Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder

Ghostwriter gezocht: bezint eer ge begint

Op dit forum worden regelmatig oproepen gedaan waarbij mensen een schrijver zoeken om hun verhaal op te schrijven. Vaak hebben deze mensen veel ellende meegemaakt in de vorm van verslaving, een slechte jeugd of een ziekte bij zichzelf of een naaste. We onderschrijven dat het goed is om een en ander op papier te zetten als je veel hebt meegemaakt, maar in de meeste gevallen is het zoeken van een schrijver voor je verhaal niet een ideale oplossing. Ten eerste verwerk je de gebeurtenissen beter als je het zelf opschrijft en ten tweede zijn er een aantal overwegingen:

  • Het schrijven van een boek kost ontzettend veel tijd. Denk hierbij aan maanden werk. Als je dit in uren gaat omrekenen is het alleen lonend als je dit zelf doet. Omdat jij iemand anders wilt inhuren moet je ervan uitgaan dat diegene niet net zo gemotiveerd is als jij om het verhaal op papier te zetten. De schrijver wil er graag wat voor terugzien.
  • Waarom zou een schrijver aan jouw verhaal meewerken? Wat heb je diegene te bieden als vergoeding? Een aandeel in de winst? Of kun je de schrijver garanties bieden in de vorm van een afgesproken vergoeding?
  • Slechts weinig uitgevers zijn op zoek naar dit soort waargebeurde verhalen die vaak erg specifiek en persoonlijk zijn. Daardoor is een aandeel in de winst een hoogst onzekere factor voor een schrijver. De inkomsten uit schrijven zijn normaal al geen vetpot (10% royalties is al veel) en dan zou de schrijver dit ook nog moeten delen. En nog erger is het als het verhaal niet uitgegeven wordt of na uitgave niet verkoopt. Dan is het dus een hoop inzet voor niks.

Dit zijn allemaal overwegingen om mee te nemen als je een oproep doet waarin je een schrijver zoekt. Wil je toch een oproep doen, wees dan heel duidelijk over de vergoeding, over het soort boek dat je voor ogen hebt, over je ambities wat betreft het uitgeven en eventueel het tijdspad dat je wilt volgen.