Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Afstand van auteursrecht

9 november 2015 - 14:46
Hallo allemaal, Mijn mooie project loopt bijna ten einde. Leerlingen van de basisschool hebben mijn verhaal geïllustreerd en ik hoop nog deze maand mijn prentenboek uit te geven. Diverse mensen hebben mij, onder andere naar aanleiding van hun eigen ervaringen, geadviseerd de illustratoren officieel afstand te laten doen van de prenten. Zo kan ik zonder problemen de tekeningen publiceren en reclame maken voor mijn boekje, zonder steeds de ouders van de kinderen om toestemming te vragen. Als tegenprestatie hebben de kinderen al tekenles gehad en ontvangen ze straks een exemplaar van het boekje waar ze als illustrator genoemd worden. Wie o wie kan mij aan een voorbeeld akte helpen? Alvast heel erg bedankt voor het meedenken :nod:

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2015 - 7:10
Ik zou niet het auteursrecht laten afstaan, want dat is onmogelijk. Auteursrecht ligt bij de auteur. Wat jij wilt is publicatierecht, ofzo. Ik zou dat eerst eens uitzoeken.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
10 november 2015 - 20:26
Wanneer anderen jouw verhaal hebben geïllustreerd, is het niet jouw prentenboekje, maar een gezamenlijk project. Wat je kunt doen, is de ouders een licentie vragen voor publicatie van de tekeningen. Daar hoort een sluitende overeenkomst bij, ondertekend door de ouders - en het zou leuk zijn om de kinderen die ook te laten ondertekenen. Dat laatste heeft wel geen wettelijke basis, maar voor de kinderen is het natuurlijk heel erg bijzonder dat hun tekeningen worden gebruikt in een echt boek, en om het officieel te maken hoort daar ook hun handtekening bij. Bijkomend voordeel is dat je dan samen met de ouders en de kinderen reclame kunt maken voor het boekje. Het zou chique zijn wanneer daar iets tegenover stond, misschien een feestje of iets anders leuks.
Als tegenprestatie hebben de kinderen al tekenles gehad en ontvangen ze straks een exemplaar van het boekje waar ze als illustrator genoemd worden.
Wisten de kinderen en hun ouders vooraf dat jij een boekje wilde maken voor de verkoop? Of ben je 'gewoon' begonnen en heb je pas later bedacht dat het een boekje zou moeten worden? Maar ook al zou je het boekje weggeven en niet verkopen, dan nog heb je toestemming nodig voor publicatie van de tekeningen.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2015 - 22:03
@Likaiar, dank voor de tip. Ik had deze informatie juist van auteursrecht.nl, maar kennelijk heb ik het nog niet goed begrepen. Auteursrecht kan in ieder geval wel verkocht worden. Ik ga me er nog verder in verdiepen en in publicatierecht e.d. @Thérèse, bij de opening van de schoolbibliotheek heb ik een soort wedstrijd uitgeschreven waarbij leerlingen een tekening bij mijn prentenboekverhaal mochten maken. De winnaars zouden samen met mij het prentenboek gaan illustreren. De leerlingen wisten dus van te voren dat het boekje de doelstelling is. Ik heb de ouders van de winnaars persoonlijk geïnformeerd en ook gevraagd of ze er bezwaar tegen hadden als er officieel afstand van de prenten gedaan wordt. Dit mede omdat ik een soort van 'gewaarschuwd' ben door iemand die een hele rechtszaak aan haar broek had gekregen omdat ze in haar enthousiasme een poster van een van de illustraties op had gehangen. Dat zou mij ook zo kunnen overkomen. Vandaar deze officiële weg. En een feestje, dat komt er zeker. Niet alleen op school, ook willen ze graag met foto in de krant en dat proberen we ook te realiseren en nog wel meer. Het wordt een heel bijzonder geheel en zij komen zeker in de schijnwerpers . De licentie ga ik meteen verder uitzoeken. Erg bedankt voor de informatie.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2016 - 22:05
Ik zou niet het auteursrecht laten afstaan, want dat is onmogelijk. Auteursrecht ligt bij de auteur. Wat jij wilt is publicatierecht, ofzo. Ik zou dat eerst eens uitzoeken.
Ik ben geen expert, maar heb ooit wat lessen recht gehad. Als ik het me goed herinner, bepaalt de Auteurswet van 1921 (ofzo) wie de auteur is. En dat is niet altijd degene die achter het toetsenbord heeft gezeten. Zo wordt het auteursrecht op een werk dat is geschreven in opdracht van een leidinggevende in een arbeidsrelatie toegedicht aan de rechtspersoon die als werkgever optrad. En ook zijn er allerlei bepalingen rondom "werk in opdracht". Ik zou me kunnen voorstellen dat in die laatste een legal loophole zit. Maar een echte jurist kan daar vast zinniger dingen op zeggen.