Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ghostwriting

Dus, ghostwriting. Iemand wenst zijn levensverhaal te publiceren, zoekt een professionele(re) auteur en is bij mij terechtgekomen. Het klikt goed en we zien de samenwerking helemaal zitten. Ik heb hier al tig topics over gevonden, maar zou bij deze een concreet idee van een mogelijk tarief willen weten. Hier kan ik niets over vinden, elke uitleg is zo abstract. Akkoord, dat is het beroep van ghostwriter ook, maar toch zou ik graag een zetje in de goede richting krijgen. Het eerste gesprek heeft al plaatsgehad, het zal een redelijk lang verhaal (ca. 300 p.'s) in dagboekvorm worden, en ik zal uitgebreid research moeten doen (over ziekte, psychologie, juridische zaken, etc...) Ik heb gehoord dat een ghostwriter gemiddeld € 50 per uur vraagt voor zijn diensten. Lijkt me eerlijk, aangezien er inderdaad zeer veel kostbare tijd in al dit werk zal kruipen. Hoe zien jullie dit? Aan wat voor uurtarief zouden jullie zo'n opdracht uitvoeren? Alvast bedankt voor jullie hulp!

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Als je ieder uurtje mag declareren zal er een lager uurtarief aanhangen dan als je alleen netto schrijftijd kunt declareren. Ik denk dat € 50,- per uur wel aan de hoge kant is voor een project van een paar honderd uur. Ik zou de opdrachtgever in ieder geval voorrekenen wat het ongeveer gaat kosten. Dan komen jullie allebei niet voor een verrassing te staan. Want 300 pagina's kunt schrijven en alle research en overleg die erbij komt kijken, lijkt me al snel 5 tot 10 fulltime weken werken.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
het zal een redelijk lang verhaal (ca. 300 p.'s) in dagboekvorm worden, en ik zal uitgebreid research moeten doen (over ziekte, psychologie, juridische zaken, etc...)
Kun je deze twee taken niet splitsen, zodat je de informatie van de opdrachtgever krijgt en jij vervolgens het schrijfwerk doet? Want het zijn echt twee totaal verschillende taken, waarvoor je ook verschillende vaardigheden nodig hebt, waardoor je misschien met het een (veel) sneller klaar bent dan met het ander. Doorgaans gaat in het uitzoekwerk veel tijd zitten - en als je een beetje vlot bent met de pen, in het schrijven minder.
Ik heb gehoord dat een ghostwriter gemiddeld € 50 per uur vraagt voor zijn diensten.
Wij weten niet hoe bedreven je bent in het researchen en schrijven. Het maakt nogal een verschil of je een half uur doet over een pagina of een heel uur. Je zult het tarief moeten aanpassen op jouw werktempo, ervaring en vaardigheden. Daar kunnen wij geen uitspraak over doen, althans: ik niet. Mij lijkt het al met al redelijk dat je een totaalprijs afspreekt voor de gehele klus, dus niet uitgaat van een uurtarief. Ik denk dat niet veel opdrachtgevers uur na uur willen betalen en maar wachten tot de klus een keer geklaard is - en húp, weer een uurtje factuurtje.

Lid sinds

1 maand 4 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi,

Ik heb dit systeem ook overwogen maar los van het feit dat dit terechte uurlonen zijn.
Hoe geraak je dan uit de kosten als auteur, hoeveel boeken moet je dan al niet verkopen om enkel uit de kosten te komen?  Ik snap niet hoe andere mensen die doen en verbaasd over hoe weinig winst je kan maken zelfs als je het zelf schrijft. 
Mijn boek zou uiteraard stukken beter zijn mocht het door een prof. iemand geschreven zijn, maar dat is m.i. onbetaalbaar?

Sarah