Start » Forum » Themaforums » Wekelijkse schrijfopdracht » Wekelijkse schrijfopdracht #250

Wekelijkse schrijfopdracht #250

Geen reacties
Frank Noe
redactie
Laatst aanwezig: 7 min 16 sec geleden
Sinds: 7 Sep 2011
Berichten: 88

Wekelijkse schrijfopdracht #250

Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Jackman, Frank Noë, Nel Goudriaan, Janko Ekkel, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn en Greetje Kruidhof. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 250e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.


Schrijfopdracht #250 - Kijken

Door schrijfcoach Lizette van Geene

De retinaspiegel ziet er ingewikkelder uit. Onder de ronde voorhoofdsklem zit iets wat op een elfenhoofdje lijkt, met een rond plat gezichtje en een metalen puntmuts. Het is onder een hoek van vijfenveertig graden aan een slanke zuil bevestigd en uit het topje van de zuil hoort een lichtje te schijnen. Het platte gezichtje is van glas en is een soort donkere spiegel. Het hele apparaat is zwart, maar dat komt door de verf. Op de plekken waar de handen van de opticien er het vaakst langs gestreken moeten hebben, is de verf verdwenen en zie je glimmend zilverkleurig materiaal.’ 

In het korte verhaal ‘De liefde van een goede vrouw’ beschrijft schrijfster en Nobelprijswinnares Alice Munro een retinaspiegel van een opticien. De spiegel lijkt onder haar woorden tot leven te komen.  Dat is ook wat we in deze schrijfopdracht gaan oefenen; leren observeren. Want schrijven is kijken, goed kijken.

Kies een voorwerp. Leg dit voor je op tafel en kijk er naar. Schrijf voor jezelf op wat je opvalt aan het voorwerp. Waar doet het je aan denken? Wat zag je niet eerder? Waar wordt het voor gebruikt en hoe gaat dat? Roept het voorwerp gevoelens bij je op?

Schrijf vervolgens in maximaal 200 woorden op wat je ziet. Hoe beschrijf je het voorwerp op zo’n manier dat de lezer ziet wat jij wil laten zien? Gebruik zo min mogelijk woorden als ‘mooi,’ leuk’ of ‘groot.’ Dit zijn woorden die voor iedereen een andere betekenis hebben. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.

• Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.

• Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de coach

Lizette van Geene schrijft korte verhalen, journalistieke en educatieve teksten in haar eigen vakgebied (arbeidsmarkt en loopbaanbegeleiding), blogt (soms geregeld) en werkt onder andere als schrijfcoach en recensente literatuur bij het Eindhovens Dagblad. Ze publiceerde de roman 'David en andere bewijzen van liefde,' en de verhalenbundel 'Een nacht om te horzelen.' Meer lezen van Van Geene? Bezoek hier haar website

Hoofdredacteur Schrijven Magazine

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!