Eden : wie wilt het alleen maar lezen?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Eden : wie wilt het alleen maar lezen?

Voor mij is dit een grote stap. Ik hoop in het vroege voorjaar mijn ms op te sturen. 285 pagina's zijn klaar. Minder dan honderd moet ik nog reviseren en hoop dat te doen in enkele weken tijd. Vandaar mijn oproep: wie heeft tijd en zin om mijn ms alleen maar te lezen. Het is al verschillende keren nagekeken en gereviseerd door mij en door anderen. Het gaat er mij nu om om een indruk te krijgen van het globale verhaal. Hier is een oefening op de eventuele achterflap en dat is de informatie die ik hier geef over het ms: 1765 Noord-Amerika. In een Engelse kolonie wordt Kapitein Bryan door Gouverneur McArthur met een opdracht belast. Hij dient een clandestiene gevangenenkolonie neergepoot in de wildernis door te lichten. Aangekomen in het kamp wordt de Kapitein geconfronteerd met zichzelf , met de natuur en de noden van zijn ondergeschikten en de gevangenen. Ellen-May Hereford trekt zijn aandacht. Zij is een buitenbeentje en veel meer. Dit is een psychologische thriller met universele maatschappelijke en filosofische ingrediënten. Een verhaal over mensen van vlees en bloed. Passie, twijfels, liefde, drama en humor. Nihil novi sub sole Meer verklap ik niet. Enkele Sollers kennen mijn manier van schrijven al, anderen niet... Ik heb beslist geen enkele criterium te stellen voor de keuze van lezers tenzij de beschikking te hebben over tijd want ik zou graag willen afronden eind januari ongeveer. Wie de 285 pagina's gelezen heeft in korte tijd, krijgt het vervolg en einde gereviseerd of niet. Uiteindelijk maakt dat niet veel meer uit. Pas na het lezen komt een vragenlijst : ongeveer 9 vragen die gaan over plot, personages, ergernissen,... heel algemeen. Indien je het ms niet leuk vindt en vroegtijdig stopt met lezen, dan hoef je de vragenlijst niet in te vullen en dan meld je dat gewoon aan mij. Ik ben daar op voorbereid. Ik ben zelf iemand die niet alle boeken uitlees. Dus dat begrijp ik. Er zijn obstakels in het boek maar daar zeg ik niets over want als het boek ooit gepubliceerd wordt, staat daar waarschijnlijk ook niets over in op de achterflap. Je leest over die passages of je haakt af. Er hoeft dus alleen maar gelezen te worden zoals je een boek uit de bieb leest: geen verbeteringen op spelling, interpunctie, zinsconstructie, woordgebruik... dat is al ettelijke keren gebeurd. In principe kan je daar als alerte lezer dan ook niet aan blijven vasthaken of over vallen. In het schrijfproces is dit de 'final screening' met als het moet 'last minute' wijzigingen qua plot en verhaalconstructie. Meer niet. Dit is weer een nieuwe ervaring voor me en ik hoop dat er tenminste één persoon tijd heeft. Dank bij voorbaat.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Christien, Door jouw eerdere stuk bij "Proeflezen" en dan nu de achterflaptekst ben ik heel nieuwsgierig geworden naar de rest van je boek! Ik zou het verschrikkelijk graag lezen. Ik ben alleen bang dat ik te weinig tijd ervoor heb. Wil je eind januari de 285 pagina's gelezen hebben of al eerder? En zou je het uitgeprint opsturen of in een document via de mail? Ik ben best bereid wat van mijn bezigheden er even voor opzij te parkeren, maar een aantal weken heb ik wel nodig, vrees ik... Nou, mocht er iemand anders zich aanbieden als proeflezer, dan wacht ik tot je boek in de winkel ligt, anders bied ik me bij deze aan.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Chrislaevers, Het onderwerp trekt me aan waarover je geschreven hebt. Ik heb net zelf de synopsis van mijn nieuwe boek naar de uitgever gestuurd en ben nu een beetje schrijfmoe. Als je bereid bent om het op te sturen via e-mail dan zal ik je voor Maandag mijn mening laten horen en je vragen beantwoorden. Gebruik dan svp de PB. Bobcat. :)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijfwijf, in februari zou ik willen opsturen. Dus er is speling van tijd. Ik weet ook wel dat het nu volop feestdagen zijn en zo. Dus dacht ik dat eind januari een geschikte einddatum was. Niet eerder tenzij iemand heel vlot het ms leest. Ik heb bv de Davinci code in drie dagen uitgelezen. Ieder zijn/haar ritme voor een bepaald boek... Ik stuur het via email. Het lezen op een scherm heeft een nadeel, dat weet ik maar ik heb momenteel de centen niet om het af te printen en op te sturen. Denk er anders nog eens over na. Ik zou wel heel graag willen dat je het leest. En komt er iets tussen dat je eind januari niet haalt, dan is dat maar zo. Ik begrijp dat allemaal wel. We zien wel. Het kan ook zijn dat je na tien bladzijden afhaakt. Daar ben ik op voorbereid, dus... Bobcat, ik stuur je het ms. De vragen komen als het gelezen is want ik wil niet dat de vragen het lezen beïnvloeden. Dank je zeer. En voor Maandag is wel heel snel.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Christine, als het niet lukt met een van de anderen, ben ik bereid je ms te lezen. Maar ik begrijp dat je aan één proeflezer genoeg hebt. Als ik iets tegenkom wat me niet goed lijkt, heb ik wel altijd de neiging dit aan te geven. Ik hoor het wel.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Okay, ik zou het graag willen lezen en voel me vereerd dat je het graag aan mij zou laten lezen. Als je ook maar weet dat als ik er wat langer over doe (eind januari moet te halen zijn) het er alleen aan ligt dat ik het druk heb met mijn gezin, niet aan jouw ms.:-) Ik stuur je via een pb even een ander emailadres van mij, die gebruik ik wat vaker.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, hoe meer lezers hoe beter. Ik stuur je een pb. Schrijfwijf, dank je. Zo zal ik de 'vertraging' ook interpreteren hoor. Maak je daar geen zorgen over. Zodra ik een berichtje van je krijg, stuur ik het op. Dank je, Bobcat, ik heb al een berichtje gestuurd maar kon het eigenlijk directer doen heb ik nadien gezien. Maakt niets uit. Bij de volgende stuur ik het op.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Chrislaevers, Ik zou je ms heel graag willen lezen en ik heb er ook genoeg tijd voor.. Ik heb nu 3 weken vakantie en normaal maar 3 uur les per week :) Als ik een boek heel boeiend vind lees ik het vaak binnen 2 dagen uit en als ik er echt niet doorheen kom zal ik je dat gewoon eerlijk laten weten... Zal ik je een pb sturen met mijn emailadres?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, Neviril, stuur me een pb met email, dan kan ik je het ms opsturen. Dank je voor je aanbod! Is het niet naar jouw smaak, dan leg je het gewoon terzijde. Zo hoort het.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Afhaken kan en moet zelfs als het niet verder kan gelezen worden. Dat heb ik al vermeld. Het helpt mij om me te oriënteren. Dus Tja, als je er tegenop kijkt na enkele... om verder te lezen, aarzel dan niet en laat het me gewoon weten. En ik ben het eens dus met Bobcat, als je het niet kan verteren, niet verder eten.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Nou, er moet heel wat gebeuren als ik het niet kan verteren. Mijn maag is oersterk.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Christine, Tenzij je vindt dat je al genoeg lezers hebt, bied ik me ook graag aan om te lezen. Ik houd van verhalen die in vroeger eeuwen spelen en ook het genre boeit me, psychologische thriller, waarin passie, twijfels, liefde, drama, humor. Echt mijn ding. Ik lees niet in twee of drie dagen een boek uit. Juist als het heel goed is, proef ik graag een goed boek zoals je wijn proeft. Niet direct doorslikken, maar er nog even langer van genieten. Kijk maar of je me er nog bij kan gebruiken.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi, Ik zou het ook met plezier voor je lezen. Het verhaal spreekt mij wel aan dus als je nog niet genoeg voorzien bent van lezers, kom maar op.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jomax, Jeanet, willen jullie me dan een berichtje sturen met je email zodat ik het ms in bijlage kan opsturen? Ik heb microsoft 2007, maar ik kan converteren naar 2003 als dat nodig is. Ik dank jullie zeer voor de bereidheid te willen lezen. Dan denk ik dat er nu voldoende lezers zijn. Ik had echt niet verwacht dat er zo'n mooie respons op zou komen. Ik verwacht wel dat er mensen zullen afvallen...

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik verwacht wel dat er mensen zullen afvallen...
Zeg, een beetje meer respect en waardering en vrtrouwen in je eigen kunnen mag best, hoor! ;) En voor als het nog niet genoeg is: ik ben ook beschikbaar...

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Anoukboek, ik begin de moeilijkheidsgraad van het verhaal een beetje te kennen. Dat heeft me al vele kopbrekens bezorgd. Ik probeer me zo weinig mogelijk illuzies te maken. Er kan altijd nog een lezer bij hoor... dan kan ik aan de hand van de antwoorden op de vragen betere conclusies trekken. Als je me een berichtje stuurt met je email, dan kan ik je het ms in bijlage verzenden. Dank je zeer! Tja, laten we afspreken dat de lezers tijdens het lezen elkaar niet zullen beïnvloeden... daarom ook krijgen jullie de vragen pas na het lezen. (dat klinkt nogal gewichtig...). Nadien kan er over gediscussiëerd worden, mochten de lezers daar zin in hebben natuurlijk. Het is de eerste keer dat ik zoiets onderneem en ik vind het wel een beetje spannend.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mag ik nog even de proeflezers er aan herinneren dat het ms dat ze volledig hebben ontvangen slechts gereviseerd is tot en met pagina 290. Zodra je pagina 290 nadert, geef me aub een seintje. Dan stuur ik je het DEELS gereviseerde laatste deel. Met de feestdagen heb ik ook vertraging opgelopen. Het reviseren houdt voornamelijk in: schrappen en subtiele wijzigingen. Aan de plot zelf is er niet geraakt. Mag ik vragen hoever jullie zitten, liefst per pb? Ook dat is belangrijk voor me. Er is geen verplichting natuurlijk en ik houd rekening met mogelijke familiale verplichtingen en de feestdagen. Het is een soort steekproef, meer niet. Mijn vragenlijst wordt inmiddels uitgebreid en ik zit aan ongeveer twintig vragen.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bobcat, de bedoeling is om het hele verhaal te lezen, en niet om een indruk op te doen. Begrijp je? Het is ook geen kort verhaal. En de afspraak is eind januari. Dat is nog een hele maand. Er komt trouwens een vragenlijst na het lezen van het hele verhaal. Misschien heb jij daar over gelezen. Wie het verhaal niet tot op het einde heeft gelezen, kan de vragen ook niet beantwoorden.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Is er ook een prijsje aan verbonden wie de beste antwoorden geeft, Christine? :D Een flesje water vind ik al genoeg.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe ik de antwoorden verwerk, Tja, dat is een groot geheim. Mocht het ms ooit een boek worden, uitgegeven door een reguliere uitgeverij, dan hou ik natuurlijk iets in petto voor alle mensen die me zeer diepgaand geholpen hebben. Dit initiatief hoort erbij. Dat staat echter los van de antwoorden. Zelfs het afhaken is voor mij zinvol. Mijn oriëntatiemethode om een beetje te kunnen achterhalen of het verhaal publiceerbaar is, is niet statistisch betrouwbaar, maar toch biedt het m.i. enige houvast. En als we elkaar ooit ontmoeten, Tja, dan tracteer ik! Maar laten we nuchter blijven en zorgen voor een correcte afloop van dit lees-experiment. Onverbloemde antwoorden zijn de beste antwoorden, ontdaan van elk greintje medeleven of sympathie.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tjee Christien, je stelt nogal wat eisen aan ons Hollanders om een Vlaams verhaal te beoordelen. Je weet intussen hoe ik er over denk en ik zal mijn mening hier niet uiten om geen enkele lezer te beinvloeden. Ik wens je veel succes meid, dat de uitslag je dat zal geven waar je zo naar verlangt. Bobcat. :) :) :)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bobcat, het is geen Vlaams verhaal: 18de eeuw, in een Engelse kolonie in Noord-Amerika. Je bedoelt het Vlaamse woordgebruik en Vlaamse zinsconstructies. Daar blijft weinig van over daar het ms al proefgelezen is met correcties door één Nederlandse dame (niet op SOL). En daar blijft het niet bij. Het is ook geen Nederlands verhaal. Eerder universeel, en als het uitgegeven wordt, is de volgende stap vertaling in het Engels. Ook qua visie is het allesbehalve Vlaams. Ik heb me laten inspireren door mijn sensaties die ik overhoud van mijn twee eerste jaren in Congo, door de concentratiekampen, door de Biafra oorlog, door filmmuziek, opera en door alle films en boeken die ik gelezen heb. Vlaams 0,01 percent. In Vlaanderen wordt een creatieve geest levend begraven. In Nederland zijn er meer mogelijkheden. Zo eenvoudig is dat voor mij. Het Vlaamse chauvinisme beperkt zich bij mij tot de frieten. Ik kijk verder. En ja, ik eet mijn maatjes rauw op. Ik stel dus helemaal geen eisen. Nederlanders hebben een ruimere blik op de wereld. Vlamingen niet. Het feit dat ik alleen maar Nederlandse proeflezers vind, spreekt toch voor zichzelf. Ik hou trouwens niet van die in leven gehouden tegenstelling tussen Nederland en België. Netzomin hou ik van het accentueren van tegenstellingen tussen andere nationaliteiten wat het creatieve betreft. Ik heb onlangs genoten van een documentaire over Gilbert en George, een kunstenaarskoppel in Engeland, en een Turks-Duitse film 'Die andere Seite'. Op die universaliteit wens ik me te concentreren en me erdoor te laten inspireren. Niet op een frietkot en Manneke Pis. Maar ik begrijp dat menige ziel wordt afgeschrikt door dat soort universeel denken. :)

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Christine, alle respect voor je reactie. Maar deze 18de eeuwse persoon is even verlegen om woorden. Maar als jij vindt dat je het op deze manier moet doen, dan moet je er voor gaan. Tenslotte ben jij de schrijster en is het jouw verhaal. Ach, zo belangrijk is mijn mening toch ook niet... :) :) :)