Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 104 Stimorol

Stimorol Het is een herinnering sterker dan een merknaam; het is een smaak die ik kan proeven als ik wil en mijn ogen sluit ik was stoer en jij deed niet onder het was mijn eerste tongzoen maar ik had talent en jij ervaring, samen maakten we magie dat een fles stopte met draaien onze schouders ophalend lippen die weken en kriebels die zich diep vestigden, dat heet onderbuik dat onze ogen sloten en we voelden dat beloftes waar kunnen zijn maar we later vooral logen over geruilde kauwgom, en de techniek van mond tot mond dat is onbezonnen vervlogen jeugd.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Erg mooi Angus. Toen zoenen nog spannend en onschuldig was en Stimorol nog op grote hoogte stond. Ik kan me ook Benbits herinneren maar die heeft het niet overleefd.

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Superleuk om te lezen. Jeugdherinneringen komen spontaan naar boven. Een tijd waarin Stimorol en Raider menig speelplaats onveilig maakten. :-) Bedankt om die gedachte aan weleer even terug te halen. Tommot

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Angus, je eerste twee strofes zijn voor mij magisch sterk. Daarna verlies ik je een beetje. En dan kom je (voor mij) sterk terug met het liegen over geruilde kauwgom.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Stimorol knetterde altijd zo lekker bij de eerste bijt, double mint had weer andere effecten in de mond. Een tongzoen lijkt mij fantastisch in die combinatie en dan maar zoeken erna of je die kauwgom nog terugvindt in je mond.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat maakt de smaak en geur van Stimorol, die je inderdaad en wonderlijk genoeg zo weer kan beleven zonder iets in je mond te hebben, toch heerlijke herinneringen los. Of is het de heerlijke herinnering die die smaak oproept? De smaak van onbezonnen vervlogen jeugd. '... dat beloftes waar kunnen zijn maar we later vooral logen over geruilde kauwgom, ...' Wederom, Angus, magnifique!

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Angus, Je oogst hierboven al heel wat lof, dus ik kan wel een beetje strenger zijn. Overigens is het onderwerp mooi gekozen en lekker concreet zintuiglijk: de eerste tongzoen gekoppeld aan de smaak van Stimorol. Een sterk merk, inderdaad, wie kent het niet? Dat zintuiglijke werkt goed in poëzie, als lezer komt de smaak bij mij ook boven. Wat ik jammer vind, is dat je een aantal dingen benoemt, die je beter kunt oproepen door juist zulke zintuiglijke details. Hoe rook die kauwgom eigenlijk? Je benoemt dat het een herinnering is (is dat nodig?); 'ik was stoer' zou je mooi kunnen laten zien door een bepaald gedrag, of handeling te beschrijven, of misschien een attribuut dat toen stoer werd gevonden, zoals een leren jas of een Puch. Dit zijn maar voorbeelden, maar je begrijpt vast waar ik heen wil: levendige details. 'samen maakten we magie' is mooi van klank met die a's en 'm'en'. Toch zou je ook hier concreter kunnen zijn. Maar goed, het hoeft niet elke keer. Je kunt ook teveel zintuiglijke details geven. Zoek naar de balans. 'kriebels / die zich diep vestigden / dat heet onderbuik' vind ik niet zo mooi. Het lijkt me wel een uitdaging om dit gevoel op een heel eigen wijze te beschrijven. 'Bleven plakken als kauwgom' bedenk ik nu spontaan. Zoek naar een eigen beeld. 'Dat beloftes waar kunnen zijn' is een behoorlijk cliché. Jammer. En de laatste regel: 'dat is onbezonnen vervlogen jeugd.' zou ik zeker niet doen. Die doet afbreuk aan het gedicht, dat helemaal niet zo onaardig is als het nu lijkt. Ik hoop je hier vooral mee aan het denken te zetten. Ik hoop dat je ermee verder kunt. Veel plezier, Wilma van den Akker / Mevrouw SchrijfTaal

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Angus, heel herkenbaar en vooral de Stimorol. Heel mooi de reactie van schrijfcoach Wilma, dat krijg je alleen als je zo goed schrijft natuurlijk als jij Angus! Ik leer stiekem mee.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Angus, jouw gedicht, dat vooral tot de verbeelding spreekt, doet mij denken aan een bijna identiek verhaal dat mijn opa me eens vertelde, maar dan met pruimtabak. In die tijd pruimde mijn oma ook. O ja, dit nog. Dat een fles stopte met draaien, kon ik niet plaatsen.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je, Nyceway. Het kan nu ook nog spannend zijn 8) :thumbsup: maar de onschuld is er wel een beetje vanaf :nod: En nu je het zegt; Benbits. Smerig dropsmaakje vond ik dat.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je, Mili. Ik twijfelde over de derde strofe, maar druk, druk, druk, en toen las ik die net nog eens en vond ik die toch weer wat hebben. Maar goed, misschien een smaakdingetje :)

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar Dos, ken jij het spel met de fles niet? Dat je in een kring moest zat, en iemand moest de fles een draai geven en die moest (mocht) dan zoenen met degene waar de hals van de fles naar wees als de fles stilviel. Dank voor je reactie.