Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 116 Veronica

Ze keek op de klok. Zes uur. Na de vertrouwde stem van Rob Out, a Whiter Shade of Pale van Procol Harum, het Wilhelmus en het tikken van de klok hoorde ze een indringende fluittoon. De stilte die daarop volgde was enorm. Tranen rolden over Gerda's wangen. Haar leven was voorbij. En wat had ze nu nog aan haar transistorradio? Ze trok een pluk tabak uit het pakje Samson, haalde een vloeitje uit het Mascottedoosje en rolde met trillende handen een shagje. Voor ze de sigaret aanstak, schoof ze het zelfgemaakte macramé armbandje rond haar pols iets omhoog. Ineens baalde ze dat haar moeder niet, net als die van haar vriendinnen, gewoon thuis was. Waarom moest haar moeder zo nodig werken? Ze was er nooit wanneer zij uit school kwam. Nijdig nam ze een paar trekjes van haar peuk, rookte hem op tot ze haar vingers bijna verbrandde en drukte hem toen uit in de grote staande asbak. Ik ga naar Willemien, besloot ze. Ze verliet het huis, pakte haar fiets uit de schuur, trapte op de pedalen en schoot rakelings langs een vrouw met krulspelden in het haar. 'Ze lijkt wel iemand uit Coronation Street.' Ze hoorde het moeder zo zeggen. Even vergat ze het drama rond Veronica. Bij het huis van Willemiens ouders zette ze de fiets tegen een hekje en liep via de achterdeur naar binnen. 'Volluk,' riep ze en stapte de kamer in. Gelukkig, Willemien was thuis. Huilend vielen ze elkaar in de armen.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Herinnert U Zich Deze Nog Deze Nog Deze Nog?? De eerste alinea zit tjokvol tijdsaanduidingen, zozeer dat ik de neiging had om te gaan tellen. Daardoor komt die alinea een beetje gekunsteld over (bijv het macramé-armbandje is misschien iets too much). Hoe jong rookten kinderen destijds? Ik gok dat Gerda (namen goed gekozen trouwens) 16 is? Zou zij echt zo balen dat haar moeder niet thuis is? Dat lijkt me meer iets voor een jonger meisje. Net als het woord 'vriendinnetjes'. Voor de rest, leuke, herkenbare tekst over een markant moment in de Nederlandse mediageschiedenis.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Willemina, De tijdsaanduidingen kunnen idd wat meer gedoseerd, less is more. Van het sliertje tabak zou ik een plukje maken. In mijn jeugd stond Veronica voor alles wat werelds was en dus verboden. Maar ik herken het wel. Leuk om te lezen, ik zie het meisje wel voor me.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Willemina, markante vertelling. Het drama voor Gerda lijkt dusdanig groot dat ik niet zo geloof dat ze het door de krulspeldenvrouw even vergeet. De krulspelden duiden ook een periode aan maar leiden me af. Alsof het er niet helemaal hoort. Leuk om te lezen. (verbrandde)

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Ostinato Bedankt voor je nuttige feedback. Gerda is 17 en de afwezige moeder past misschien inderdaad niet in dit fragment. Het is een terugkerend thema in een langer verhaal. @JanP Ja, dat woord zocht ik: plukje. Ik kon er niet meer opkomen en tien werd het 'sliertje'. Veronica en radio Noordzee, dat waren wij. Voor mij stonden ze voor vrijheid, tegen de gevestigde orde ingaan, Ook jij bedankt voor je feedback

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Mili Je hebt gelijk. Zo'n drama vergeet je niet door een paar krulspelden als je 17 bent. Dank voor je reactie en opmerkzaamheid.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Mooie vertelling. Ik kan me niet voorstellen dat ze het op die leeftijd erg vond dat haar moeder niet thuis was. Nou weet ik natuurlijk niet hoe zij was, ik zou er ook vriendinnen van maken. Misschien uit dwarsheid een halve fles jenever leegdrinken? Nee, dat is wel wat veel. (verbrande - verbrandde)

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, Volgens mij dronk ze sneeuwwitjes, maar dat heb ik verzwegen omdat er al zoveel (teveel) tijdsaanduidingen staan ;) . Bedankt voor je reactie.