Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Goodreads Giveaway voor Nederlandse boeken

Wie nog een promotiekanaal zoekt: denk eens aan een Goodreads Giveaway. Goodreads is een groot internationaal platform voor schrijvers en lezers. Oók Nederlandse schrijvers en lezers. Voor mijn Engelse fantasy boeken heb ik nu voor de tweede keer een giveaway geplaatst op GoodReads. Omdat ik me afvraag of dit voor de Nederlandstalige markt ook werkt, heb ik j.l. woensdag een aparte giveaway geopend voor mijn tweede NL boek, Zihaen. Dat wil zeggen, ik bied twee exemplaren van het boek gratis aan. Goodreads organiseert alles, en geeft me na afloop de namen door van de winnaars die zij trekken uit het aantal belangstellenden. De mensen die zich opgeven, kost het niets. (Ze moeten natuurlijk wel lid zijn van Goodreads, net zoals ik mijn boeken daar moet plaatsen). Mij kost het twee print-boeken (eboeken mogen niet meedoen, alleen het 'echte' gedrukte boek telt.) en de porto natuurlijk. Ik laat deze giveaway lopen in Nederland en België. Andere landen zijn dus uitgesloten. Ik heb de looptijd gesteld op 1 maand (de aanbevolen termijn) en tot nu toe zijn er 12 aanvragen genoteerd, Het voornaamste voordeel is naamsbekendheid, en daarbij worden de winnaars geacht (maar niet verplicht) een recensie te schrijven Natuurlijk werkt het in het Engels veel grootschaliger. Mijn eerste actie trok 916 belangstellenden en ik hoop daar nu overheen te komen. Voor wie het live wil zien, surf naar: bit.ly/10YqRhq. Uiteraard werkt dit ook voor andere genres dan fantasy (misschien nog wel beter), vandaar dat het me nuttig leek dit hier te plaatsen.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Weet je misschien of dit ook effect heeft op de verkoopcijfers? Als die 916 belangstellenden het allemaal zouden kopen, doe ik de volgende keer ook mee. Mijn boek is wel gelezen door iemand op Goodreads, die het aan iedereen heeft aanbevolen, maar of dat enig verschil maakt? Ik hoop het, want eigenlijk moeten we het toch hebben van de mond-tot-mondreclame hè? (Succes nog met de verkoop)

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Over de resultaten kan ik nog niets zeggen. Ik heb een giveaway lopen voor mijn 2e Nederlandse boek (Zihaen), daar hebben in zes dagen 19 mensen op ingetekend en 10 hebben het op hun te lezen-lijst gezet. Voor de Nederlandse markt, die veel kleiner en ons-kent-onzer is dan de internationale, kan zoiets sneller verschil maken. Voor de tweede Engelse giveaway (Rhidauna) hebben tot nu toe, na een week, 334 mensen zich opgegeven en 138 het op hun te lezen-lijs geplaatstt. Dat gaat al aanzienlijk sneller dan bij het eerste boek. Directe verkoopcijfers verwacht ik niet. Voorlopig zie ik het als een manier om naamsbekendheid op te bouwen. Mensen moeten weten dat je bestaat voordat je gaat verkopen. Niet alleen de mensen die intekenen zien je boek, ook hun vrienden op Goodreads. En als je een beetje 'catchy' omslag hebt, blijft die misschien ergens in hun geheugen hangen. Internationaal gaat dat wat anders. De winnaars worden geacht het boek te lezen en er een recensie van achter te laten op Goodreads, maar vooral op Amazon. En die recensies trekken weer andere belangstellenden over de streep het boek te kopen. Dat is allemaal lange-termijn-werk. Ik verwacht daar pas later iets van te merken. Ter aanvulling op de nog lopende Engelse giveaway heb ik een blog tour geboekt. Wie goed ingewerkt is in de (Amerikaanse) fantasy wereld kan dat zelf ook, maar het kost veel tijd en energie die ik liever voor schrijven gebruik. Dus heb ik een pro in de arm genomen, die Rhidauna in 1 maand op twintig verschillende fantasy blogs onder de aandacht brengt. Middels reviews, een interview, boek-uittreksels e.d. Dan praten we over vele duizenden mensen die dat boek onder hun neus gedrukt krijgen. En het levert ook nog een paar recensies op. Ook dat kan in Nederland niet, omdat de markt veel te klein is en het aantal fantasy websites te beperkt. Maar voor Nederland kan Goodreads best interessant zijn. Het is een ontmoetingsplaats voor lezers en schrijvers. Hoe meer auteurs hun boeken plaatsen, des te meer lezers gaan er ook een kijkje nemen. Dan kun je rechtstreeks contact met je publiek ontwikkelen en dat is voor die mond-tot-mond-reclame heel belangrijk. Dus ik zou zeggen, Wiske, probeer het. Je hoeft maar één boek te plaatsen, dus de kosten zijn minimaal en je weet nooit hoe het balletje gaat rollen.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor je info. De fantasy blogs zal ik ook in het achterhoofd houden. Op dergelijke sites zouden er voor iets anders van mij duizenden inschrijvingen gekomen zijn, maar dat is toch iets wat zich voortsleept. Daar moet ik even achteraan dus.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, maar de actie is net een week bezig - hij loopt nog tot 18 augustus. Ik dacht bij de eerste Engelse giveaway ook dat het tegenviel. Op 9 juli, toen de actie al ruim drie weken liep, stond de teller op 381. Tussen 9 en 14 juli steeg dat naar 916. Allemaal 'last minute bookers'.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het lijkt leuk, maar eerlijk gezegd heb ik het idee dat ik op de social media wordt doodgegooid met loterijen voor gratis boeken. Terwijl de echte fans het boek al lang in huis hebben en het dus minder interessant voor hen is. Het lijkt me dat je vooral mensen bereikt die gratis boeken willen hebben (en kunnen doorverkopen) en niet per se liefhebbers van het genre. Het lijkt me dat wanneer je gebruik wilt maken van dit kanaal - of iets soortgelijks - dat je een goede promotie/marketingcampagne op moet zetten waarbij je goed plant wanneer je welke actie laat lopen, en waar mogelijk in overleg met de uitgever dat laat afwisselen met de boeken van andere auteurs van dezelfde uitgever. Als je toch aan het uitdelen bent, kun je je boek (met het vriendelijke verzoek een review te schrijven op je site) ook in een Free Little Library zetten. Dan maak je geen gebruik van het Goodreads netwerk, maar heb je daar als Nederlandse schrijver echt zo veel profijt van? Of anders gezegd: hoeveel extra boeken verkoop je door de investering van twee boeken + porto?

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou willen dat alle fans mijn boeken al hadden :) Maar dan moet ik op al die festivals gaan staan en dat zie ik fysiek niet meer gebeuren. Voor mij is het een experiment om deze actie in het Nederlandse taalgebied te houden. Het doel is naamsbekendheid, niet de directe verkopen. Een van de NL fantasy websites was enthousiast genoeg om een oproep op hun forum te plaatsen en daar kwamen al diverse deelnemers vandaan. Gemiddeld zet de helft van het aantal deelnemers een boek op hun 'te lezen-lijst'. Dat zegt niks over verkoop, maar wel over het feit dat ze het niet alleen voor het 'hebben' doen. Ik profileer mezelf als Nederlands en internationaal auteur. Daarvoor is het Goodreads netwerk wel degelijk belangrijk, en telt zelfs zo'n NL actie mee om mijn legitimiteit te bewijzen. Daarnaast zijn de recensies een belangrijk resultaat (vooral voor mijn Engelse boeken, maar mogelijk ook in NL). Het is stilzwijgend de bedoeling dat de winnaars een review plaatsen op Amazon of hier op Goodreads. Dat zou de werkelijke winst zijn, want daarmee haal je kopers binnen.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dit vind ik wel een leuk initiatief. Mijn eerste boek werd uitgegeven einde vorig jaar en mijn tweede komt eraan in september. Een beetje naambekendheid kan dus geen kwaad. Alleen kan ik niet vinden hoe je dit in het het Nederlands aanpakt.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Kort samengevat doe je dat zo: - Allereerst moet je lid zijn van Goodreads (http://www.goodreads.com). Dat kost niets en er zijn veel Nederlandstalige fantasy auteurs te vinden. - Je zult ook een Author page moeten maken. Dat gaat via je Profile. Wijst zich vanzelf. - Dan moet je jouw boek toevoegen. Je kunt alles gewoon in het Nederlands invoeren.Op de zoekpagina (www.goodreads.com/search) kun je kijken of Goodreads je werk al kent. Zo niet, staat rechts: 'Manually add book'. Daar kun je alle gegevens zelf invoeren. - Daarna ga je naar de titelpagina van je boek. Rechts bovenaan is een kader met oa. 'List a giveaway'. Die voert je naar de pagina waar je de giveaway kunt invoeren. De aanbevolen looptijd is een maand. Dat lijkt heel lang, maar in de praktijk werkt dat wel. Je moet er wel erg in houden, dat Goodreads zo'n 2/3 dagen nodig heeft om je aanvraag goed te keuren en ze werken niet in het weekend. Let hierop bij het bepalen van de aanvangsdatum. - Aan het eind geeft Goodreads je automatisch de adresgegevens van de winnaars. Dat is het. Lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat wel mee.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is me gelukt. Alleen zie ik nu dat de giveaways alleen voor boeken is jonger dan zes maanden. Mijn eerste kan er dus niet meer op en mijn tweede komt pas einde september uit. Nog even wachten dus :)

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor je update, Graylorne. Ik had het ook weleens willen proberen met mijn debuut, maar dat is helaas al van vorig jaar en dan gaat het niet meer.