Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

# 49 van Jedi naar Clown

8 april 2015 - 18:17
April, 1991 Pest (zie je wat ik daar deed, hahaha) dagboek, Het is nu bijna tien jaar geleden dat die verdomde trilogie ten einde kwam. “Je wordt een ster” werd me gezegd. “De filmrollen liggen voor het grijpen”. Ik heb het geprobeerd, echt waar. Maar die paar slechte B-films waar ik sindsdien in heb gespeeld, brachten geen geld in het laadje. Al heb ik genoten van de theaterproducties die ik tussendoor heb gedaan. Op de planken kun je veel beter improviseren. Harrison Ford had geen moeite om van zijn Han Solo imago af te komen. Nog voordat de opnames van Return of the Jedi begonnen, gaven George en Steven hem een nieuwe glansrol in Raiders of the Lost Ark. Ik werd niet gevraagd, nog niet eens voor een klein rolletje. Wat heb ik een hekel gekregen aan de Indiana Jones films, ik kan die kop van die Ford niet meer uitstaan. Bijna het hele afgelopen decennia heb ik rondgelopen met de stempels “one hit wonder” en “Typecast”. Ergens klopt dat ook wel, had eerder ambities om iets achter de camera te doen, dan ervoor te staan. De grote vraag is nu; hoe nu verder met mijn carrière? Voor het grote publiek zal ik altijd Luke Skywalker blijven, zelfs als ik op het podium sta begint wel één of andere puistige puber “Luke, Luke” te roepen. Ik word er gestrest van en rook de laatste tijd meer dan goed voor me is. Mijn vrouw vindt dat mijn stem zeer onaangenaam begint te klinken. “Je klinkt als psychopathische circusclown”, zegt ze met veel liefde. Misschien is dat wel mijn toekomst, de rest van mijn leven de clown uithangen…

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 18:36
RichardOtten, Ja, in de volgende trilogie is Luke een kind, dus een andere acteur. Mooi dagboekfragment. Van Mark Hamill idd weinig meer gehoord.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 18:41
Dank je voor je reactie, Jan. De komende star wars film die eind dit jaar gaat komen, gaat verder op de originele trilogie, dus Mark Hamill speelt weer de rol, van een dit keer oudere Luke, uiteraard. Mark Hamill "hoor" je sinds de jaren 90 eigenlijk meer dan dat je hem "ziet" ;)

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 18:51
Ik kende hem niet, heb nog nooit een star wars film gezien en dus heb ik hem maar even gegoogled. Dat is vaak wel je lot als je een grote rol heb gespeeld, de rest van je leven kom je er niet meer van af. Graag gelezen.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 19:11
Met mijn totale gebrek aan filmkennis moest ik op onderzoek uit. Je klinkt als een psychopatische circusclown, zegt ze met veel liefde - maakte dat uiteraard helemaal goed. Definitief de mooiste zin die ik vandaag heb gelezen

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 19:13
Ik heb er ook nooit naar gekeken. Is niet mijn favoriete genre. Gelukkig heeft hij wel een lieve vrouw die van hem houdt. Mooi beschreven die teleurstelling. Wie hoog klimt kan diep vallen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 20:09
Ik begrijp dat de carrière van een acteur niet altijd op rolletjes gaat. Ja, waarom zou het ook. Ik kan er verder niet veel over zeggen; ik ken de personen niet. Ford natuurlijk wel. Ooit heb ik de films wel gezien. Klein taalzeurtje: nu; Hoe >> nu; hoe

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 20:33
Als hij Ford niet meer kan uitstaan, waarom wil hij dan alleen maar in de nieuwe film spelen als Ford ook meedoet? Leeftijd heeft zijn grenzen. Ik denk uiteindelijk ook als acteur. Realistisch geschreven. Zou verder zo een bladzijde uit zijn dagboek kunnen zijn vermoed ik.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
9 april 2015 - 5:36
@Anne, dat stigma blijft inderdaad vaak hangen, al heeft de clown het een beetje overgenomen. @Johanna, leuk dat ik je toch nog een beetje filmkennis bijleer op deze manier :) @Nyceway, roem kan heel snel eindigen, maar als er een geliefde aan je zijde staat, kan het ook weer goed komen @Dos, Ford blijft ook fantastisch @Indrany, je moet nagaan dat ik me heb ingeleefd in de persoon van begin jaren 90 waar de carrière in het slob raakte, wellicht had ie op dat moment gewoon even een hekel aan alles en iedereen @Cookie, zoals is ik al eerder aangaf, zien doen we hem niet veel meer, zijn huidige carriere (iets wat hij ook graag doet) is stemacteur en de Joker uit de Batman serie is zijn (tweede) grootste rol sinds 1992 tot heden.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
9 april 2015 - 22:11
Dag Richard, ik heb je "dagboekfragment/bezinning" met veel aandacht gelezen. Je brengt iets onder mijn aandacht:" het in de vergeethoek geraken van een ster." Tragisch, en het zal veel meer voorkomen dan we denken en beseffen, vermoed ik. Mooi stukje :o

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 april 2015 - 16:33
die zie je inderdaad nooit meer en ik was me er niet van bewust hem wel eens te horen heerlijk zo'n vrouw voor het liefdevol commentaar :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 april 2015 - 17:52
Ik ben niet zo'n StarWars fan, maar dat maakt natuurlijk niet uit voor het goed geschreven verhaal, waar ik weer wat van heb geleerd. Van een naam kom je inderdaad niet meer af, zeker niet als je achter de schermen werkt of je achter een masker verbergt. Gelukkig ziet zijn vrouw hem nog graag.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 april 2015 - 22:59
@Cookie, zoals is ik al eerder aangaf, zien doen we hem niet veel meer, zijn huidige carriere (iets wat hij ook graag doet) is stemacteur en de Joker uit de Batman serie is zijn (tweede) grootste rol sinds 1992 tot heden.
Aha! Ik ken de StarWars films en dus de acteur die de rol van Luke speelt maar deze info had ik nodig om het fragment geheel te kunnen plaatsen. De teleurstelling is duidelijk. Leuk verhaal! :thumbsup:

Tja

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
14 april 2015 - 3:55
Arme Luke. Om voortaan altijd de clown uit te hangen is niet verkeerd. Wie wil dat niet? Ik heb je verhaal met een grijns gelachen.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 15:24
Hoi Richard, ik ken het HP niet maar de boodschap is duidelijk. Blijven kleven aan een rol waarin het publiek jou het liefst ziet, is wat vele acteurs vrezen. Overtuigend gebracht en graag gelezen! :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 18:51
One day flies, daar heb je er in Hollywood een heleboel van lopen. Mooi de tragiek hiervan omschreven. Ik moet eerlijk zeggen dat de naam Mark Mahill me voor het lezen van dit stukje niks zei, heb de films wel allemaal gezien. Weer wat geleerd.