#26 - Zalige Verlossing deel 2

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#26 - Zalige Verlossing deel 2

‘Hoe ging je wiskundeproefwerk?’ ‘Mmm’ ‘Nora, ik vraag je wat.’ ‘Ging wel, 6.1.’ ‘Nou ,dat is best netjes toch?’ ‘Mmm’ ‘Ik bedoel, met alle lessen die je gemist hebt toen je …’ ‘Mám!’ ‘Wat!’ ‘Niks.’ ‘Wat nou! Is dat nu ook al een taboe?’ ‘Nee. Maar je zit op me te letten.’ ‘Ik zit helemaal niet op je te letten, ik probeer gewoon een normaal gesprek te …’ ‘Jawel je zit wel op me te letten. Constant. Bij iedere hap.’ ‘Nou, zoveel happen heb ik je anders nog niet zien nemen vanda…’ ‘Zie je wel? Je zit me gewoon te fokken de hele tijd.’ ‘Zeg jongedame, let jij een beetje op je taal? Zo praat je niet tegen je moeder.’ ‘Pf’ ‘Het hele punt, Nora, is dat jij geen verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Als je zo doorgaat dan zit je over drie weken weer in die kliniek en dan kun je …’ ‘Echt niet! Ik kan echt wel voor mezelf zorgen! Maar hoe denk je dat het is, hè? Als iemand je bij iedere hap zit te volgen, hè? En naar je blijft kijken tot je hem doorgeslikt hebt? Dan krijg ik echt geen hap meer door mijn keel hoor!’ ‘We hebben afspraken gemaakt, jongedame, en jij houdt je daar niet aan. Daarom moet ik jou wel in gaten hou… ‘ ‘Hier dan! Kijk! Dat is één…’ ‘Noor, doe normaal.’ ‘En dat is twee…’ ‘Nora! In godsnaam!’ ‘En dat is drie…’ ‘Nu is het klaar, Nora! Dadelijk stik je er nog in.’ ‘En vier … Kijk mama, bordje leeg! ‘

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vlot lopende dialoog, heel naturel! Het lijkt wel of iedereen opeens bang is om dialooglabels te gebruiken. Het leidt wel tot hele sterke bijdragen!

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Oef... En moeilijke periode. Ik vind dit een knappe dialoog. De irritante manier van doen en de frustratie van de puberdochter zijn goed voelbaar. Maar ook de liefde en het onvermogen om de juiste dingen te zeggen van de moeder dringen goed door. Ik ben wellicht niet de beste feedback-gever ooit. Niets meer aan doen, hartstikke knap. Geen enkele suggestie voor verbetering.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heel sterk. Inderdaad, zeer naturel. Ik vind dit twee keer beter dan je vorige bijdrage.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank voor de reacties. @ Bart: ja ik vond het wel een uitdaging om een geheel platte dialoog te schrijven zonder verdere aanwijzingen. Dus de dialoog het verhaal te laten vertellen. @ Johanna B. Feedback is ook (misschien wel vooral) je eerste reactie geven op een tekst. Ik voel me door jou begrepen in mijn opzet, dus dank je. @ Ostinato, ik heb net bij nalezing toch nog wat gewijzigd. Op komma-niveau hoor, verder doe ik er niets meer aan, dank je @ Woodpecker: ik heb geprobeerd de monoloog van vorige week zo'n beetje te herschrijven maar nu in dialoogvorm. Ik weet niet of je reactie een compliment is of juist niet, het kan ook zijn dat je de monoloog van vorige week helemaal niéts vond natuurlijk.. Maar ik beschouw het vooralsnog toch maar lekker als compliment! ;)

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Pijnlijk, dus goed gedaan. Het verlangen is duidelijk -van beide partijen, trouwens- zonder toegevoegd drama, het spreekt voor zich.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De dialoog komt levendig over en inderdaad: het is een pijnlijke situatie, ook dat komt goed naar voren. Voor de moeder zal het moeilijk zijn om een houding te bepalen, die effectief is.

Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Knap invoelbaar stukje dialoog met een duidelijke wending waar het binnen de communicatie tussen moeder en dochter echt om draait, het verlangen niet te eten. Voor moeder is het ook een verlangen haar dochter te helpen, maar dat wordt haar ook verboden. Beiden hebben hier een verboden verlangen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Knap gedaan, Fata! Hier en daar kan het compacter. Een realistische dialoog is niet hetzelfde als een dialoog die je dagelijks om je heen hoort. Kliniek noem je 2x, bijvoorbeeld. Ik heb verder een paar taalzeurtjes, maar dat zijn minoriteiten (bijv. accenten gaan met streepje de andere kant op (Mám, niet Màm); enkele komma's ontbreken bij aansprekingen)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank voor jullie reacties weer! @Leonardo: de eerste keer dat ik het over de kliniek heb (in de 7e regel) vond ik zelf al niet geheel lekker lopen, te 'uitleggerig' :
‘Ik bedoel, met alle lessen die je gemist hebt toen je in de kliniek zat en…’
Ik heb er nog eens naar gekeken, en heb hem ingekort. Juist omdat die kliniek later nog een keer expliciet wordt genoemd, maakt dat het misschien ook wel sterker (of meer nieuwsgierigheid wekkend... waar gáát dit over???).

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooie dialoog, en erg realistisch. Ik hoor in de J-GGZ dagelijks dit soort situaties terug. Moeders doen echt zo. Pubers ook. Trouwens: vier happen, bordje leeg? Knappe prestatie ;)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Gaya: Ik denk dat de moeder - uit tactische overwegingen - hele kleine porties opschept voor de dochter. En de dochter was ook al een tijdje aan het 'frutten' met dat eten toen het gesprek aanving. Dezelfde situatie heb ik vorige week, in de monoloogopdracht, vanuit de dochter beschreven [http://www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/…]. Daaruit wordt de setting misschien iets beter duidelijk.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kippenvel, ik heb er geen ervaring mee, maar stel het me voor: zo moet het gaan en niet anders. Knap. Ik hoop voor jou dat het niet uit eigen ervaring is.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee ik heb gelukkig geen ervaring met het onderwerp, althans niet in mijn directe omgeving. Dit soort onderwerpen intrigeren me, de dynamiek tussen mensen, het onvermogen, ondanks alle goede bedoelingen. En vooral: wat beweegt iemand (een kind nota bene) om zichzelf moedwillig uit te hongeren? Dank je voor je reactie(s), Henny.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Alles is gezegd, en het is ook allemaal heel erg lovend. Ik sluit mij daar heel graag bij aan. Heel knap geschreven en vooral de dochter vind ik super. Petje af!

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar ik beschouw het vooralsnog toch maar lekker als compliment! ;)
Dat was de bedoeling :)

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Lijkt me echt vreselijk die dwarse pubers die zichzelf te gronde richten zonder dat je er veel aan kan doen. Het machteloze gevoel van de moeder geef je schitterend weer. Toen ik het stukje las was het net of ik het niet las, maar hoorde.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Fata, bon dieu, wat kan ik verder nog zeggen na zoveel reacties. # 2 van @Johanna kwam het meest overeen met wat ik jou had willen zeggen.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kan helemaal meevoelen met het verhaal. Knap geschreven. En zeker gaat het zo tussen ouder en puber, de onmacht en de irritatie aan beide kanten is voelbaar.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Diepe buiging! :thumbsup: Knap weergegeven. De dialoog maakt de sfeer duidelijk! De lezer vult de beelden vanzelf in. ;) Ik ben blij dat ik pagina 2 van dit forum nog even bezoek!