Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

#128 – praatjes vullen geen gaatjes.

Kies een letter, vorm een zin en schrijf een verhaal! Nauwelijks ben ik met de 'A' begonnen, of het flitst al door mijn hoofd: 'Praatjes vullen geen gaatjes'. De zin heeft een vrolijke, elegante klank. Zo komt het bij mij over, waarschijnlijk door de heldere klanken van al die a's voor in je mond. De klank heeft voor mij de echo van een zomerdag met de smaak van een wit biertje op een gezellig terras. Ik weet het, het is een tikje poëtisch overdreven, maar dit is het beeld dat het spreekwoord bij mij oproept. De huidige werkelijke betekenis van het spreekwoord roept daarentegen een beeld bij mij op van een sombere, gure, waterkoude herfstdag: praatjes vullen heden ten dage, jammer genoeg, wel degelijk gaatjes. Hele volksstammen verdienen tegenwoordig hun brood met het verbaal recht praten wat krom is. Als ik hoor, meestal op het journaal: "Ik herken me niet in deze conclusie," dan weet ik dat de afdeling voorlichting aan het werk is : wollige, nietszeggende praatjes verzinnen om te voorkomen dat ze gaan zeuren over de gaatjes. Gaatjes met praatjes vullen is ook doorgedrongen in de politiek. Neem Berlusconi, onze bunga bunga specialist. Die is, jaren geleden, uit opportunisme, een politieke partij begonnen (praatjes). En waarom? Louter en alleen om uit de gevangenis (gaatjes) te blijven. En het is hem nog gelukt ook. Ja, praatjes vullen tegenwoordig wel degelijk gaatjes. En ik word daar niet vrolijk van. Vrolijk wordt ik wel van de Roemenen, die demonstreren tegen de corruptiewet van hun regering. De poging, om met de mantel der liefde hun eigen corruptie te bedekken, lijkt te mislukken. Dus soms kunnen praatjes, om gaatjes te vullen, ontmaskerd worden.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Quillaume, dit is het eerste dat ik van je lees geloof ik. Het is een meanderende column die van de ene gedachte naar de andere vertrekt en dat mag. Vaak wordt eenheid nagestreefd in een column of verhaal. Schrijf je vaak je mening op? Waarom niet. Mijn opdracht was een kort verhaal en dit valt er niet helemaal onder. Nu ben ik niet zo streng om columns meteen te verbieden maar als het hier volloopt met columns als ik vraag om een kort verhaal of gedicht is het niet de bedoeling. Je lijkt dit met gemak te hebben geschreven, vlot en al schrijvend. Klopt dit? Probeer dit eens in een gesprek tussen twee mensen te gieten, als je een uitdaging leuk vindt waarbij je jouw stelling in een plot laat zien met beeld en geluid?

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Dank je wel. Ik vind dit goede kritiek en daar ben ik altijd blij mee. Zelf had ik ook een beetje aarzeling omdat het inderdaad niet echt een verhaal is. Ik neem je adviezen zeker mee. Ik schrijf inderdaad vrij snel en ik ga proberen om het om te bouwen tot een verhaal. Lijkt mij een leuke uitdaging. groet wim