Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wekelijkse schrijfopdracht #2

‘Dag buurman, wat ben je toch allemaal aan het doen?’ ‘Ik zat te denken, Piet.’ ‘Denken?’ ‘Ja over wat m’n Jantje zei. Hij vertelde over al die laagjes in de grond, van die evolutietheorie.’ ‘Buurman, je weet wat de dominee daarover gezegd heeft. Dat is voor de heiden, niet voor ons.’ ‘Maar Piet, als ik in de grond graaf, zie ik al die laagjes toch echt.’ ‘Hoever wil je graven, buurman?’ vraagt Piet die nu ook in het meterdiepe gat springt. ‘Geen idee,’ zegt buurman. Dan horen ze een doffe bonk. De spatel treft iets hards. Even kijken beide mannen elkaar aan, gaan door de knieën en halen met hun handen het zand weg. ‘Dat is gek, het is een luik en dat in mijn tuin,’ zegt buurman. Ze maken het luik open en zien een lange trap. Piet geeft buurman een pepermuntje en samen gaan de mannen onderweg naar beneden. Als ze een uurtje gelopen hebben, komen ze bij een dikke deur. Hij is van goud. Buurman drukt op de bel en de deur glijdt langzaam open. ‘Kom binnen,’ zegt een stem. Buurman en Piet gaan aarzelend naar binnen. ‘Wie voor de Duivel ben jij?’ vraagt buurman. ‘Het is hier zo heet, buurman, ik denk dat we in de Hel zijn aanbeland,’ fluistert Piet. ‘Nee sukkels dat is de magma. Jullie lopen al een uur naar het binnenste van de aarde. Je weet toch dat het dan heter wordt.’ ‘En wie ben jij dan?’ ‘Repelsteeltje.’ ‘Kolere,’ zegt de slager. Iedereen kijkt naar de slager. ‘Wat doe jij hier, slager?’ vraagt buurman. ‘Ik kwam je konijnen ehh bekijken en toen zag ik het gat,’ zegt de slager en kijkt naar het bord eten van Repelsteeltje. ‘Wat eet je voor vlees, dat ken ik niet.’ ‘Ik eet jullie doden op.’ ‘Dat is mijn Marie,’ zegt de slager met een snik in zijn stem. ‘Ze was een lekker wijf.’ Repelsteeltje knikt. De slager pakt zijn hakmes en plant dat in het hoofd van Repelsteeltje. Gezamenlijk gaan ze naar boven, gooien het gat dicht en gaan nooit meer naar de kerk.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik wist niet dat je je ook aan absurdistische - zo noem ik het dan - pogingen waagt. Een geslaagde, wat mij betreft. :) :thumbsup: Edit: Hakmes. 'die'= 'dat' in de voorlaatste zin.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:nod: Fantastisch! Jouw originaliteit wordt moeilijk te overtreffen! Heel erg leuk gevonden! Goede opbouw met een start midden in een duidelijke beschreven scene. [‘Ze was een lekker wijf.’ Repelsteeltje knikt.] Humor!!! :thumbsup:

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank Woodpecker, ach ik leer zo af en toe bij: je kent al mijn heilige huisjes nog wel. 'die' is aangepast. Dank je Marietje. Ik had vanmorgen met Odile een discussie of je religie in een fantasy verhaaltje mocht verwerken. Het was in mijn hoofd nog iets langer en ook de dominee moest eraan geloven. Maar ach 1 dode in 350 woorden leek me genoeg.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je PetraO, onze commentaren kruisten elkaar net. ja het pepermuntje mocht niet ontbreken!

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hahaha, het is wel grappig. Alleen zou ik de buurman een naam geven, klinkt logischer. 1 keer vernoemen dat hij het tegen zijn buurman heeft.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat is pas een lentevondst in de aarde, van zwart naar zwartst, laag voor laag daal ik als lezer af, met jouw woorden de diepte in. ( en riep nee, nee)

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee Christine, een naam zou alles verpesten. Piet heette eerst ook buurman, maar dat werd onduidelijk, Thx Maddbrug!

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het raar want de 2 kennen elkaar. Dus waarom zou hij hem dan Buurman noemen? Klinkt niet logisch. Maar ja, ik lees waarschijnlijk anders :-)

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is de Verlichting in een modern jasje. Buurman is je Naaste en daardoor jij. De boodschap van de Verlichting was: denk na, onderzoek . Neem niet klakkeloos aan wat als waarheid wordt verkocht. Als je onderzoekt, kom je soms tot nieuwe inzichten en laat je de oude achter je.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank Christine en Anne, Ik denk dat in ieder verhaal een diepere betekenis zit: of je hebt net een docu gezien zoals Anne en verwerkt dat in een verhaaltje of je verwerkt een CSI plot erin zoals jij , Christine. Je plukt allerlei dingen die je bezighouden en verzamelt dat in een verhaal. Bij het CSI verhaal denk ik als lezer: Christine is die leuke opgeruimde vrouw die lekker in de tuin gaat werken en als ze dan als oefening iets gruwelijks mee moet maken, kiest ze iets dat heel ver van haar weg ligt, maar toch dichtbij is: een ramp die je leven op zijn kop zet. Of dat waar is, weet ik natuurlijk niet, maar ik plak het vast aan het leuke beeld dat ik van je heb. over mijn verhaal: Wat de lezer eruit haalt, is geheel afhankelijk van zijn achtergrond en belevingswereld. Wat ik probeer is er verschillende lagen in te leggen. dus het verhaal moet te volgen zijn, als je niets van Verlichting of Protestantisme weet. Dat verhaaltje moet staan als een huis. Dan bouw ik een verhaallijn in die voor de een wel en de ander niet traceerbaar is, maar het mag dus niet afleiden van het hoofdverhaal. Op het eerste oog is het gewoon een gek verhaaltje, maar voor mij als schrijver is dit een van de zwaarste die ik ooit schreef. Juist door de verplichte opdracht moet je associatief te werk gaan en dan kom je tot je eigen kern.

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hahaha, Nienkea, mij zul je zelden tussen de aarde zien wroeten. Ik heb een hekel aan tuinieren :-). Zie dat ik er daadwerkelijk een lijk aan tref :-). Ik heb nooit graag in de tuin gewerkt. Mijn man wel. Die amuseert zich met zijn groeten. (Als ik goed gelezen heb wat je bedoeld)

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Respect hoor, die dieper liggende reden! :thumbsup: Voor mij was het een origineel en leuk verhaal zonder diepere betekenis maar ik heb dan ook een hele duidelijke mening over het geloof en de beïnvloeding van de kerk. En inderdaad zit er achter elk verhaal een diepere betekenis, als schrijver stuur je er op aan maar houd het centraal zodat de lezer het zelf in kan vullen of er iets mee kan doen. Het is een compliment voor de schrijver als mensen erover na gaan denken, als het triggert!

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oh die dieperliggende reden heeft iedereen, dat is je bagage. Normaal benoem je dat niet en ziet de lezer alleen wat de schrijver hem voorschotelt. Nu vind ik het leuk om te vertellen hoe ik schrijf omdat ik daardoor alles uit deze kleine schrijfopdrachten haal. Ik heb hier bv ook erg mn best gedaan op de dialoog. Maar uiteindelijk is het gewoon een stupide verhaaltje over 2 kerels die een kabouter tegenkomen en de slager hakt hem uiteindelijk de kop in. Ik hield vroeger heel erg van sprookjes maar die Repelsteel mochten ze van mij toen al de kop inhakken. Fijn weekend iedereen en op naar de volgende.

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Haha, leuk Nienke. Heel origineel, een beetje bizar, maar toch zo voor je te zien. Inderdaad leuke details (al begeep ik juist helemaal niet wat het pepermuntje daar moest.) Het mag dan een diepere betekenis hebben, ik heb er hartelijk om gelachen :)

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Inge, doe je ook mee? ik ga meteen ff zoeken. Het is zondag en ruikt naar pepermunten? Een kerk vol gereformeerden. Van die vieze df pepermunten; we kregen er 2 voor een gereformeerde dienst en 1 voor een hervormde want die waren zo klaar. Als de preek begint, stop je een pepermuntje onder je tong dan heb je de hele preek iets om op te sabbelen. Fijn dat ik je aan het lachen heb gekregen.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Daar wordt niet gepreekt, zei mijn vader altijd. Nog eentje; weet je waarom er een gordijn hangt in de Hemel? Kunnen de Gereformeerden ook in de Hemel denken dat ze de enige zijn. Ach indoctrinatie: het geeft me een leven lang stof voor verhalen.

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
nienkea, bijzonder en origineel ingevuld. Dat springt er echt uit t.o v. de andere verhaaltjes. Heerlijk bizar met een onverwachtse wending aan het eind. Uit het hele verhaal blijkt wel dat er aan creativiteit en fantasie geen gebrek is, de complimenten!

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Catoschrijft, Bedankt voor het compliment. Wat bijzonder dat je na al die jaren lidmaatschap ineens besluit om actief deel te nemen aan dit forum. Veel schrijfplezier. Ik zou bijna zeggen : welkom, stel je voor. Fijn weekend

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooi verhaal, je perfectioneert weer die eigen stijl die zo heerlijk leest. Sacraal denken mist in mijn denkpatronen, ik ben zo niet opgevoed en ik mis zulke verwijzingen vaak. Het pepermuntje gaf mij toch die hint, dat vond ik erg knap gedaan. Genoten! :)

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Op een vertaalexamen van Nieuw Testamentisch Grieks (ooit) kon ik de tekst zingen. De docent heeft de Statenvertaling ernaast gelegd en het was letterlijk... Pagina's lang kon ik dat: of je daar nu vrolijk van wordt? Ieder z'n makke

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
He JanP ga je meedoen?? Bedankt voor het compliment

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Nienkea, Inderdaad al lang lid en trouwe volger van de website (en abonnee van Schrijven Magazine), maar nog niet actief op een forum. Erg leuk om commentaren te lezen (ook bij anderen), daar leert een mens weer veel van! Voorstellen is een goed idee, ik moet alleen nog uitzoeken hoe dat moet :o