Start » Forum » Themaforums » Wekelijkse schrijfopdracht » #227 Nuttige links en een tekst van mijn hand

#227 Nuttige links en een tekst van mijn hand

13 reacties [Laatste bericht]
Schrijfcoach Ka...
Laatst aanwezig: 13 uren 51 min geleden
Sinds: 18 Dec 2018
Berichten: 141

#227 Nuttige links en een tekst van mijn hand

Ik wilde nog even alle deelnemers aan schrijfopdracht 227 bedanken voor hun teksten en andere bijdragen. Ik ben blij dat (nagenoeg) iedereen mijn feedback positief heeft opgevat. Ik kan me voorstellen dat het even schrikken was. Ten slotte wil ik iedereen graag vragen om in ieder geval bij de opdrachten die ik begeleid, eventuele nieuwe versies van je tekst in een aparte reactie te plaatsen, in plaats van het origineel aan te passen. Dan blijft je draadje ook interessant voor later 'instromende' meelezers.
Ik ben 6 februari weer aan de beurt voor de wekelijkse opdracht en voor wie niet zo lang wil wachten smile : op 25 januari doe ik ook de autobio-opdracht.

Ik dacht dat het misschien wel handig zou zijn om de webpagina's die ik in mijn reacties op de diverse teksten heb vermeld even op een rijtje te zetten. Het combinatiewoordenboek kan ik iedereen aanraden die op zoek is naar het juiste werkwoord in combinatie met een bepaald zelfstandig naamwoord (probeer het maar eens uit, het is echt geweldig) en de overige genoemde webpagina's bevatten stuk voor stuk nuttige informatie over taalaspecten die soms voor problemen zorgen:

https://combinatiewoordenboek.nl/
https://onzetaal.nl/taaladvies/er-voorzetsel-werkw...
https://www.braint.nl/taalgids/stijlfouten/foutiev...
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/725/samen...
https://onzetaal.nl/taaladvies/komma-algemene-regels/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Synesthesie_(stijlfiguur)
https://www.trouw.nl/home/en-ze-lezen-nog-lang-en-...
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/459/komma...
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/504/linke...
https://onzetaal.nl/taaladvies/priv/
https://taaladvies.net/taal/advies/tekst/98/hoofdl...
https://onzetaal.nl/taaladvies/getallen-in-letters...
https://onzetaal.nl/taaladvies/komma-voor-die-dat/
https://onzetaal.nl/taaladvies/o-oh/

Specifiek voor Vlamingen:
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/386/hoeve...

En omdat het makkelijk praten is als je alleen maar kritiek geeft op anderen, plaats ik hier eens een tekst van mijn hand. Ook een beschrijving van een omgeving, maar hij wemelt wel van de bijvoeglijk naamwoorden.

Nogmaals bedankt iedereen en hopelijk tot een volgende keer!
Katja

Tropische storm

Een dag eerder was het nog een klassiek Caraïbisch paradijs geweest, gevormd naar het ideaalbeeld van bounty hunters van toen en nu: zachtjes wuivende palmbomen onder een verkoelend briesje die in niets deden denken aan lawaaiige ventilatoren op benauwde kantoordagen in grijze stadsjungles, zinnenstrelende, kleurrijke cocktails die herinneringen aan achterbakse roddelsessies bij waterkoelers op afstand hielden, culinaire hoogstandjes uit de lokale keuken die ranzige kokossnacks uit snoepautomaten voorgoed naar het cilindervormig archief verwezen.
De tropische storm die sinds een week rondwaarde, was al snel geüpgraded naar tropische cycloon en had bij het overschrijden van de orkaandrempel de naam Ophelia toebedeeld gekregen. Hoewel alle weerstations bevestigd hadden dat het eiland niet op Ophelia’s route lag, zou haar gezang uiteindelijk juist dit stukje Caraïben vol in de oren klinken. Als intro flitsten haar vingers over een hele rits geparkeerde auto’s langs de boulevard, die vervolgens als losliggende toetsen van een concertvleugel de lucht in vlogen, overgenomen door een triangelsolo die in slechts enkele noten de duizenden ruiten van de honderden gebouwen op het eiland deed springen. Het glas knisperde onder de voeten van de weinige toeristen en nog minder eilandbewoners die niet al eerder een veilig heenkomen hadden gezocht en nu alsnog op de vlucht sloegen. Vervolgens werden kokospalmen met wortel en al als dirigeerstokjes uit de grond gerukt, om de maat te slaan op al wat boven de vloedlijn uitstak: hotels, voertuigen, feitelijk elk aanwezig object, en al wat leefde maar inmiddels vooral beefde. De toon was gezet.
Het eerste couplet raasde dwars over het eiland, blies de meeste hogere bouwwerken omver alsof ze van het dunste rijstpapier gevouwen waren. Toen werd voor de eerste maal het refrein ingezet: een vloedgolf die het eiland van alle kanten tegelijk trof en het, had voor eilanden dezelfde redenatie gegolden als op planeten van toepassing is, in één klap tot dwergeiland reduceerde. Het volgende couplet maakte korte metten met alles wat vooralsnog doof was gebleven voor de indrukwekkende ambitus die Ophelia tot haar beschikking had: strandpaviljoens vlogen als origamivogeltjes door de lucht, in canon met halve hotels en hele hoogspanningsmasten, waarmee een voorlopig hoogtepunt was bereikt. Alras volgde echter alweer het refrein, dat met een nieuwe vloedgolf een nog diepere bres sloeg in het eiland dat net zo min als het menselijk oor weerstand wist te bieden aan Ophelia's meer dan oorverdovend geweld, wég waren de restanten van al wat zich niet diep in het slakkenhuis van het eiland bevond of er nu zijn toevlucht had gezocht. Maar er zou ten slotte toch geen ontkomen aan zijn: nóg een couplet, waarmee tonen van ongekende hoogte de lucht in werden geslingerd, evenals het puin waaruit het eiland nu nog louter bestond en dat al snel door de oceaan werd geabsorbeerd. Op het kleine stukje land dat nu nog resteerde, viel nog een eigenaardig beekje te ontwaren. De orkaan liet nog een laatste toon aanzwellen en leek toen plotsklaps dat minuscule restje zoet water in te worden gezogen, waarna een laatste vloedgolf het allerlaatste stukje eiland definitief van de kaart veegde.

Reacties

Levina Levja
Laatst aanwezig: 2 weken 15 uren geleden
Sinds: 12 Jul 2014
Berichten: 1531

Ik vind dit goud, Katja.
De tips heb ik opgeslagen en ik neem ze ter harte.
Je stukje lees ik later vandaag.
Hartelijk dank en graag tot de volgende keer.

N.D.D.
Laatst aanwezig: 28 min 48 sec geleden
Sinds: 3 Jan 2014
Berichten: 339

Hoi, nogmaals bedankt voor alle feedback.

Ik heb je stukje graag gelezen. Laat al die bijvoeglijke naamwoorden maar lekker staan. Het past bij Ophelia. Orkanen zijn vast als mensen, sommigen hebben meer woorden nodig dan anderen, haha.

Er viel me maar één klein dingetje op.
'De toon was gezet.' En twee zinnen later: 'Toen werd voor de eerste maal het refrein ingezet.' Twee keer zetten. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Ik zou 'de toon was gezet' weglaten. Het beeld is duidelijk door de voorgaande zin, en die zin wint dan misschien ook meteen aan (nog) meer kracht.

Het was leuk om je te mogen lezen. smile thumbsup

Schrijfcoach Ka...
Laatst aanwezig: 13 uren 51 min geleden
Sinds: 18 Dec 2018
Berichten: 141
N.D.D. schreef:

Laat al die bijvoeglijke naamwoorden maar lekker staan.

Ja, ik heb deze tekst ook niet in het kader van deze opdracht geschreven hoor smile

N.D.D. schreef:

Er viel me maar één klein dingetje op.
'De toon was gezet.' En twee zinnen later: 'Toen werd voor de eerste maal het refrein ingezet.' Twee keer zetten. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Ik zou 'de toon was gezet' weglaten. Het beeld is duidelijk door de voorgaande zin, en die zin wint dan misschien ook meteen aan (nog) meer kracht.

Ik was vergeten te vermelden dat jullie natuurlijk net zo goed op mijn tekst mogen schieten smile
Heel goed dus!
Als jij daar als lezer over valt, dan is er dus een probleem. Al vond ik zelf, als niet-objectieve speler in dezen, dat het wel kon, omdat het niet dezelfde werkwoorden zijn ('zetten' en 'inzetten') en er toch nog twee zinnen tussen staan. 'De toon is gezet' weglaten vind ik zelf geen optie. In deze tekst wilde ik echt elke muziekmetafoor gebruiken die ik maar kon vinden. En 'inzetten' is ook een term die in een muziekcontext heel bruikbaar is. Maar misschien zou ik de twee wel wat verder uit elkaar kunnen zetten smile

Riny
Laatst aanwezig: 19 min 40 sec geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4852

Hallo Katja,

… wauw; hier is sprake van een tropische storm die met vreugde en belangstelling begroet wordt.

Je bent een geweldige enthousiasteling die het met iedereen goed voor heeft. Dat was wel te merken. nod thumbsup

Prettige dag verder en tot de volgende keer.

John Doe
Laatst aanwezig: 1 dag 14 uren geleden
Sinds: 28 Mrt 2018
Berichten: 464

Wie begint met ik, is een...
Misschien beter is 'Graag wil ik alle deelnemers van opdracht 227 etc,etc,

Ook wat witregels tussen de alinea's . Maakt de tekst overzichtelijker en prettiger leesbaar.
Nu komt het over als een massief geheel.

Bedankt voor de feedback.

Ooit wordt het nog wel eens wat

Schrijfcoach Ka...
Laatst aanwezig: 13 uren 51 min geleden
Sinds: 18 Dec 2018
Berichten: 141

Haha leuk John Doe, bedankt voor de adviezen. Helaas kan ik me er in dit geval niet in vinden
Zie:
https://onzetaal.nl/taaladvies/brief-beginnen-met-ik/
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1150/ik_a...
https://www.schrijfvis.nl/zin-beginnen/
Dit soort starre regels blijven vaak vanaf de basisschool (of lagere school, al naar gelang de generatie) bij mensen hangen. Als je je allereerste woordjes tot een samenhangend geheel probeert te vlechten, zijn dergelijke regels handig en vooral lekker duidelijk en eenduidig. Maar ik ben inmiddels oud en wijs genoeg om mijn eigen afwegingen te maken. Het woord 'graag' naar voren halen alleen maar om aan die 'regel' te voldoen vind ik de grootst mogelijke onzin. Wat je uiteraard bijvoorbeeld niet wilt, is een heel reeks opeenvolgende zinnen die allemaal met 'ik' bginnen'. Verandering van 'spijs' doet lezen.

Een nieuwe alinea beginnen vind ik meestal wel genoeg. Witregels vormen een wel erg drastische ingreep. Natuurlijk is een forum als dit een medium met ernstige beperkingen, waar je vaak niet zo makkelijk ziet dat er überhaupt ergens een nieuwe alinea begint. Maar dat vind ik onvoldoende aanleiding om een aparte versie voor plaatsing van een tekst in een forum te maken.
Met witregels tussen alinea's ben ik doorgaans wel wat scheutiger in e-mails of papieren brieven.

Hadeke
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 18 Okt 2012
Berichten: 420

Ook ik vond je feedback waardevol. Ik kan me wel voorstellen dat je de volgende keer wat minder diepgaand zult zijn of wat meer verwijst naar eerdere feedback, als het om terugkerende punten gaat die bij meerdere schrijvers opvallen. Het lijkt me behoorlijk tijdrovend, maar daardoor ook een diepe buiging richting jou.

Wat betreft je verhaal.
Een mooi verhaal. Wel veel lange zinnen, die soms voor mijn gevoel neigen naar te veel woorden voor 'het mooi'. Een naam toebedeeld krijgen, komt op mij bijvoorbeeld 'te mooi' over, dat zou 'kaler' mogen. Daar zijn wat meer voorbeelden van aan te wijzen. Voor mij maakt dat het lezen soms wat taai en dat is jammer, want het blijft een mooi verhaal.
'bounty hunters' vind ik op het randje van te modern/populair taalgebruik, daar zijn ook mooie Nederlandse woorden voor, maar in dit geval geeft het ook wel duiding aan de omgeving. Daarentegen vind ik 'geüpgraded' wel over het randje duikelen.
Je vergelijking met een muziekstuk vind ik geslaagd. Misschien zou het nog geslaagder zijn om te verwijzen naar klassieke elementen, dan zou je wel af moeten stappen van couplet en refrein, maar staan je opeens veel meer termen tot je beschikking. Klassieke verwijzingen vind ik ook passender bij deze orkaankracht.
In deze vorm (internetpublicatie) komt de tekst inderdaad massief over. Op papier werkt dat anders. Ik vind dat zelf altijd een behoorlijke worsteling: wel of niet toch maar een extra witregel ...

Aan taalkundige opmerkingen ga ik me niet wagen. :-)

Schrijfcoach Ka...
Laatst aanwezig: 13 uren 51 min geleden
Sinds: 18 Dec 2018
Berichten: 141

Mooie punten Hadeke, daar ga ik nog een keer goed voor zitten en zal er zeker nog op terug komen. Bedankt!

Ton Badhemd
Laatst aanwezig: 8 weken 6 dagen geleden
Sinds: 23 Jan 2017
Berichten: 2100

Hoi Schrijfcoach Katja,
wat supertof dat je nog eens alle waardevolle links samenvat. Heel nuttig, evenals al je uitvoerige feedback op de ingezonden stukjes. Ik heb daar in eerste instantie met verbazing (ik was dat hier niet gewend) maar telkens met veel bewondering naar gekeken. Ontiegelijk leerzaam, Katja! En je hebt er heel veel werk van gemaakt. Respect daarvoor! thumbsup thumbsup
Ook goed dat je zelf ook meedoet met je eigen opdracht.
Jouw verhaal over de tropische storm vind ik heel goed wat betreft de analogie met de muziekwereld, origineel gevonden! Iets minder vind ik toch de lange zinnen en het beeld van één groot grijs blok met letters op mijn beeldscherm; iets meer variatie door witregels en/of nieuwe regels zou het voor mij prettiger lezen maken.
Maar verder kijk ik uit naar je nieuwe opdracht van 6 februari!

Life is what happens to you while you're busy making other plans. John Lennon
www.tonbadhemdschrijft.nl

Thea Josephine
Laatst aanwezig: 2 weken 2 dagen geleden
Sinds: 7 Okt 2014
Berichten: 604

Beste Katja,
Nogmaals bedankt voor je uitvoerige feedback. Ik lees bij de andere deelnemers dezelfde soort reacties over jouw ondersteuning bij hun inzendingen.
Met de links die je bij je eigen inzending geeft, daar ben ik ook superblij mee.
De storm is een mooi verhaal, veel bijvoeglijke naamwoorden, maar die geven, in mijn optiek, juist een poëtisch karakter aan dit natuurgeweld mee. Een componist zou er muziek op kunnen schrijven.
De lange zinnen in jouw verhaal storen mij in het geheel niet. Ik hou van lange zinnen, zolang ze kloppen en geen anakoloet vormen. Peter Buwalda kan er ook wat van, maar zijn zinnen zijn geweldig om te lezen. Er wordt altijd veel nadruk gelegd op het maken van korte zinnen, maar de enige die daar een meester in is, vind ik nog altijd, dat is Remco Campert.
Al met al Katja ik heb van je verhaal en jouw informatie genoten en hoop nog veel feedback van je te mogen ontvangen.

Bruno Lowagie
Laatst aanwezig: 1 uur 10 min geleden
Sinds: 16 Nov 2018
Berichten: 247

Aangezien mijn publiek voornamelijk Engelstalig is, schrijf ik meestal in het Engels op mijn web pagina, maar ik vond het overzicht van links zo nuttig dat ik ze toch overgenomen heb "for further reference": https://lowagie.com/writing-in-Dutch

Ik heb er wel https://vls.wikipedia.org/ (de West-Vlaamse Wikipedia) aan toegevoegd voor de "liefhebbers" van de wereldtaal die wij het West-Vlaams noemen.

Web site: lowagie.com
Andere verhalen: zie azerty factor, sweek en LeanPub.

Levina Levja
Laatst aanwezig: 2 weken 15 uren geleden
Sinds: 12 Jul 2014
Berichten: 1531

De eerste keer dat ik het las, was ik gehaast en dacht: wat veel tekst.
Nu ben ik relaxed en geniet ik ervan. Met een heerlijk muziekje op.
Muziek en literatuur brengen mij in de zevende hemel.
Een goed weekend gewenst allemaal.

Riny
Laatst aanwezig: 19 min 40 sec geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4852

Ik zie nu, dat het me gelukt is, je linken onder mijn favorieten te scharen.

Dank, Katja.

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!