Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Accountant met ervaring met schrijvers & inkomsten uit buitenland

Hoi, Sorry for het bruut binnenlopen met een vraag zonder eerst lid van de gemeenschap te worden. Nood breekt wetten? Mijn situatie is dat ik een volledig Nederlandse schrijver ben die recentelijk een boek aan een Amerikaanse uitgever heeft verkocht (via een net zo Amerikaanse agent). Groot feest! Nu komen echter de moeilijke financiële zaken aan bod. Ik heb al een paar jaar een accountant, maar die heeft geen ervaring met dit soort situaties. Gezien alle complicaties maakt dat me ietwat ongemakkelijk. Ik wil niet riskeren dat ik geld misloop waar ik recht op heb, bijvoorbeeld. En terwijl nu de situatie misschien nog redelijk simpel is (tot hoever schrijversinkomsten uit het buitenland ooit simpel zijn...), gaat het de komende paar jaren een stuk ingewikkelder worden--de rechten zullen ook verkocht worden aan andere landen dan enkel Amerika, mogelijk ook nog film en audiorechten, en dan nog een heleboel gedoe met royalties en reizen naar Amerika ivm promotie aftrekken van mijn inkomsten en... nu ja, je kan je wel wat voorstellen. Ik wil er zeker van kunnen zijn dat dit allemaal goed afgehandeld wordt, en ben ik dus aan het rondsnuffelen naar een andere accountant. Nu hoopte ik dat misschien één van jullie een idee heeft wie ik hierover kan benaderen. Online kwam ik bijvoorbeeld www.beeldrijk.org tegen, maar ze nemen slechts weinig nieuwe cliënten aan. Enig andere recommendations?

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik veronderstel dat dit over de IRS gaat? In geval het IRS geen belastingsinformatie over je heeft, zal deze hogere taksen heffen. Ik geloof dat het om een verschil van 30% gaat. Een aantal landen heeft afspraken met de US over die taksen. Voor België vervalt die taks van 30%. Voor Nederland zal dat wel hetzelfde zijn. Om recht te hebben op die reductie moet je wel wat papierwerk doen. In het kort komt het er op neer dat je een ITIN nodig hebt. Hiervoor heb je een document W-7 nodig. Je uitgever zal hierbij een handgeschreven brief met hoofding moeten voorzien. Dat moet je aan het IRS bezorgen en als alles ok is, dan bezorgen zij je een ITIN. Eens je de ITIN hebt, moet je nog een formulier W8-BEN invullen. Dat moet dan verder door je uitgever gebruikt worden bij de uitbetaling. Enfin, zo heb ik dat toch begrepen, maar ik ben geen accountant. Je kan ook het IRS contacteren. Hieronder wat info (ook met de contactgegevens): http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p901.pdf http://www.irs.gov/Individuals/General-ITIN-Infor…

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Thérèse--sorry! Ik kon toch zweren dat ik de verscheidene subfora heb bekeken, maar die heb ik vast over het hoofd gezien. MW Caers--ja, ik heb vandaag flink heen en weer ge-emailed met de boekhouder van mijn agent, en hij heeft me een W-8BEN opgestuurd om in te vullen zodat ik idd. word vrijgesteld van die belastingen. Volgens hem is de ITIN niet nodig--van hun verscheidene buitenlandse cliënten heeft er maar één een ITIN--maar hij is het aan het navragen bij de accountant die met mijn agent verbonden is. Ik dank je hartelijk voor de informatie en links, en zal die links zeker doornemen. Ik wil echter sowieso een accountant vinden--niet enkel voor deze overdracht, maar gewoon voor mijn carriere en hoe het hier in Nederland zit wat betreft belastingen en ZZP versus andere opties, zeker omdat ik ook een uitkering ontvang op het moment.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Neem even contact op de LIRA. Zij kunnen je niet helpen met boekhoudkundige kwesties, maar weten vast een accountant met verstand van zaken (of anders iemand die dat wel weet). Kijk op www.lira.nl en veel succes.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi, Sorry voor de late reactie, en bedankt voor jullie tips! Zeker het onderzoeken waard. :D