Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Copyright op niet bestaande naam?

2 april 2014 - 13:21
Hallo allen, Ik ben dagen bezig geweest met het zoeken van een geschikte naam voor een personage in een fantasyverhaal. Na dagen ploeteren door Slavische en Scandinavische volksverhalen heb ik op basis hiervan zelf een naam bedacht, maar ik check altijd even op Google of iets toch niet al bestaat, en ja hoor. In dit geval gaat het om de naam van een al jaren niet meer bestaande rockband. Feitelijk bestaat de naam dus ook niet meer. Mag ik deze naam gebruiken of rust er copyright op? Aangezien ze niet meer bestaan kan ik niet vragen of het mag.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2014 - 13:47
Mag ik deze naam gebruiken?
Ja. Er rust geen copyright op namen. Namen kunnen wel beschermd worden door een trademark - (TM) of (R) - maar ook daar heb jij als schrijver geen last van, als je dezelfde naam gewoon voor een personage wil gebruiken. Een trademark beschermt de eigenaar van een merknaam alleen in gevallen van mogelijke naamsverwarring en -misbruik. Als ik een band zou beginnen en de naam van een andere band jat, dan bestaat het risico dat comsumenten denken dat ik die andere band ben. Dat mag dus niet. Maar als ik een personage verzin, zal niemand denken dat ik daarmee de band bedoel. Ergo: ga je gang :) Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Merk#Handelsnaam https://www.boip.int/wps/portal/site/home/!ut/p/a…

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2014 - 13:57
Bedankt. Daar kwam ik nou weer niet op, om te zoeken op handelsnaam. Ik ben helemaal blij. Ik vind het wel heel jammer dat de naam al eens gebruikt is, maar de fantasylezer van veertien jaar zal deze rockband met grote waarschijnlijkheid toch niet kennen :) .

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2014 - 14:02
Ik had laatst hetzelfde probleem met een van mijn personages, die schijnt dezelfde naam te hebben als een personage in een of ander obscuur cultromannetje uit the long long ago. Ik heb toen maar besloten om me daar niets van aan te trekken ;)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2014 - 17:33
Dat zal echt geen probleem zijn, zo'n rockband. En ook als iemand die naam kent, wat maakt het dan uit? Pas als het een vreemde betekenis heeft of zoiets, of rare associaties op kan roepen, dan wordt een naam lastig. Maar niemand zal van een rockband bepaalde associaties krijgen. :P Het kan altijd leuker: één van mijn personages draagt blijkbaar de naam van een Thaise chemicaliënfabriek... Maar ach. Ik heb ook een personage vernoemd naar de oerzee ten tijde van het supercontinent Pangea. Niemand zal daar echt moeilijk over doen, en niet veel mensen kennen de naam. Nu ik erover nadenk heb ik best veel namen die iets te maken hebben met geologie... misschien eens iets aan doen.