Start » Forum » Oproepen » Algemene oproepen » proeflezen SF verhaal

proeflezen SF verhaal

Geen reacties
Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 3 dagen 15 uren geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 659

proeflezen SF verhaal

Mijn nieuwste science fiction roman 'De Eindoplossing' is af. Af, maar nog lang niet drukklaar. Ik moet eerst weten of de grote lijn werkt voor het zin heeft om te gaan schaven en poetsen, en daarvoor zoek ik proeflezers die de beta-versie even vluchtig willen doorlezen en hun eerste indruk geven. Ik vraag niet om close reading en een gedegen analyse van alle stijlfiguren, dat is van later zorg.

'De Eindoplossing is het verhaal over de Club van Zoetermeer: de vijf knapste mensen van Nederland, die zich laten opsluiten in een flatje in Zoetermeer totdat zij de wereldproblemen hebben opgelost. Ze beginnen goed, met computermodellen en zo. Maar gaanderweg verliezen ze elk contact met de realiteit en verzinnen de bizarste oplossingen.
Het verhaal is een persiflage op do-good clubs en hun conferentiecultuur. Het is dus een komedie. Maar de wereldproblemen zijn wel degelijk serieus, en dit verhaal eigenlijk ook.

1. Ik wil van proeflezers horen of ik goed zit in de balans bloedserieus/humor/belachelijk maken, en of ik mijn aversie tegen trendieuze schijnoplossingen er niet te dik op leg.

2. Er gebeurt helemaal niets in het verhaal: ze kletsen en ze kletsen maar. Dat kan niet anders, want ze zitten opgesloten. Dat betekent dat het verhaal volledig gedragen moet worden door de dialoog: het is allemaal tell, helemaal geen show. Om de dialoog niet te eentonig te maken, gebruik ik de alwetende verteller die steeds meekijkt in de hoofden van de hoofdrolspelers. Dat is een voor mij nog onbekende schrijfstijl. Ik vraag van de proeflezer of het me lukt.

3. 'De eindoplossing' lijkt een beetje op technotaal/red-de-wereld romans als 'Hunt for the Red October', 'Andromeda Strain' en zo. Ik merk dat ik afglijd naar een persiflage van dat genre met alle chiche's die daar bij horen. Ik wil van de proeflezer weten of die persiflage leuk is, flauw, of storend.

Het lijken me makkelijke vragen, en het is een pageturner (hoop ik) van 65 bladzijdjes A4. Wie wil het lezen?

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN