Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#99 Royale gratie

Om half zes gaat zijn wekker. Op de tast vindt Jan trefzeker het knopje waarmee hij snel het martelwerktuig het zwijgen oplegt. Marietje heeft een hekel aan vroeg wakker worden. Jan ook, maar Jan is een pechvogel. En pechvogels als hij zingen nu eenmaal van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Als Jan opstaat, denkt hij aan de brief. De brief die hij vier weken geleden van zijn chef kreeg, vlak voor zijn vakantie. Daar stond het, zwart-op-wit. “Vanaf één januari volgend jaar wordt de pensioenleeftijd verhoogd tot vijfenzestig jaar.” Jan had jarenlang, aan wie het maar horen wilde, met veel genoegen laten weten dat hij op zijn vijfenvijftigste “eruit mocht”, dan had hij veertig jaar in dienst van Koningin J & B doorgebracht. Het was gebruikelijk dat werknemers na zoveel loyaliteit beloond werden met een welverdiende retraite. Koningin B besliste anders. Hij mocht nog drie jaar door. Op zijn achtenvijftigste kon hij dan met de VUT, dacht hij, maar ook dat vond Koningin B niet goed. De VUT werd in de ban gedaan. Drieënzestig zou het worden en uiteindelijk werd het vijfenzestig. Dat was twee jaar minder dan de achterblijvers. Zijn collega’s noemden hem een lucky bird. Jan lachte dan wat. Hij moest het nog zien, of de gratie van Koning W hem nu wél zou treffen. Op het bankje buiten, de lunchplek waar hij zijn maatjes met vijfenvijftig, achtenvijftig, zestig, en drieënzestig jaar zag afzwaaien, denkt hij nog wel eens aan de dag dat hij hier aankwam, op de bedrijfsschool. Als een broekie van vijftien meldde hij zich bij een voorman. Jan zou worden opgeleid tot machinebankwerker. Zijn moeder stond die ochtend niet gelijk met hem op, ze had wel de wekker voor hem gezet. Op half zes, zo wreed.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb inderdaad een hekel aan vroeg wakker worden. :p De uitleg waarom de HP een pechvogel is leest vlot. De rekensom van 55 naar 65 is duidelijk. Kan het zijn dat ik de clou mist of is het een droom/ nachtmerrie van de HP? Ook het beroep van de HP is mij niet duidelijk: werknemer bij het koninklijk huis of machinebankwerker? De wekker als martelwerktuig is leuk beschreven. :D

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Marietje, bedankt voor je reactie. De HP werkt als machinebankwerker voor een overheidsbedrijf, hij is dus ambtenaar. De clou is inderdaad niet zo duidelijk, en dat is ook precies het punt, de gruwelijkheid zit 'm in het ordinaire.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Anton Pater, in #2 zeg je
De clou is inderdaad niet zo duidelijk, en dat is ook precies het punt, de gruwelijkheid zit 'm in het ordinaire.
Juist, en dat is ook gelijk de kracht van dit verhaal. Sterke slotzinnen!

Rol

  • Anoniem
Hallo Anton Pater, Gruwelijk hoe je de pensioengerechtigde leeftijd voor de HP uit laat schuiven. Hij tien jaar langer dan gedacht 's morgens vroeg die wekker af zal horen gaan. Mooi geschreven. Startend in het nu en eindigend met de wekker op zijn allereerste werkdag maakt het verhaal mooi rond en inderdaad zo wreed. De Marietje in het verhaal, waarschijnlijk zijn vrouw, heeft verder geen functie. Kun je weglaten of anders meer een rol geven. Misschien is zij nu degene die de wekker zet, net als destijds zijn moeder... Schrijfcoach Corrie

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Corrie, bedankt voor je commentaar. Marietje heeft inderdaad als enige functie dat Jan, voor haar, zo'n veertig jaar lang zo snel als mogelijk zijn wekker uitzet. Tussen de regels gaat het verhaal over nog iets anders dan het vooruitschuiven van zijn finishlijn.