Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verboden vrucht - opdracht # 50

Het kind woonde aan de rand van de heide. Ieder vrij uur speelde ze met haar kameraadjes op de naar heide geurende zandgrond. Ze speelden tikkertje, verstoppertje of klommen in bomen. Hoewel ze een meisje was klom ze even soepel als de jongens de bomen in. Op de eerste lentedagen rende ze achter de vlinders aan of lag ze lekker lui naar het spel van de vogels te kijken. Op warme zomerdagen zwom ze in het heldere water van het ven waarop het krinkelende, winkelende waterding zijn liefde voor God schrijft. Op mistige herfstdagen bewonderde ze het spinrag waarin de spin op haar prooi zat te wachten. Op koude winterdagen schaatste ze op het toegevroren ven tot de zon als een rode bol achter de horizon verdween. Haar ouders gaven haar veel vrijheid. Voor één zaak werd ze gewaarschuwd. Ja, het werd haar zelfs verboden om op bezoek te gaan bij een buurvrouw die wat verderop in het dorp woonde. Aangezien verboden vruchten altijd het lekkerst smaken ging het kind regelmatig langs bij de buurvrouw. Daar keek ze haar ogen uit op de snuisterijen die de vrouw in haar naar kruidige wierook geurende huisje had. Een grote kristallen bol stond in het midden van de tafel te pronken. Overal stonden kaarsjes te branden. Halfedelstenen zoals amethist, tijgeroog, barnsteen en roze kwarts lagen her en derwaarts tussen boeken met vreemde tekens en symbolen. De buurvrouw was heel aardig. Het meisje begreep niet waarom haar ouders deze vriendelijke vrouw “een gevaarlijke heks” noemden. Wat het kind wel eigenaardig vond was dat “de heks” soms op de onderste tak van een grote boom zat die haar tuin en huis met zijn bladerdak beschermde. Zoiets doen volwassenen toch niet? Op haar vraag waarom buurvrouw op die tak zat kreeg ze als antwoord dat de boom haar kracht gaf. Die middag klom het kind in een boom. “Ik heb niets gevoeld”, zei ze. De vrouw bekeek het kind met een onderzoekende blik. “Je zult een gelukkige mens worden," was haar antwoord.. In haar ogen lagen begrip, liefde en deernis.

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi verhaal. Je begint met een mooie beschrijving van de liefde voor de natuur, daarna wordt het verhaal wat meer sprookjesachtig door de introductie van de buurvrouw waar ze niet mee om mag gaan. Het einde vind ik ook mooi. Is her en derwaarts een bestaande uitdrukking? Klein foutje "De buurvrouw was heel aardig."

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Blavatski, Een wonderlijke tekst. Deze zin:
Op warme zomerdagen zwom ze in het heldere water van het ven waarop het krinkelende, winkelende waterding zijn liefde voor God schrijft.
Hallo! (misschien wel 'beschreef' ipv 'schrijft') Dingetjes:
De buur vrouw was heel aardig. Het meisje begreep niet waarom haar ouders deze vriendelijke vrouw “een gevaarlijke heks” noemde.
- buurvrouw; - noemden komma voor de aanhalingstekens.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat een mooi verhaal! :nod: De sfeer klopt helemaal en ik word verrast door de dubbele laag aan het einde. Erg mooi geschreven. Jij overtreft jezelf iedere week! Heerlijk om te lezen door de treffende beelden. :thumbsup:

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Jeanpmeijers, dank voor de mooie reactie. Het krinkelende, winkelende waterding is een gedicht van Guido Gezelle, een beroemde Vlaamse priesterdichter. In mijn schooljaren (inderdaad al lang geleden) was het kennen en declameren van dit gedicht "een must". Guido Gezelle vraagt in dit gedicht dat als titel "Het schrijverke" heeft, aan het insectje dat als het ware op het water schrijft : " oh schrijverke, schrijverke, zeg het mij toch, wat schrijft gij " ; het insect staat een sekondeke stil en zegt: "wij schrijven en schrijven nog, de heerlijke name van God". Ik nam het risico dat de meeste personen hier op SOL dit gedicht niet kennen door hun nog heerlijke jonge leeftijd , maar ik kon het toch niet laten. Hetgeen bewijst dat ik ook voor mezelf schrijf, dat ik het zelf mooi moet vinden. Fijne ontdekking :) Ik vraag mij af of er nog een ven te vinden is met deze insectjes.......

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ach, Guido Gezelle... . Ik moest hem ook van buiten leren. Van het kringelende waterding, wat direct katholieke associaties bij me opriep - Gezelle, dichtende priester - naar het de doorleefde heks. Deze twee elementen met hun eigen connotatie in een magische vertelling, geeft een verrassend effect en schept een unieke, haast tijdloze sfeer. Knap gedaan. Hou er wel van.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Niceway, fijn om te lezen dat U de door mij ingevulde opdracht kon waarderen. Ik weet niet of her en derwaarts een bestaande uitdrukking is. Ik heb het neergeschreven zonder er veel bij na te denken...... ik laat het maar vloeien, ik denk wel eens "iemand anders" schrijft via mijn lichaam :o

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank U wel, Marietje voor het gewaardeerde compliment. Zoals hierboven geschreven: ik laat het maar vloeien zonder veel na te denken. Ik ga zitten en hup : de woorden komen vanzelf, ik weet niet waar het vandaan komt! :o of misschien toch wel

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een originele invulling, Blavatski. Fijn dat het meisje ontdekt dat 'de heks' heel aardig blijkt te zijn. Zo zie je maar dat volwassenen te snel veroordelen. Het gedicht kende ik inderdaad niet.:thumbsup:

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Blavatski, De sfeer van je verhaal pakt me wel, maar doordat je (bijna) elke zin op een nieuwe regel begint, leest het een beetje als een opsomming. Had je daar een speciale reden voor?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je Bart voor je positieve reactie. Bij het nalezen snapte ik wat je bedoelde. Nee, ik had er geen speciale bedoeling mee. Maar ik ben blij dat je me er opmerkzaam op hebt gemaakt. Zal er in het vervolg op letten :o