Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Zilverspoor...

15 april 2015 - 11:54
Hallo iedereen, Gisteren vernam ik het overlijden van Jos Weijmer, de directeur van Uitgeverij Zilverspoor. Blijkbaar is hij erg plots overleden op 48-jarige leeftijd. Ik vind het verschrikkelijk voor zijn familie en vrienden, maar ik vraag me tegelijkertijd ook af wat er gaat gebeuren met de uitgeverij. Mijn boek stond namelijk bij Zilverspoor op de planning voor de maand mei... De medewerkers weten ook nog niet hoe het zal verlopen, Ik vermoed dat ze ook in shock verkeren, na zo'n tragedie. Zijn er hier nog mensen in mijn geval, die niet weten wat er gaat komen? Heeft er iemand al iets soortgelijks meegemaakt en wat was het scenario dat volgde?

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 april 2015 - 13:17
Ik zit in hetzelfde schuitje. Mijn boek stond deze maand gepland bij Zilverbron. Afgelopen maandag zou ik op zijn laatst de omslag krijgen en dan zou mijn boek naar de drukker gaan en op Elfia gepresenteerd worden. De omslag is niet meer gekomen en ik heb geen idee hoever Jos hiermee was. Naast Jos waren Cocky en Joris nauw betrokken bij de uitgeverij, misschien dat zij het in de toekomst de uitgeverij oppakken of in ieder geval de geplande boeken afhandelen, maar dat is slechts gissen en voor ons is het een kwestie van afwachten. Het overlijden van Jos zie ik als een groot verlies voor de uitgeef en fantasywereld. Maar voor zijn vrouw en twee jonge kinderen, zal het verlies en gemis alleen maar groter zijn.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 april 2015 - 16:10
ook niet tof, Calenzia... Je boek bijna binnen handbereik en ... Hopelijk laten ze binnenkort weten wat de toekomst brengt. De familie van Jos zal zeker heftige tijden meemaken. Ben een tijdje geleden ook mijn vader verloren, al was hij niet zo jong als Jos, het is heel hard.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 april 2015 - 9:17
Inderdaad vreselijk nieuws, vooral voor zijn gezin natuurlijk. Mijn boek zou over twee weken uitkomen; was helemaal drukklaar op de omslag en kaart na; daar was Jos nog mee bezig. Hij heeft ze niet af gekregen. Nu komt mijn boek er niet, en het tweede dat voor oktober stond ook niet. In elk geval nu niet, mogelijk helemaal niet. Het begint inmiddels wel echt een Odyssee te worden met die trilogie van mij... Ik beraad me nog even op wat te doen. Ga toch maar een dag naar Elfia. Dan zie ik wel verder.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 april 2015 - 9:46
Roh Odyssea, dat is echt wel frustrerend, zo dicht bij de boeklancering... Ik hoop voor jou dat er alsnog een oplossing komt, toch op zijn minst voor de boeken die echt al zo goed als 'af' waren.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 april 2015 - 11:53
Vandaag wordt Jos begraven. Ik kende Jos nauwelijks, maar hij was een bekende. En ik was heel geschokt toen ik het nieuws kreeg. Er is met hem mijns inziens een heel goede illustrator verloren gegaan. Ik heb het overlijden van een uitgever ook nog nooit meegemaakt, wel het overlijden van een redactrice. Maar ik heb wel dierbaren, zoals dat dan heet, moeten begraven. En ik ben zelfstandige. Dus voor wat het waard is: Als iemand die je na staat overlijdt, dan heb je niet alleen dat hartverscheurende verdriet te overwinnen. Er is ook een ongelooflijke hoeveelheid zaken die geregeld moeten worden. De begrafenis, instanties die dingen moeten weten, de fiscus, enzovoort... Het zuigt je helemaal leeg. Dat is wat de nabestaanden van Jos voor hun kiezen krijgen. En wat de nabestaanden van Jos er nog bovenop krijgen, is het uitzoeken van de administratie van Jos' bedrijf. Dus dat Jos' klanten met vragen zitten, is begrijpelijk. Maar je kunt helaas niet verwachten dat je snel antwoord op die vragen gaat krijgen. Dit gaat volgens mij weken, zo niet maanden duren. En ik vind dat je de nabestaanden ook even die weken of maanden rust moet gunnen om dat allemaal uit te zoeken en om te beslissen of en hoe Zilverspoor et cetera voortgezet kan worden.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 april 2015 - 14:14
Het is zoals Django Mathijsen zegt: dit kan weken, zo niet maanden, duren vooraleer je een antwoord krijgt. Ik zou zelfs aanraden om je mentaal voor te bereiden op géén antwoord.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 april 2015 - 21:30
@Django. Ik besef wel wat ze voor de kiezen krijgen. Mijn vader overleed vorig jaar en ik hielp mijn moeder om alle administratie rond te krijgen. Het is inderdaad geen makkelijke opdracht, de naam van je dierbare overal laten schrappen. En wanneer delete je nu eigenlijk dat telefoonnummer uit je mobiel...dat is ook een moeilijke. Dat het maanden zal duren is me ook duidelijk en ik ben helemaal niet van plan om die mensen lastig te vallen met mijn vragen. Daarom stel ik ze hier op het forum... De vraagstelling was eerder theoretisch bedoeld... als in: Wat gebeurt er met een bedrijf (uitgeverij in dit geval) wanneer de zaakvoerder overlijdt?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 mei 2015 - 15:27
Het valt me op dat zusterorganisatie Zilverbron nog wel op de rails lijkt te staan; die website werkt wel en lijkt redelijk actueel. Heeft iemand inmiddels iets meer gehoord dan "we zijn bezig"?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 mei 2015 - 20:01
Niet dat ik nog iets heb gehoord, maar in het laatste telefoongesprek met Jos noemde hij Zilverbron de 'kweekvijver' voor Zilverspoor. De hele organisatie was omgegooid. Zilverspoor wilde, of zou, alleen nog gerenommeerde auteurs uitgeven. Andere manuscripten volgden automatisch hun weg naar Zilverbron. Daar krijgen nog onbekende auteurs de kans om zich te profileren. Dus dat ze bezig zijn geloof ik meteen. Maar, ook bij -bron waren de wachttijden toen al negen maanden tot een jaar. Succes iedereen. :thumbsup:

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 mei 2015 - 14:01
Shit. Ik heb de site even goed doorgelezen en inderdaad, Suma. Ze nemen vrijwel alleen nog reeds gevestigde auteurs aan bij Zilverspoor. Voor debutanten is er Zilverbron. Dat is echt rot. Ik heb geen 2000 euro. Dat heb ik gewoon niet als student en dat zal ik ook niet spoedig weten te krijgen. Dat betekent dus geen Zilverbron/spoor voor mij? Prettig. Dat was zowat de enige uitgeverij bij wie ik een kans zag om ooit binnen te komen.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2015 - 18:44
Odyseia, als ik naar zilverbron kijk zie ik de zomerbrochure staan, maar die dateert van 2014, echt actueel is het dus niet. Alles ligt er voorlopig stil omdat moet uitgemaakt worden hoe de zaak verder zal lopen. Of het een doorstart krijgt, of opgedoekt wordt weet eigenlijk niemand op dit moment... Dat zijn ze nu aan het uitzoeken. We moeten gewoon wachten, vrees ik.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 mei 2015 - 11:30
Het klopt dat Zilverbron ook stilstaat. De geplande boeken voor april en mei stonden er een paar maanden terug ook al. De nieuwe brochure zou er met Elfia zijn, maar die is niet meer gekomen. Cocky heeft vorige week een mail gestuurd naar Zilverspoor/Zilverbron auteurs. Er staat niet veel nieuws in, vooral dat ze nog druk bezig zijn alles uit te zoeken.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
31 mei 2015 - 14:19
@odysseia. Die had ik niet gezien. Ik zat eigenlijk bij Zilverspoor te kijken. Maar inderdaad, Cocky heeft een mail gestuurd dat ze nog druk bezig zijn met het uitzoeken hoe het vervolg zal lopen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 juni 2015 - 13:22
Sorry mensen, maar wat een respectloze reacties. Iemand overlijdt plotseling en men gaat zich druk maken wanneer hun geplande boek uit zal komen. Dat men vragen heeft, prima. Maar stel die dan aan medewerkers van de uitgeverij na verloop van tijd. Realiseer je even dat ook de directe familie en vrienden deze reacties op dit openbare forum kunnen lezen.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 juni 2015 - 11:26
@Juliette En wat vind je dan respectloos? Dat ik een zakelijk contract heb afgesloten en me dus zakelijke vragen stel omdat het hoofd van het bedrijf overleden is ? Uiteraard vind ik het erg voor zijn familie en vrienden, daarom contacteer ik hen niet met lastige vragen. Ik laat hen met rust. De medewerkers weten trouwens zelf ook niet echt hoe het zal verlopen. Maar het blijft wel een zakelijke transactie en daar heb ik vragen over. Tot nu toe heb ik nog steeds geen idee hoe het zal verlopen, daarom zocht ik hier contact met lotgenoten. Dood is een onderdeel van het leven, iedereen gaat ooit. Jezelf afvragen hoe het verder zal verlopen heeft dan ook niets te maken met respect voor een overledene.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 juni 2015 - 19:29
@Lore Ik heb het niet over respect voor een overledene, maar juist voor de nabestaanden, die ook dit openbare forum kunnen bezoeken. Ik vind het dus respectloos om een dergelijk 'lotgenoten'/zakelijk-oproepje op internet te plempen. Waarom niet een poosje wachten en dan contact opnemen met de uitgeverij.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
12 juni 2015 - 14:49
Een poosje wachten en dan contact opnemen is moeilijk indien je niet weet of er dan nog een uitgeverij zal zijn en of er uberhaupt nog iemand zal reageren op mails.... De rechten op mijn werk zijn op dit moment in hun handen. Een manuscript waar ik twee jaar aan gewerkt heb. De uitgeverij heeft vriendelijk verzocht om geen mails te sturen, ze zullen ons op de hoogte brengen wanneer er iets veranderd. Dat ik dan een oproep voor lotgenoten op dit forum plemp, zoals je het zo mooi uitdrukt, is net een manier om de collega's en nabestaanden niet lastig te vallen en te respecteren. Dat je dit onrespectvol vindt begrijp ik niet. De nabestaanden weten toch ook dat er een oplossing moet komen voor het bedrijf? De bedenkingen en vragen die hier staan zijn toch niet van die orde dat er kwetsende dingen worden gezegd? Is dat onrespectvol omdat het niet emotioneel is maar zakelijk? Dat is toch erg vergezocht. Ik heb enkel een paar rationele vragen gesteld. Want hoe erg het ook is voor de nabestaanden, dat wil daarom nog niet zeggen dat ik geen vragen mag hebben, noch mezelf mag afvragen of ik twee jaar werk voor onbepaalde tijd 'on hold' wil zetten tot alles uitgeklaard is.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
17 juni 2015 - 21:54
Mijn inziens handelt Lore niet respectloos. Ik zie geen verwijten, enkel informatieinwinning en het willen ontzien van de nabestaanden door die niet lastig te vallen. Het gaat om een zakelijke overeenkomst met rechten en plichten en waar 2000 euro mee gemoeid is. Vragen zijn terecht. Ik vraag me af in hoeverre ze hier daadwerkelijk antwoorden kan verwachten, maar ze mag ze wel stellen. Het lijkt wel alsof bij het schrijven er veel meer focus op het emotionele ligt, ook al is het natuurlijk ook gewoon een zakelijke aangelegenheid. Ik denk dat Lore niet deze "terechtwijzende" reacties in een gewone zakelijke branche had gekregen.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 juni 2015 - 19:44
Juliette, sorry hoor, we begrijpen elkaar niet. Zoals Mijre hierboven meldt, het gaat om een zakelijke aangelegenheid. En inderdaad, in een grotere uitgeverij zouden die vragen allang opgeklaard zijn. Daar wil ik geduld en respect voor opbrengen, geen enkel probleem, maar ik blijf wel met vragen zitten en het zou leuk zijn om daar een antwoord op te krijgen. Enfin, voor mij eindigt de discussie hier, Juliette. Ik heb niet het gevoel dat ik me moet verantwoorden voor mijn manier van denken. Dat we daarin verschillen is duidelijk. Bovendien heb ik geen nood aan een moraalridder die me de les leest, die leeftijd ben ik allang voorbij.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2015 - 20:20
Had je ook al een mailtje ontvangen Lore? Anders zou je Cocky even een mailtje kunnen sturen. Ze zijn in ieder geval druk bezig. Het ligt nu bij de bank. De boeken die in april uitkomen proberen ze nu voor Keltfest (dat is eind juli/begin augustus) uit te geven, maar het is nog niet helemaal zeker of dat gaat lukken.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juli 2015 - 1:26
Dank je, Calenzia. Ik kreeg de mail, maar voor mij nog geen nieuws. Mijn boek zou in mei uitkomen. Ondertussen heb ik ook een uitgever gevonden voor mijn volgende manuscript. Dat zal in september uitkomen bij een belgische uitgeverij. Ik wacht nu af om te weten wat de mogelijkheden zijn om de rechten op mijn mijn werk weer in handen te krijgen. Dat kan vermoedelijk nog even duren.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 juli 2015 - 9:51
Ten eerste, vreselijk voor de nabestaanden. Ik hoor dit nu voor het eerst en heb zojuist het familiebericht gelezen dat in de Limburgse kranten stond. Zilverspoor/Zilverbron boodt nieuwe en onbekende schrijvers een podium. Hopelijk kan het dat, nu na het vroegtijdig overlijden van de eigenaar, blijven doen.
Ze zijn in ieder geval druk bezig. Het ligt nu bij de bank. De boeken die in april uitkomen proberen ze nu voor Keltfest (dat is eind juli/begin augustus) uit te geven, maar het is nog niet helemaal zeker of dat gaat lukken.
Maar blijft Zilverspoor/Zilverbron bestaan? Ik weet niet hoe alles financieel danwel juridisch geregeld is, maar als het voortbestaan van een uitgever van boeken afhankelijk is van de grillen van een bank, dan heb ik daar wel enige twijfel bij. Dat gezegd hebbende, hoop ik dat diegenen van wie een boek daar gepubliceerd zou worden, dat alsnog gebeurd. En mocht dat niet lukken, om wat voor reden dan ook, wens ik eenieder veel succes toe bij het zoeken van een andere uitgever.