#274 Scheetschaamte

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#274 Scheetschaamte

 

Scheetschaamte

 

Van nature ben ik altijd een gezonde schetenlater geweest; wie niet! Zoals een koe flatst waar ze staat, zo trok ik de sluitspier open als de druk te hoog werd. Het betrof immers gas dat overbodig was en niet te verhandelen. Het leverde dus geen cent op.

Het deerde mij niet als er andere mensen om me heen stonden. Ook niet als ze hun neus optrokken en ongewassen commentaar gaven. Ik zou onbeschoft zijn en a-sociaal. Nou dan was ik dat maar. Ik had er vrede mee en mijn darmen ook.

Dat lang volgehouden standpunt veranderde toen ik een leuke meid leerde kennen. Zij was er niet van gediend dat ik in gezelschap onbekommerd stond te ontluchten. Daarbij had ze last van scheetschaamte en erger, als ik bij haar was had ze ook nog eens plaatsvervángende scheetschaamte.

Om deze lieve meid niet te verliezen ben ik windregie gaan voeren. Als er niemand in de buurt was kon ik mijn broekspijpen gerust laten wapperen, maar in gezelschap zou ik me tot het uiterste inspannen om de overtollige gassen binnendarms te houden. En als het echt niet anders kon, zou ik de fluisterscheet hanteren.

Met deze regie heb ik haar voor me kunnen winnen.

Sinds kort ben ik me bewust geworden van de kwetsbaarheid van onze atmosfeer en heb de scheet analytisch ontleed. Ik ben geschrokken. Wist je dat een wind voor een groot deel bestaat uit methaan? Een uiterst brandbaar en explosief gas en ook nog eens een zesentwintig keer sterker broeikasgas dan kooldioxide.

Onze aarde is me lief en ik wil er offers voor brengen. Daarom heb ik het volgende besloten: van mij zul je in het geheel geen scheet meer horen of ruiken, ook niet op fluistertoon. En dat bevalt best.

Ik moet de laatste tijd wel veel boeren.

 

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Dos,

Goed bedacht. Vooral dat hoesten op het laatst. In begin dacht ik dat het een ordinair schetenverhaal zou worden, maar dat viel gelukkig mee. Paar opmerkingen over de tekst:

Het zijn maar overbodige gassen die ook nog eens buikkramp kunnen veroorzaken, en ze zijn bovendien niet verhandelbaar. Ze leveren dus geen cent op. -- Deze zin kun je ook anders formuleren: Het zijn overbodige gassen die alleen maar buikkramp veroorzaken en niet eens verhandelbaar zijn.

de weide wereld -- de wijde wereld

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Fief, 

Dank voor je commentaar.

Zoals je kunt zien heb ik, terwijl jij je commentaar gaf, het verhaal deels herschreven.

Ik houd ook niet van ordinaire verhalen. Met dit standpunt maak ik vaak goede sier. Het ligt aan de oppervlakte, op mijn lippen als het ware. Maar ondertussen kan ik er, mits goed gebracht, van smullen. Het taalgebruik moet passend zijn. Dus niet van dat verhullende. Dat doet afbreuk aan het ordinaire karakter. Dus gewoon van leer trekken. Als het moet, dan moet het. Het is niet anders. Koning, keizers, admiraal scheten laten we allemaal; niet dan.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik zie dat het hoesten boeren is geworden. Dat vind ik beter, want bij dat hoesten dacht ik steeds aan broekhoesten en dat is gewoon een ander woord voor scheten laten. Dat die boeren ook niet zo onschuldig zijn voor het klimaat geeft je verhaal een lekker ironische toets.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

ik mis 'uit' tussen 'bestaat' en 'methaan'. Het is een originele invulling van de opdracht. Prima geschreven, het loopt goed, maar waar doet het me toch aan denken? Ik kan er mijn vinger niet op leggen.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bruno, wij pompen met z’n allen (zevenmiljard) heel wat methaan de lucht in. Koeien doen dat ook bij het herkauwen. Of zij ons overtreffen weet ik niet.

dank voor je reactie.

Heb jij trouwens moeite moeten doen om je foto herplaatst te krijgen?

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tilma, fijn dat het ontbrekende woord je is opgevallen. Ik heb er straal overheen gelezen.

Als je de vinger erop hebt weten te leggen, wil ik het graag horen. Ik ben benieuwd. Misschien ben je helderziend en heb je het verhaal al gelezen nog voor ik het geschreven had. Heel bijzonder. Kun je geld mee verdienen.

Ook dank voor je reactie.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door N.D.D.

Dag N.D.D., ik heb zojuist het dictee gelezen. Ik kan me voorstellen dat het laatste deel van mijn verhaal je eraan deed denken. Er werd ook bezorgdheid uitgesproken over de verandering van het klimaat. 

Maar boeren en scheten ben ik er niet in tegengekomen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je uit liefde voor boeren en scheten, die erbij verzonnen hebt. Join the familie.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Dos Wijnhof: excuseer me, ik bedoelde het dictee van 2019, in "Boeren, burgers en buitenlui", in zin vijf ging het over de scheten. Sorry voor het vautje. Waar jouw verhaal me aan doet denken, doet evenwel niets af van dat van jou hoor. De opgestoken duim en nog meerdere emoticons haal ik van deze site: https://nl.piliapp.com/twitter-symbols/ Eerst Control-C om te kopiëren, dan Control-V om te plakken en dan het kruisje sluiten. Doei. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

Hallo Dos,

Als beginnende schrijver en nieuw op dit forum heb ik met een "smiley" op mijn gezicht jouw verhaal gelezen. Een erg leuk stukje.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

 Dos, je hebt een sterk verhaal geschreven over een alledaags probleem: het inhouden van scheten. Ikzelf ben groot voorstander van de fluisterscheet en ben inmiddels een professional geworden op dat gebied. In de trein zie ik iedereen vies opkijken, maar niemand die weet van wie het komt. 

Ik had er vrede mee en mijn darmen ook.

Ik denk dat deze zin best weggelaten kan worden, aangezien de lezer al weet dat het personage er niks om geeft wat anderen denken. 

hoewel het fantasie-element heel licht is, is het er wel. Je mag door de controle ;)

Graag gelezen!

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mike, die zin zou inderdaad weg kunnen, maar ik vind dat hij niet misstaat. Bovendien rondt hij het verhaal af op precies 300 woorden. Netjes toch.

Zelf heb ik het idee dat de fluisterscheet veel beoefend wordt. Iets anders hoor je zelden. Ik had vroeger een hond die er nog nooit van had gehoord, die rufte dat het een aard had.

Het verhaal is van A tot Z verzonnen een daarmee voldoet het volgens mij aan de definitie van fantasie, toch.

Hartstikke bedankt dat je de slagboom voor me hebt geopend.