Start » Forum » Het uitgeefproces » Eigen beheer en pod » Nemen bibliotheken POD-boeken aan?

Nemen bibliotheken POD-boeken aan?

8 reacties [Laatste bericht]
Nibbler
Laatst aanwezig: 2 jaren 6 weken geleden
Sinds: 19 Jul 2010
Berichten: 56

Nemen bibliotheken POD-boeken aan?

Hoi,

Is het mogelijk om een boek uitgegeven in eigen beheer in de (plaatselijke) bibliotheek te krijgen? Of nemen bibliotheken enkel boeken aan die via reguliere uitgeverijen worden uitgegeven? Iemand ervaring mee (in België)?
Ik ga ervan uit dat een ISBN ook een minimumvereiste is?

Reacties

Suicune
Laatst aanwezig: 1 jaar 4 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2012
Berichten: 559

Hoi,

Dat kan volgens mij wel, maar natuurlijk moet je het dan zelf aanbieden. Ik werk in de bibliotheek (in Nederland) en ik zet soms boeken terug die bij bijvoorbeeld Boekscout zijn uitgegeven (sommigen zijn naar mijn inzien zelfs behoorlijk slecht geschreven, en toch staan ze in de bieb). Een vriend van mij die ook een boek in eigen beheer heeft uitgegeven heeft het boek ook aangeboden bij zijn plaatselijke bibliotheek, en die is nu te leen. De bibliotheek bestelt dan het boek als ze het in de kasten willen plaatsen.
Maar hoe je precies je boek aanbiedt, dat weet ik niet. Die vriend van mij had een medewerker in de bibliotheek die hem steunde in het schrijven (plaatselijke bibliotheek hé, de medewerker kende die vriend vanaf dat hij als klein jongetje bij die bibliotheek kwam lenen), en de medewerker heeft het boek toen gepromoot bij de andere medewerkers en de bieb heeft het boek besteld.

Ik weet dus dat het kan, maar ik weet niet hoe je dan je boek precies aanbiedt en of het misschien in België anders is geregeld.

Codex Phantasiae: een blog met tips voor fantasyschrijvers! https://codexphantasiae.wordpress.com/

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

Je stuurt 2 recensie-exemplaren naar NBD Biblion. Zij lezen het hoek en schrijven een recensie. Op basis van die recensie kopen de bibliotheken in bij Biblion die vervolgens bij jou een order voor een x-aantal boeken doet. Adressen en info vind je op de site van Biblion. In België gaat het via De Leeswolf.
Succes!

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Biblion schrijft alleen een recensie als zij vinden dat een boek dat waard is. Dus niet elk ingestuurd POD-boek wordt gerecenseerd.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 16 weken 10 uren geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Soms keuren ze een boek af omdat er al teveel over dat onderwerp beschikbaar is, soms omdat het een boek is waarvan ze weten dat biebs het summier inkopen (dicht en verhalenbundels bijvoorbeeld) en soms vanwege de kwaliteit. Je krijgt je boeken dan terug.

Nibbler
Laatst aanwezig: 2 jaren 6 weken geleden
Sinds: 19 Jul 2010
Berichten: 56

Bedankt voor de info. Het proberen waard dus.

Lidwien
Laatst aanwezig: 30 weken 4 dagen geleden
Sinds: 16 Mei 2014
Berichten: 28

Even een late reactie.

NBD Biblion is de landelijke organisatie van de Openbare Bibliotheken. Ze krijgen per week zoveel boeken aangeboden, dat ze je boek van een p.o.d. al vaak direct niet in hun aanschaflijst zetten (zoals die van mij via POD, maar ik doe een 2e poging).
Als het wel in de aanschaflijst A.I.'s komt, is het nog de vraag of de bibliotheek ze gaan bestellen, omdat er tientallen boeken in die lijst staan en ze weinig budget hebben om zoveel nieuwe aan te schaffen.
Als je direct contact hebt met je plaatselijke bibliotheek kun je het misschien direct verkopen? Het nadeel voor hen is alleen dat het boek dan niet gebonden is en ze het zelf moeten inwerken. Het nadeel voor jou is dat er dan soms geen afbeelding van het boek in de catalogus komt. Zoals met mijn boek bij de bibliotheken waar ik werk(te). Ook staat er geen beschrijving van de inhoud bij, maar dit kun je als bibliotheek lid ondervangen door er een recensie over te schrijven.
Meer informatie
http://www.hetboekenschap.nl/aanbieden-aan-de-bibl...
http://www.nbdbiblion.nl/sites/nbdbiblion.nl/files...

Scorpio
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 27 Jul 2006
Berichten: 1154

Ik vraag mij af of een tweede boek dat je hebt geschreven, wellicht makkelijker of sneller in de bibliotheek wordt opgenomen, als er al eerder een (POD) boek van je terecht is gekomen.
Weet iemand dat misschien?

Naiche
Laatst aanwezig: 34 weken 3 dagen geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 326

Ik heb afgelopen zaterdag mijn eigen POD boek geleend bij de bieb. Ik had het opgezocht in de catalogus, waar het tot mijn verbazing instond. Het was niet beschikbaar maar, weer tot mijn grote verbazing, kon ik het wel bestellen! Een paar weken later een mailtje dat het opgehaald kon worden. Misschien een ongebruikelijke weg, maar het werkte dus wel.

But above all, you should understand that there can never be peace between nations until there is first known that true peace is within the souls of men. - Heheka Sapa (Black Elk)

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator.

Zoek een verkooppunt