Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

#175 Wehkamp erotica

Met bonkend hart bekeek ik stiekem de pagina's met bh's en las razendsnel de onderschriften. Ik onthield de paginanummers om bij gelegenheid geen tijd te verliezen. ‘En leg die oude bij het oud papier,’ zei mijn moeder. Ik kreeg mijn ademhaling niet onder controle. Met trillende hand zocht ik de bekende pagina’s. Beeld voor beeld zoog ik op. Alle beschrijvingen las ik over en over. 'Rode onderjurk afgewerkt met kant, ook in zwart en lila, in de maten ...' Mijn geslacht drukte tegen mijn gulp. Ik spande mijn bekken aan en klemde mijn benen om de poten van mijn stoel. Met de palm van mijn hand wreef ik over mijn gulp. Koortsachtig bladerde ik verder. Mijn adem stokte. Over de hele pagina was een naakte vrouw te zien in een douchecabine. Met één hand hield ze de glazen deur open en keek me over haar schouder aan, haar lippen rood en getuit. Sneller wreef ik. Ik was met haar in die cabine, streelde haar lange haren, kuste haar en drukte me tegen haar aan, steeds weer. De 'gong' van het Achtuurjournaal klonk van beneden. Ik schrok, leunde achterover. Mijn rug plakte, mijn kruis was warm en nat.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Jan. Ja, de pre-internettijd. Heel herkenbaar voor deze vijftiger, ook de details, zoals de gong van het journaal. Het valt me op dat veel van jouw teksten over jongens in de puberleeftijd gaan - is jouw absolute leeftijd vijftien? Kleine dingetjes: 'Ik was in die cabine met de naakte vrouw'. Die naakte vrouw heb je net genoemd. 'Ik was met haar in die cabine.' 'Ik spande mijn bekken aan en klemde mijn benen tegen de poten van de bureaustoel.' Hier stokte ik even. Dat aanspannen van het bekken voel ik niet helemaal. En die benen zou ik om de stoelpoten klemmen. Overigens heeft een bureaustoel meestal maar één poot. Graag gelezen.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een nostalgische guilty pleasure. Mooi en ik denk stiekem voor vele ook herkenbaar geschreven. Ik kreeg alleen het idee bij de eerste zinnen dat het al een 'oude' wehkamp was. De opmerking van de moeder vond ik wel passend, die weet natuurlijk allang wat de hp ermee doet. Nog een vraag, waarom koos je voor 'bang' en niet 'gong'? Ik associeerde bang met het vallen van iets. Nogmaals, mooi fragment.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Annette Rijsdam, HP kan de gids pas uitgebreid bestuderen als deze is verhuisd naar het oud papier. In de 1e alinea is het nog de 'nieuwste' gids. (woordenlimiet, he) Gong, ja, dat is het woord. Dank voor je reactie,

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Jeugd herinneringen van JP. Herkenbaar en leuk geschreven. Snap nu ook die link met Couperus ..van oude mensen...dingen die voorbij gaan.. Denk dat ik het vroeger een keer heb gehoord en onbewust heb opgeslagen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Yep. Herkenbaar in beeld gebracht, janp. Sommige elpeehoezen van alle dertien goed spraken toen ook tot de verbeelding :) Met plezier gelezen.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Herkenbaar dat kan ik niet zeggen ;) maar voorstellen dat het zo voor een puberjongen werkt, dat wel. Erg goed verhaal. :thumbsup:

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heel leuk, Janp! Je verhaal doet me denken aan mijn zus en haar vriendin, die giechelend de pagina's met mannen in onderbroek bekeken. Nooit beseft dat de Wehkamp een alternatief voor de Playboy was :o

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Angus,
Sommige elpeehoezen van alle dertien goed spraken toen ook tot de verbeelding :)
Jazeker. ;) dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Nancy Bastiaans en schrijvenmaar, dank voor het lezen en de reactie. Karinska,
Nooit beseft dat de Wehkamp een alternatief voor de Playboy was
Hp had nog nooit gehoord van de Playboy, en de Nederlandse versie bestond nog niet. ;) Dank voor je reactie.

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nancy Bastiaans en schrijvenmaar, dank voor het lezen en de reactie. Karinska,
Nooit beseft dat de Wehkamp een alternatief voor de Playboy was
Hp had nog nooit gehoord van de Playboy, en de Nederlandse versie bestond nog niet. ;) Dank voor je reactie.
Haha ja ik twijfelde daar idd ook over!

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hier nog een puber jongen die rode oortjes kreeg van dat soort magazines. Ik weet nog de eerste keer dat ik in alle onschuld door dat blad heen ging... aan het einde was de onschuld weg en keek ik uit naar de volgende editie. Ik miste de referentie met pagina nummers en de rest van het verhaal. Het zou leuk zijn als dat terug kwam. Uitscheuren van de pagina's vlak voor het oud papier?

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Darkvalley, Voor de duidelijkheid: in het fragment gaat het om de wehkampgids, niet alle pagina's waren interessant. Vandaar dat hp de pag. nummers onthoudt. Hp is niet van het scheuren. ;) Dank voor je reactie.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
En zo worden kleine jongetjes groot. Wat een mooie belevenis. Leuk om te lezen. Ik ken 'm nog die Wehkampgids. Toen ik voor het eerst een massagestaaf zag die een mevrouw tegen haar wang hield kreeg ik daar al rooie oortjes van. :)

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, de Wehkamp met de massagestaaf! :) Bijzondere invulling omdat het herkenbaar is: voor mij de Wehkamp gids dan. Het behoort samen met de walkman tot de verleden tijd. Het gevoel dat het voor de HP erotisch is krijg ik als lezer helaas niet mee. Ik zie de scene wel duidelijk voor me. Pas bij jouw #4 begreep ik een tijdsprong.Ik denk overigens niet dat de tijdsprong nodig is. Het wordt m.i.spannender als meteen alinea 3 begint. Zoals altijd relaxed gelezen. :thumbsup:

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Uit het leven gegrepen. En goed opgebouwd, zodat ik als lezer, glimlachend mee ervaar, bij wijze van spreken, met dat mannetje. Dat ontluikende, daar tref je de erotiek mee. Die spannende bladzijde, waar je nieuwsgierig naar was. Als meisje vond ik dat ook hoogst interessant, die gids bij de buren. Dat geheimzinnige en je eerste gevoelens. Goed geschreven.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi opgebouwd en geweldig tijdsbeeld. Je ziet de jongen voor je met de Wehkamp. en je beschrijft het zo treffend dat ik gelijk ook een hele huiskamer uit die tijd voor mij zie. :thumbsup:

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Mechtilde, Ton Badhemd, May Laysen, Maddbrug, Levina en Marceline, Het fragment roept blijkbaar diverse vormen van herkenning op, leuk om te lezen. Het tijdsprongetje is om het verschil aan te geven tussen het stiekem in de huiskamer die pagina's opslaan - en later als hp de gids op zijn kamertje heeft, helemaal los te gaan ;) Bedankt allen voor de reactie!

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Een interessante benadering van de opdracht, JanP. Het is voor mij als lezer eigenlijk helemaal niet erotisch. Ik zou haast zeggen, integendeel, want op de een of andere manier zorgt het schrijven in de ik-vorm in dit fragment ervoor dat ik mij tijdens het lezen enigszins ongemakkelijk voel. Een voyeur. Terwijl hetgeen je beschrijft voor je hp juist een uitermate erotisch moment is. Heel bijzonder, en mooi geschreven ook. Beschouwing: Je (algemeen) kunt dus schrijven om de lezer op te winden met je tekst of waardoor je lezer opgewonden raakt (ook al is dat niet direct de bedoeling). Maar je kunt dus ook een erotisch moment van een hp neerzetten die de lezer wel raakt maar niet op een erotische manier. Is het één erotisch schrijven en het ander óver erotiek schrijven? Of (ongemakkelijke vraag) zou een pedofiel nu juist weer wel opgewonden raken door bijvoorbeeld deze tekst en ligt het aan de kinderlijke onschuld? Kortom, een heleboel vragen, die een rot in het vak als jij misschien wel kan beantwoorden? (Typ; Mijn trillende hand = Met trillende hand) Edit: ik heb dit wat onhandig opgesteld, geloof ik. Ik bedoel het als leermoment want ik ben verrast door de verscheidenheid in benadering en uitwerking van het onderwerp erotiek. Het is dus niet zo dat ik jouw verhaal in de pedofielenhoek wil plaatsen. Absoluut niet. Wil ik je toch even heel duidelijk laten weten.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Willemina,
Het is voor mij als lezer eigenlijk helemaal niet erotisch. Ik zou haast zeggen, integendeel, want op de een of andere manier zorgt het schrijven in de ik-vorm in dit fragment ervoor dat ik mij tijdens het lezen enigszins ongemakkelijk voel. Een voyeur. Terwijl hetgeen je beschrijft voor je hp juist een uitermate erotisch moment is.
Het fragment is idd geschreven om het erotische moment vd Hp te tonen. Naar mijn mening gaat elke scene/elk verhaal over de beleving van het betreffende personage. Welke uitwerking de beleving van het personage heeft op de lezer, zal per lezer verschillen. Als jij, als lezer, bij dit fragment een ongemakkelijk gevoel krijgt, vind ik (als schrijver) de scene geslaagd.
Beschouwing: Je (algemeen) kunt dus schrijven om de lezer op te winden met je tekst of waardoor je lezer opgewonden raakt (ook al is dat niet direct de bedoeling). Maar je kunt dus ook een erotisch moment van een hp neerzetten die de lezer wel raakt maar niet op een erotische manier. Is het één erotisch schrijven en het ander óver erotiek schrijven? Of (ongemakkelijke vraag) zou een pedofiel nu juist weer wel opgewonden raken door bijvoorbeeld deze tekst en ligt het aan de kinderlijke onschuld?
Een scene die geschreven is met als (enig) doel de lezer op te winden valt onder de noemer pornografie. Dat is een duidelijk afgebakend genre. Dat is niet mijn insteek. Het gaat om de beleving van HP. Het is dus schrijven over de erotische ervaring van het personage. Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Interessant.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Meta Boonstra, 'Koortsachtig' heb ik met zorg gekozen. Want dat is hij - gestegen in temperatuur. ;) Dank voor het lezen en je reactie.

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
JanP, Toch nog even doorzeuren. Uit de hele scène is het ( wat mij betreft :o ) wel duidelijk dat zijn temperatuur gestegen is.