Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#51 Vissen

Vissen is een filosofie. Een levenswijze. Een relict, overgeërfd van voorouderlijke genen en geactiveerd door het oerinstinct. Zen, maar dan zonder gezweef. Bepakt met kaar en foedraal wandel ik door de weilanden. Mijn laarzen blinkend van nachtelijk dauw. De geur van nat gras en bemoste boomstammen prikkelt mijn neus. Ik adem diep in, de koude lucht werkt verfrissend als een pepermuntje. Ik kom aan op mijn stek. Zachtjes, ongehaast pak ik alles uit, monteer mijn vislijnen, bevestig het aas en werp uit. Dan ga ik zitten. Het is nog donker. Ik rol een sigaret en steek de vlam er in. Het is doodstil. Geen blaadje beweegt. Ik wacht op het wonder. . Plots gebeurt het. Een flauwe schemering. Binnen enkele minuten beginnen de dingen zichtbaar te worden. Achter mij trekt een egel een pier uit de grond. Wolken nevel drijven traag over het roerloze water. Een koekoek roept in de verte. De insecten ontwaken en beginnen te gonzen. Ergens hoor ik een haan zijn harem wekken. En dan, van nog verder, ijl gebeier van een kerkklok. Een uil roept de nacht vaarwel. Even zindert de natuur van geluid, een ochtendconcert dat de zon verwelkomt. Ik schenk mezelf een koffie in en drink met kleine slokjes. Daar doe ik het voor, dit moment. Dat vissen, die uiteindelijke handeling, is een excuus. Het geeft me een geldige reden om midden in de nacht op pad te gaan. Om de geboorte van een dag te ervaren. Het is de legitieme rechtvaardiging voor mijn excentrieke uitspatting. Voor mijn omgeving ben ik een visser. Het is mijn alibi. Wat ik doe, is niet vissen. Het is een poging, een hunkering naar een geheim. Hét geheim. De zin? Het hoe, het waarom. Misschien dat ik het dáár vind..?

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik sta even met de mond vol tanden. Je tekst heeft iets beklijvend. Vooral het stuk na 'Plots gebeurt het.' vind ik sterk.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Marcker, Zo... Adembenemend. Je hebt me helemaal hier - en dan te bedenken dat ik een avondmens ben.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Lilithx Hallo. Aangename kennismaking. Bedankt voor je reactie. @schrijvenmaar Mmm... wou dat het waar was. Still searching. Bedankt voor je reactie. @janpmeijers Als je lang genoeg doorzakt word je vanzelf een ochtendmens... :D Bedankt voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Goede invulling van de opdracht. Dat je niet ging vissen was me duidelijk toen je een sigaret opstak (Vissen ruiken de nicotine aan het aas, heb ik altijd geleerd). Sowieso is dat gepaf een verstoring van het harmonieuze ontwaken van de natuur. Graag gelezen.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ah Leonardo, vergeef deze zondagsvisser zijn kleine pekelzonde... . :o Bedankt voor het lezen en je reactie.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Marcker, Mooi en zeer herkenbaar, voor mij dan. Ik heb de hengels nog. Je beschrijft waar het me eigenlijk om te doen was. :thumbsup:

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zie de damp van je koffie en de rook van je sigaret, je vochtige laarzen. De zin, zit hem in de eenvoudige dingen, het genieten van het moment, zoals jij beschrijft. Mooi verhaal!

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Woodpecker Ja, veel te lang geleden dat ik nog eens de waterkant opzocht (ca 30 jaar), maar het staat me nog voor de geest alsof het gisteren was. Bedankt voor het lezen en je reactie. Fijn. @nyceway Voeten op de grond, hoofd in de wolken. Bedankt voor het lezen en je reactie. @meta Ja, de zegeningen van de eenvoud en hoe ze te herkennen. Niet altijd evident, maar het zoeken waard. Bedankt voor het lezen en je reactie.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooi geschreven Marcker, je weet de sfeer goed weer te geven, zie ik ook aan de reacties van de anderen. Ik heb één vraagje: "Een uil roept de nacht vaarwel. Achter mij trekt een egel een pier uit de grond. Even zindert de natuur van geluid, een ochtendconcert dat de zon verwelkomt." Dit gaat over geluid, toch? Maar welk geluid maakt een egel die een pier uit de grond trekt? Ik vind het een mooi beeld, maar ik had het zelf ergens anders geplaatst. Met plezier, meerdere keren gelezen.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@bartsnel Daar heb je me. Het is inderdaad een beeld om de sfeer weer te geven, en de egel hoor ik geen uitgebreide verontschuldigingen maken tegenover de onfortuinlijke pier, dus ja, je hebt een punt. Voor de goede orde zou ik de egel moeten schrappen, maar dit is wel een enorme darling die ik moet killen (het is niet allemaal peis en vree in de kille rechtvaardigheid van de natuur). Weet je wat? Ik ga hem ergens anders zetten. We sulle sien... . Bedankt voor het lezen en je - opmerkzame - reactie.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een heel mooi gelukt stukje verhaal. Heel beeldend en sfeervol. Dus als ik een viswedstrijd zie, is de kans groot dat er niet wordt gevist? Er is dan een filosofische bijeenkomst gaande? Mijn idee over vissers is nu voorgoed veranderd.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Johanna Viswedstrijd? Ik mag hopen van niet. Helemaal lekker in je eentje, verstoken van iedere competitiviteit... . Een viswedstrijd is iets voor sportvissers, not my cup of thea. Denk dat daar eerder wordt gefilosofeerd over de kwaliteit van het aas. :) Bedankt voor het lezen en je reactie.