Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

inkomsten

Na jaren een kantoorbaan gehad te hebben ben ik dat helemaal beu. Ik zou graag verder willen met schrijven en hier een redelijk inkomen mee verdienen. Ik ben alleen een leek op dit gebied en ik heb geen idee waar te beginnen. Er is tegenwoordig ook veel mogelijk met internet bloggen ed. Maar ik weet niet goed wat en hoe. Hoe kun je een redelijk inkomen vergaren met schrijven?

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat het eerlijke antwoord is: niet. Tenzij je veel geluk hebt. Voor schrijven geld, schrijf een goed boek dat een bestseller wordt. Hoe? Wie weet? Begin, volg cusussen, vraag feedback, schrijf iets af, vind een uitgeverij, hoop voor het beste. Voor bloggen, vind een onderwerp dat je boeit, blog daar veel over, vergaar een schare lezers. Je kunt geld verdienen met advertentie inkomsten en van bedrijven die je geld aanbieden om over hen te schrijven. Hoe dan ook, ik denk dat je voor beide gevallen een forse dosis geluk nodig hebt, maar zonder meer in ieder geval hard moet werken. Blogs en boeken schrijven zich niet vanzelf. Ook zul je moeten netwerken. Bij schrijven om mensen te leren kennen en advies uit te wisselen. Ook helpt het als mensen je naam herkennen in een slushpile. Ga je voor zelf pubben, dat kan ook, dan heb je een netwerk nodig om je boek aan te verkopen of om je boek te marketen. Bij blogs zul je actief moeten worden op andere blogs om mensen te leren kennen die op jouw blog willen kijken. Het is best ingewikkeld eigenlijk. Ik merk bijvoorbeeld op mijn blog dat ik veel vieuws krijg van facebook, waar mijn pagina geliked wordt door mensen die ik elders heb gesproken.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat je, zoals Likaiar al zei, geluk nodig hebt om een redelijk inkomen met schrijven te verdienen. In Nederland is het aantal beroepsschrijvers erg klein, en dit zijn vaak ook schrijvers die op meerdere gebieden bezig zijn, bijvoorbeeld Arnon Grunberg die boeken schrijft, elke dag een column op de voorpagina van De Volkskrant schrijft, en daarnaast nog voor Vrij Nederland weleens schrijft, en veel meer doet. Die multifunctionaliteit zul je moeten hebben, en optimaal moeten benutten wil je in Nederland van het schrijven kunnen leven, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van je huidige financiële status, en de inkomsten van een eventuele partner. Pr

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat wanneer je geld wilt gaat verdienen met schrijven je niet alleen geluk moet hebben zoals hierboven mij wordt gezegd, maar dat je moet schrijven vanuit passie en niet om financiële redenen. Een leuke bijkomstigheid, als je eenmaal je boek mag uitgeven, is dan wat geld. Alsnog zal dat dan niet veel zijn, want met schrijven verdien je nu eenmaal niet veel. Het gaat je in ieder geval veel tijd kosten. Een vast publiek voor je blog bouw je niet zomaar op en een boek kun je niet zomaar uitgeven. Daarom heb je dus passie nodig, omdat je het wel vol moet houden. Ook wanneer je er geen geld voor krijgt.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn in Nederland echter wel schrijvers die hun brood verdienen. Ik vind het altijd makkelijk om te zeggen dat schrijven, gewoon maar, een passie moet zijn. Ja, misschien heb je dat nodig om het te halen, maar dan klinkt het voor mij altijd maar alsof schrijven niet meer dan een veredelde hobby is. Het is hard werk om ergens te komen, en helaas is hard werken geen garantie. Maar het kan wel. En dan heb je echt meer dan passie nodig. Je hebt discipline nodig voor als de passie een dagje op is, voor als je je muze aan haar haren erbij moet halen omdat ze niet uit haarzelf wil komen. Je hebt deadlines om te halen en die wachten niet op je passie. Schrijven is leuk als hobby, dat geef ik toe, maar als je je werk ervan maakt dan is het echt een baan. Je draait volledige dagen om je volgende manuscript op tijd op te sturen, of de laatste verbeteringen aan te brengen om je boeken op tijd naar de drukker te kunnen sturen. etc.

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat Likaiar zegt. ^^ Helaas is het schrijven en (al dan niet zelf-) uitgeven niet een manier om snel genoeg mee te kunnen verdienen om rond te komen. Ik ben al vanaf 2007 bezig met schrijven en heb nog steeds een parttime baan ernaast om rond te komen. Schrijven als baan is keihard werken en vereist veel doorzettingsvermogen. Maar als je dat ziet zitten, dan is het wel heel erg leuk! Succes! Maria

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor de reacties allemaal! Ik heb altijd administratief werk gedaan, maar ik zie dat niet meer zo zitten. Ik ga liever met schrijven verder. Maar weet dus niet goed welke weg te bewandelen. Ik heb misschien een hele rare vraag maar heb op andere fora zien staan dat mensen hun geld verdienen met het schrijven van doktersomans. Er werd daar verwezen naar 1 bepaalde uitgeverij die altijd op zoek was naar auteurs hiervoor. Maar die reacties komen uit 2006 of zo. De tijden zijn erg veranderd. Die uitgeverij vraagt nu geen auteurs meer. Heeft iemand enig idee of het mogelijk is je geld te verdienen met het schrijven van maandelijkse doktersromans en hoe en waar dit mogelijk is?