Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 124 - Pijn is fijn en bloed dat moet

Het was de warmste nacht van het jaar; zij had haar slaapkamerraam opengezet. Er kwam geen zuchtje wind naar binnen en haar schrale lijf lag dampend in bed. Die ochtend, tegen vijven, brak het gekwinkeleer van vogels los en ook haar ramen braken. In de kamer van Marie stond Raymond Z. Hij had haar achterkleinkind kunnen zijn. ‘Ik ben jarig,’ zei hij doorgesnoven. En ook: ‘je bent mijn cadeautje.’ Uit zijn jaszak haalde hij een zweep en sloeg haar droge lippen tot bloedens. Een ander werktuig haalde hij uit zijn vale jeans naar voren. Hiermee doorboorde hij Marie van vijven tot negenen; geen orifice liet Raymond Z. onbenut. Ter verhoging van de feestvreugde deed Raymond Z. Marie’s witte onderbroek – in de uitverkoop bij de Hema - op zijn hoofd. Een ander verjaardagscadeau vond Raymond Z. in de bestekla; een schaar. ‘Mevrouw,’ zei hij flemend terwijl hij het ding tartend in de holte van haar navel zette, ‘waar leggen je pinpasje dan?’ Marie zei hem waar en gaf pincodes, bleef codes opgeven, samen met het bloed dat uit haar mond opborrelde. Om half tien vertrok Raymond Z. uit Marie’s woning om elders zijn verjaardag feestelijk voort te zetten. Marie sleepte zich naar buiten en werd opgevangen door passanten. Door deskundigen werd opgepakte Raymond Z. 'enigszins verminderd toerekeningsvatbaar' geacht. Ter verdediging zei hij zich Marie echt niet meer te herinneren. ***Niet boos op de schrijfster worden. Ik zag dit ‘motto’ toevalligerwijze op internet en in mijn hoofd haakten hier de verkrachtingen aan die (ook) op oudere vrouwen plaatsvinden***

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind dit werkelijk geniaal.. Op het randje, tegen de grens of misschien erover.. Met schrijven willen we toch dingen losmaken? Dat is jou zeker gelukt. Het is heftig, het is luguber, verrassend en interessant. Het roept hoe dan ook iets bij de lezer op, of dat nou positief of negatief is. Dat Z. háár schaar gebruikt is een walgelijk detail (dat bedoel ik positief, overigens) Hoe je afsluit zet de lezer (of mij in ieder geval) aan het denken, de vuile verdachte 'vergeet' maar Marie natuurlijk niet. Ik zou alleen je stukje tussen sterretjes weghalen, want het maakt helemaal niet uit als mensen dit té vinden. Je schrijft een heftig stuk, dus ja misschien komen er heftige reacties.. Ik vind het in ieder geval heerlijk en ik ben erg benieuwd naar het verhaal van Raymond Z.... Groetjes, Glenn

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili, Een gruwelijk verhaal is dat van zichzelf en heeft geen onderstrepingen en accenten nodig om het erger te maken. Je kiest wel voor dat effectbejag met deze zinnen: ‘Ik ben jarig,’ zei hij doorgesnoven. ‘je bent mijn cadeautje.’ 'Ter verhoging van de feestvreugde' 'Een ander verjaardagscadeau vond Raymond Z.' 'om elders zijn verjaardag feestelijk voort te zetten' De naar mijn smaak enige sterke zin is: 'Ter verdediging zei hij zich Marie echt niet meer te herinneren.' Je mag uiteraard schrijven wat je wilt.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Glenn, Raymond Z. kreeg vijf jaar onvoorwaardelijk. Een identieke zaak - een oudere vrouw bij wie een man zijn verjaardag kwam 'vieren' - kon niet aan hem worden gelinkt. Op het randje, tegen of over de grens? De werkelijkheid is grensoverschrijdend en kan niet eens in woorden worden gevat. Je reactie - als eerste - op deze heftigheid deed me goed. De sterretjestekst laat ik toch maar staan om reden van mijn imago. ;) @janp, ik koos niet bewust voor effectbejag maar vertelde in mijn eigen woorden over een zaak die in werkelijkheid plaatsvond en m.i. het geschreven woord 'ontstijgt'. Dank voor je altijd integere reactie.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili, toch nog even:
ik koos niet bewust voor effectbejag maar vertelde in mijn eigen woorden over een zaak die in werkelijkheid plaatsvond en m.i. het geschreven woord 'ontstijgt'.
Het lijkt me sterk dat je onbewust vijf keer refereert aan het feit dat Raymond Z zijn gruweldaad op zijn verjaardag pleegt.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De door janp aangehaalde passages hebben zeker een effect. Ik vind het moeilijk dat effect - op mij - te verwoorden. Ze maken, naar mijn gevoel, de gruwelijke daad tot op het bot kwaadaardig en in die zin lijken ze een dimensie toe te voegen. Net daardoor met afgrijzen gelezen. En dat is niet negatief bedoeld.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@janp, het zij zo. Ik hoef je niet te overtuigen. @Angus, afgrijzen is m.i. de juiste emotie. Dank voor je reactie.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zie dit verhaal als een aanklacht en jouw oordeel, dat bijvoorbeeld in het woord 'doorgesnoven' klinkt maakt het leesbaar. Het benadrukt het bezopene van zulke gruwelijkheid. Zou dat oordeel afwezig zijn, dan zou ik me een psychopaat als lezer voelen. Bovendien benadrukt het het absurde van een dergelijke psychopaat, aan wie zelfs zelfrespect ontbreekt.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili wat een verhaal. Ik houd wel van jouw schrijven maar niet van deze verhalen. Gruwelijk vind ik het. Ik lees geen thrillers, kijk geen horror of detectives dus dit was wel even een beproeving. Je gebruik van taal is wederom subliem. Net zo als de opbouw van je verhaal.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Odile, ja, het is een aanklacht én veroordeling van deze gruweldaden. Fijn dat je je visie gaf. @Madd, je bent dapper. Dank voor je compliment.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Mili, inderdaad met afgrijzen gelezen. Ik las je verhaal enkele minuten later na je publicatie en ik klapte abrupt mijn laptop toe. Deed een beetje te veel zeer. Toch wil ik nu nog even reageren, want ik bewonder je schrijftalent. Dat wil ik je toch even laten weten. :\\

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik schrok niet zo van de gruwelijkheden. Misschien komt dat omdat ik ook af en toe gruwelijke dingen schrijf. Het kan aan mij liggen maar van vijven en negenen begrijp ik niet zo goed. Raymond Z. werd opgepakt en door deskundigen als enigszins minder toerekeningsvatbaar genoemd.(Deze zin vind ik mooier) Enigszins is wel heel zwak uitgedrukt. Volgens mij is hij stapelgek. Schrijvers kunnen schrijven wat ze willen, Mili. 'waar leggen je pinpasje dan?' (Bewust leggen geschreven?)(Ik neem aan dat ze meer pasjes had, gezien de codes.) Goed de gekte van Raymond Z. weergegeven.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Blavatski, hoe lief uw reactie. Het spijt me, maar ik kan de werkelijkheid niet verdoezelen. Integendeel, ik voel de behoefte er in vrijheid over te kunnen schrijven. Van dichtklappen gaat uw laptop kapot. ;) @Tja, ik heb je eerder gezegd: We zijn gruwelzusters. ;) Het is van vijven tot negenen, dus vier uur lang dat Raymond Z deed wat hij deed. [Raymond Z. werd opgepakt en door deskundigen als enigszins minder toerekeningsvatbaar genoemd.(Deze zin vind ik mooier) Enigszins is wel heel zwak uitgedrukt. Volgens mij is hij stapelgek.] Jouw mooie zin of mijn zin, geacht of genoemd, het is de absurditeit van het rechtsprekende systeem dat ik wilde aangeven. ['waar leggen je pinpasjes dan?' (Bewust leggen geschreven?)]; natuurlijk bewust geschreven. Vast een Hagenees geweest. Dank voor jullie reacties.