Start » Forum » Het uitgeefproces » Promotie en marketing » Hoe wordt je groot?

Hoe wordt je groot?

7 reacties [Laatste bericht]
skankhunt42
Laatst aanwezig: 16 weken 6 dagen geleden
Sinds: 24 Jun 2017
Berichten: 1

Hoe wordt je groot?

Hallo,

Ik ben een beginnende schrijver van 15 jaar oud. Ik vroeg me af hoe ik de eerste stappen moet maken om groter te worden in de schrijfwereld. Hebben jullie tips?

Alvast bedankt!

P.S. Ik doe nu mee aan een schrijfwedstrijd;

***

Zouden jullie even op mijn verhaal willen stemmen?

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 7 uren 5 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5106
skankhunt42 schreef:

Ik ben een beginnende schrijver van 15 jaar oud. Ik vroeg me af hoe ik de eerste stappen moet maken om groter te worden in de schrijfwereld. Hebben jullie tips?

Om groter te worden lees je het best eerst de forumregels.

Citaat:

Het is expliciet niet toegestaan om e-mailadressen te werven voor een promotiemailing van je boek en ook niet om mensen te vragen om op jou (of anderen) te stemmen in wedstrijden en talentenjachten.

http://www.schrijvenonline.org/forum/regels

skankhunt42 schreef:

P.S. Ik doe nu mee aan een schrijfwedstrijd; **** Zouden jullie even op mijn verhaal willen stemmen?

Dat mag ik niet van mijn vader.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Tja
Laatst aanwezig: 2 dagen 4 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14306

Dat mag inderdaad niet Skank. Door stemmen te werven word je echt niet groter.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Martijn H
Laatst aanwezig: 1 min 52 sec geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 113

Meedoen aan een wedstrijd is wel heel goed. Het helpt om je eigen verhalen met die van anderen te vergelijken en wie weet, win je nog eens zo'n wedstrijd. En daar word je wel degelijk 'groter' van.

Van veel lezen en veel schrijven, en vooral kritisch blijven over je eigen schrijfwerk, en jezelf steeds proberen te verbeteren, word je beter en dus 'groter'.

Mocht je zover zijn dat je iets gaat publiceren, dan helpt het blijkbaar om al een groot netwerk op sociale media te hebben, dus een blog, vlog, twitteraccount, facebookpagina kan ook helpen 'groter' te worden.

Veel succes!

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 11 uren 54 sec geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3719

Groot worden begint met heel veel oefenen, aan wedstrijden meedoen en niet stoppen als je niet wint. Je kunt beginnen met korte verhalen en later overstappen op romans. Langzaam of snel gaan. Hier op de site artikelen over schrijven, schrijfcursussen, dossiers verslinden. Schrijfboeken lezen. Je eigen weg uit te stippelen.

Ik geef allerlei voorbeelden van stappen die je kunt nemen om te groeien op mijn blog, maar hier op de site beginnen met je te oriënteren en duidelijker te krijgen wat je echt wilt - groot worden is namelijk een beetje onduidelijk - dan weet je ook beter welke ontwikkeling je kunt nastreven en wat je daar allemaal voor zou kunnen doen, van schrijfcursus tot een studie Nederlands. Van alles is mogelijk in allerlei genres. Het zou kunnen dat je goed zult worden in thrillers schrijven of juist Science Fiction. Of dat je talent hebt. Of levenservaring. Dit alles heeft tijd nodig om te rijpen, tenzij je een zeer uitzonderlijk talent hebt. Juist als je 15 bent groei je heel innerlijk heel snel.

Darkbirt
Laatst aanwezig: 16 weken 10 uren geleden
Sinds: 25 Jun 2017
Berichten: 2

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Ik zou me eerst zorgen maken om jouw werk gepubliceerd te krijgen. Dit is al niet zo simpel. Om een voorbeeld te noemen J.K.Rowling had ook moeite om haar eerste boek van Harry Potter te publiceren, niemand die wist dat het een hype ging worden.

Vooraleer je denkt aan groot worden, zou ik jouw aanraden om eerst te focussen op jouw manuscript. Als dit goed is en het geraakt gepubliceerd dan ben je al goed bezig. Hoewel de kans klein is dat het door de selectie gaat bij de uitgevers.

Dus ik raad je aan om jouw verwachtingen niet te hoog plaatsen. Ik deed dit vroeger ook, en tien jaar later heb ik nog geen manuscript uitgegeven. Ik zal eerlijk zijn, een manuscript afwerken is één van de moeilijkste dingen van een boek. Hoe dit komt? Wel, op jonge leeftijd verbeter je telkens, en dan zeg je op een gegeven moment: "Dit is niet goed genoeg." Je laat het manuscript achter en je begint opnieuw met iets beter. Dit is zoals het bij mij is gegaan. Na tien jaar had ik uiteindelijk besloten om al die afdankertjes een nieuw leven te geven en alles samen te voegen tot één fantasieverhaal. Dit verhaal is nog steeds niet af. Ik heb wel ondertussen een ander manuscript afgewerkt. Nu is het een kwestie van een synopsis te schrijven, een autobiografie en een begeleidende brief. En dit lijkt me het moeilijkst, zeker de synopsis. Hier heb ik geen idee aan, hoe ik moet beginnen. Ik heb het internet al geraadpleegd, maar verschillende bronnen spreken elkaar tegen. Hierdoor wordt het alleen maar moeilijker.

In ieder geval, het belangrijkste, geef nooit op. Zolang je niet opgeeft zal je de top misschien bereiken.

Meikiepeik
Laatst aanwezig: 12 uren 39 min geleden
Sinds: 30 Mrt 2015
Berichten: 396

Een wijs iemand zei mij eens dat ik goed moest eten om groot te worden.

Denk daar maar eens over na.

Het komt allemaal goed

Noodle
Laatst aanwezig: 3 weken 6 dagen geleden
Sinds: 19 Mei 2017
Berichten: 6

Veel lezen, bijleren van anderen en werken aan je geduld en aan je zelfvertrouwen. De kans dat iemand echt groot wordt als schrijver is klein, slechts weinigen in België kunnen hier voltijds hun brood mee verdienen, maar misschien behoor je wel tot die lucky few. Als een beginnende schrijver kun je nog veel leren en veel kansen grijpen, en als je echt groot wil worden, zou ik je aanraden eerst heel veel te schrijven en je eigen stijl te ontdekken. Meestal worden mensen verliefd op boeken waarvan de schrijver ook plezier had terwijl hij ze schreef. Denk na over wat je het liefst wil schrijven en ga daarmee aan de slag. Kijk ook achterna je werk na op spellings-en grammaticafouten. Ik wens je nog veel succes en vooral veel plezier, want daar draait het toch uiteindelijk allemaal om.

Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer