#97 Jeroen Bosch

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#97 Jeroen Bosch

wekelijkse schrijfopdracht #97: Jeroen Bosch De gevels zijn gietijzer, opgeplakt en overgeschilderd. De eindeloze rijen ramen door roomwitte zuilen omgeven, eindeloze rijen zuilen in de ramen weerspiegeld. Een gouden dame stapt juist in haar gouden bad -of zou het eruit zijn?- wanneer de gele taxi's uitbarsten in hun oorverdovend claxonconcert waar niemand nog van opkijkt, al heeft het een waarschijnlijk niets met het ander te maken. Afgeleid door de glanzende gestaltes op de hogere verdiepingen is het makkelijk iemand in de weg te staan, die je zijn vernietigende blik vanboven zijn smartphone slechts seconden gunt, omdat hij te druk is en jij te nietig bent voor werkelijke interactie. Een schaap trekt je aandacht ook al naar een andere etalage, met zijn kraag volgens de laatste mode gevouwen, totdat je valt voor de schittering van honderden lichtjes in duizenden vormen. Midden op het kruispunt ontlast zich een man, maar waarom staat daar dan ook een bankje? Stromen mensen trekken voorbij, zonder begin, zonder einde, en vooral zonder op of om te kijken. Ook niet naar het stoplicht.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een sterk surrealistisch beeld schets je. Een motief voor een moderne Jeroen Bosch. Wat opvalt in je verhaal, en dat is ook typisch voor de schilderijen van Bosch, zijn de vreemdsoortige handelingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Interactie tussen de mensen die Bosch schildert is ook zeldzaam, ieder voor zich. Je hebt een goeie, nieuwe Bosch geschilderd.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leest fijn weg, curieuze beelden. Het stroomt. Geniaal, naar mijn mening: '... maar waarom staat daar dan ook een bankje?' Ik haakte alleen een beetje op die zin met die zuilen en ramen en zuilen en ramen en dan ook nog eens eindeloos eindeloos.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijvenmaar, Je weet pas wat je gemist hebt als het er weer is. :) Fijn dat je er weer bent. Prachtige zinnen. Mooi geschreven. ik ben jaloers fan.

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De zin die Ostinato aanstipt, vind ik (ook) iets uit de toon vallen. Voor het overige las en zag ik een mooie moderne Bosch, schrijvenmaar.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
'Stromen mensen trekken voorbij, zonder begin, zonder einde,...' Het hangt er nog steeds, in mijn hoofd, het blijft hangen. Beklemmend. Gelukkig heb ik het schaap nog, met zijn kraag volgens de laatste mode gevouwen. Waar was je al die tijd?

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja. Dat staat zich te ontlasten op straat. Ik vind dit een lekker vervreemdend verhaal. Deze is erg mooi: Stromen mensen trekken voorbij, zonder begin, zonder einde, en vooral zonder op of om te kijken. Ook niet naar het stoplicht. Fijn om je weer eens te lezen, Schrijvenmaar.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb zo een idee dat ik mijn mascara vannacht ben vergeten af te doen en het uitgelopen resultaat ervaar. Mijn ogen zien dingen, weet niet of ik ze allemaal wil zien. Is het schoonheid? Perfectie. wellicht.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank voor jullie reacties! @Ostinato en Angus: ik denk dat jullie gelijk hebben over de ramen; het is een andere sfeer. Ik had er bij het schrijven over getwijfeld, maar had de manke dat ik het allemaal echt (ja, serieus) zo gezien heb, en de verwondering over de raampj-zuiltje-herhaling voor mij een aanzienlijk onderdeel van de ervaring was ... maar waar gebeurd is geen excuus, dus een volgende schrap ik scherper. @Elyse: ik zag de tijd door mijn vingers glippen, terwijl ik greep probeerde te krijgen op diverse andere zaken. De greep heb ik opgegeven, het glippen blijft een probleem.

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
maar waar gebeurd is geen excuus
Nee, misschien is dat wel les 1. Schrijven is geen journalistiek :) .

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@schrijvenmaar, echt fijn je weer te lezen. Behalve de fameuze ramenzuilenzin, een wondertje van vreemdsoortige associaties. Ik moest aan @Elyse denken, die zou ook met verrukkelijk gemak ontlasting en een bankje bijeen kunnen brengen. (de gevels zijn (van) gietijzer?)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@mili: Dank voor je reactie. En ja, de gevels zijn van gietijzer (in het SoHo cast-iron district -hoe heerlijk om in deze context te schrijven over een plek waar zelfs de facades zelf niet zijn wat ze lijken), maar 'van' kan zonder meer weggelaten worden en zelf vind ik het lekkerder lopen zonder. Ik had het geluk van de ervaring om me te helpen dit te schrijven, mijn associatief vermogen kan Elyses wonderen doorgaans niet bijbenen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik ga niet op de andere opmerkingen in. Die heb je wel gelezen. Laat ik het erbij houden dat ik de man die zich op het kruispunt ontlast voor me zie. Lachen.