Start » Forum » Oproepen » Algemene oproepen » proeflezen SF verhaal

proeflezen SF verhaal

Geen reacties
Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 2 dagen 21 uren geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 649

proeflezen SF verhaal

Mijn nieuwste science fiction roman 'De Eindoplossing' is af. Af, maar nog lang niet drukklaar. Ik moet eerst weten of de grote lijn werkt voor het zin heeft om te gaan schaven en poetsen, en daarvoor zoek ik proeflezers die de beta-versie even vluchtig willen doorlezen en hun eerste indruk geven. Ik vraag niet om close reading en een gedegen analyse van alle stijlfiguren, dat is van later zorg.

'De Eindoplossing is het verhaal over de Club van Zoetermeer: de vijf knapste mensen van Nederland, die zich laten opsluiten in een flatje in Zoetermeer totdat zij de wereldproblemen hebben opgelost. Ze beginnen goed, met computermodellen en zo. Maar gaanderweg verliezen ze elk contact met de realiteit en verzinnen de bizarste oplossingen.
Het verhaal is een persiflage op do-good clubs en hun conferentiecultuur. Het is dus een komedie. Maar de wereldproblemen zijn wel degelijk serieus, en dit verhaal eigenlijk ook.

1. Ik wil van proeflezers horen of ik goed zit in de balans bloedserieus/humor/belachelijk maken, en of ik mijn aversie tegen trendieuze schijnoplossingen er niet te dik op leg.

2. Er gebeurt helemaal niets in het verhaal: ze kletsen en ze kletsen maar. Dat kan niet anders, want ze zitten opgesloten. Dat betekent dat het verhaal volledig gedragen moet worden door de dialoog: het is allemaal tell, helemaal geen show. Om de dialoog niet te eentonig te maken, gebruik ik de alwetende verteller die steeds meekijkt in de hoofden van de hoofdrolspelers. Dat is een voor mij nog onbekende schrijfstijl. Ik vraag van de proeflezer of het me lukt.

3. 'De eindoplossing' lijkt een beetje op technotaal/red-de-wereld romans als 'Hunt for the Red October', 'Andromeda Strain' en zo. Ik merk dat ik afglijd naar een persiflage van dat genre met alle chiche's die daar bij horen. Ik wil van de proeflezer weten of die persiflage leuk is, flauw, of storend.

Het lijken me makkelijke vragen, en het is een pageturner (hoop ik) van 65 bladzijdjes A4. Wie wil het lezen?

  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!