitten toch veel adders in onze taal. 

@Tilma: zouden Joost en Paultje beter zijn? #dtv Bedankt voor het lezen. 

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Nele, lekker absurd verhaal. 

Paar opmerkingen:

daarom draait Bollie de zender maar uit.-- hij zet de radio uit

Tot Billy en Bollie de reusachtig, automobielverslindende ananassen op zich zien afkomen en de bananen die daarachteraan volgen -- reusachtige automobielverslindende ananassen op zich af zien komen, gevolgd door een horde bananen (of zoiets) leest naar mijn idee beter.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Haha, doe je mee aan het dictee? Mijn tekst haalde het helaas niet, maar werd wel op de boekenbeurs gebruikt als oefendictee: https://lowagie.com/victors-dilemma (Merk op: ik merkte achteraf dat ik er in de originele tekst zoals ik hem schreef een aantal spellingsfouten zaten.)

Waar "daarachteraan" betreft: ik raadpleeg vaak de taaltelefoon online: https://www.taaltelefoon.be/erachteraan-erachter-…

Ik denk dat jij "daarachteraan" gebruikt als voornaamwoordelijk bijwoord:

"De bananen volgen daarachteraan." = "De bananen volgen achter de ananassen."

Het zou anders zijn als je zegt: "De bananen liggen daar achteraan."

Zie ook https://taaladvies.net/taal/advies/tekst/3

Uiteraard is de opmerking van Fief ook interessant. Zo vermijd je het woord "daarachteraan" en leest de tekst lekkerder.

Lid sinds

9 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

@Fief: bedankt voor de tips. Ik heb al wat aangepast, laat de rest even bezinken. @Bruno: ook merci voor de tips. Leuk jouw inzending van het dictee. Ik ben benieuwd wat we op 6 december voorgeschoteld zullen krijgen. 

 

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Billy en Bollie zouden zomaar twee blozende tomaten van eigen bodem kunnen zijn. Ik stem voor behoud van de namen. Ze passen perfect in je verhaal!

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Nele, wat een goed verhaal en een mooie boodschap heb je erin verwerkt. De groentegrappen vond ik leuk bedacht, alleen dacht ik ook even, gaat het niet te ver. Maar dat is iets persoonlijks. 

Ik hoop dat ik nog mee kan doen aan de schrijfwedstrijd 'De blokkade', omdat Bruno zegt dat het formulier er niet meer is... Ik ga een kijkje nemen. 

Graag gelezen!

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Anke Kessels

Het formulier is terug, Anke. Ik heb het vanmorgen gebruikt. Ik vond het wel vreemd dat er geen bevestigingsmail kwam, maar ik contacteerde de webmaster en die zei (a.) dat mijn upload gelukt was en (b.) de bevestigingsmail binnenkort geactiveerd wordt. Komt dus allemaal in orde.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Nele,

... wat een verhaal! Die groentegrappen - migraine, dacht ik meteen, je hoofd kan daar zo vol mee zitten en er verdwijnt geen biet! Forget it. 

Een heerlijk gek verhaal. Deze opdracht is waarschijnlijk om je fantasie op gang te brengen. Het is je dan goed gelukt. 

Lid sinds

9 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

@Fief: ik heb de zender toch maar 'uitgeschakeld'. 😝

@Riny: bedankt voor het lezen. 😊

@Anke Kessels en @Bruno: veel suc6 met jullie deelname aan de blokkadewedstrijd. 😊👍

@edwinchantalenquinten: Billy en Bollie als twee blozende tomaten van eigen bodem... Zo had ik het niet bekeken. Leuke invalshoek. (Het zou een toffe tekenfilm kunnen opleveren, twee jongens die wat op ronde, blozende tomaten lijken, haha. 😊)

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

N.D.D., leuk verhaal! Ik had een grote glimlach op mijn gezicht toen ik de laatste zinnen las.

Het verhaal zit goed in elkaar, alleen mis ik het doel van de lijst met moppen. Hoewel ik erom kon lachen - want mopjes zijn altijd welkom - snapte ik niet precies wat ze deden in het verhaal. Misschien was het beter geweest om er maar twee te doen, anders verliest de lezer interesse in het verhaal, hoe leuk de mopjes ook zijn ;)

Graag gelezen!