Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Stappenplan uitgeven in eigen beheer

Beste Sollers, Wie kan mij op een summier stappenplan of checklist wijzen voor als ik een boek in eigen beheer zou willen uitgeven dat ook in de winkels moet liggen? Ik ben al enige tijd aan het rondvragen en heb enkele offertes opgevraagd. Ik krijg zoveel adviezen en verhalen dat ik aan het syndroom van de bomen en het bos begin te lijden. Zo wordt mij bijvoorbeeld verteld dat, voor registratie bij het CB en bekendmaking bij winkels, men een distributeur moet inschakelen en die vraagt algauw 18 % van de verkoopprijs van een boek. Klopt het bijvoorbeeld dat je niet om een distributeur heen kunt als je je boek in de winkels te koop wilt zetten? Ongetwijfeld bestaan er overzichten van wie doet wat met de voor en nadelen van elk. Als ik een boek zou willen uitgeven in eigen beheer, mét registratie van ISBN en bij het CB zodat het in webwinkels e.d te krijgen is, 1. welke partijen moet ik inschakelen en welke acties mag ik zeker niet vergeten; 2. wat is een grove kostenindicatie (provisie, vaste bedragen, ...) voor elk van de te ondernemen stappen? Ik heb dit forum voor het eerst bekeken en vind er heel interessante stukjes informatie in terug. Maar zoeken op termen als uitgeven, stappenplan, eigen beheer enz, levert een woud aan gegevens op. Een samenvatting in pocketformaat zou mij enorm vooruithelpen!

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Petitpaul, Helaas is er geen 'shortcut to fame.' Je moet zelf de weg zoeken die je het beste past. Gebruik de zoekfuntie! Hier staat alles in wat ooit hierover is geschreven. Op het forum: Uitgeven in eigen beheer. POD is ook een optie om door te spitten. Makkelijker kunnen we het je niet maken. Bobcat.

Lid sinds

17 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
1. Schrijf een boek 2. Geef het vorm 3. Zoek een drukker 4. Distribueer het Dat is het simpel gezegd. De rest hangt af van je wensen. Wil je: Paperback of gebonden? Streepjescode? ISBN? Zwartwit, Steunkleur of Full color? Bol.com, centraal boekhuis, lokale boekhandel? Eigen site, Promotiemailing, Boekpresentatie? Kvk, belastingdienst? Zoals je ziet schud ik nu al wat elementaire keuzes uit mijn mouw. Zo zijn er nog zeker 100 andere dingen waar je op moet letten. Een stappenplan is daarom altijd individueel, zoals Bobcat al zegt. Zoek op de namen van de keuzes die je wilt maken en niet op het geheel, want dan is het inderdaad een woud.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sonja Bakker kon met geen mogelijkheid een uitgever en/of distributeur vinden voor haar eerste (kook)boek. Zij reisde stad en land af om het in de winkel te krijgen. Zo gezegd, zo gedaan, de rest is geschiedenis. Nu is ze rijk, beroemd en staan ze in de rij om het volgende boek uit te kunnen geven. go for it

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Net vandaag binnengekregen: Uitgeven in eigen beheer van Maarten Dessing. Het lijkt op een samenvatting van diverse topics hier op het forum. Heb ik 15 euro teveel uitgegeven? Bobcat.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Net vandaag binnengekregen: Uitgeven in eigen beheer van Maarten Dessing. Het lijkt op een samenvatting van diverse topics hier op het forum. Heb ik 15 euro teveel uitgegeven? Bobcat.
Nee, dat heb je te veel uitgegeven :D Zie topic teveel/ te veel.

Lid sinds

13 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vond heel prettig hoe alles in 'Uitgeven in eigen beheer' op een rijtje stond. Dat is toch veel overzichtelijker en makkelijker lezen dan hier door een heleboel topics heen ploeteren. Ik vond het nogal een oerwoud allemaal, maar dankzij dat boek kon ik er wegwijs in worden en beginnen met keuzes maken. Ik vond het de € 15 zeker waard. Dit forum is wel heel handig vanwege de vele snelle wijzigingen - nieuwe aanbieders enzo. Louise

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@petitpaul. Je wilde een stappenplan. Uitgeven in eigen beheer is je stappenplan in een handig zoekformaat. Als je elke keer op het net moet gaan zoeken kost het je veel tijd, die je beter kan gebruiken voor schrijven.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een stappenplan willen we allemaal wel. :D Ik neem aan dat je al hebt overwogen of je regulier wilt uitgeven, of zelf / via een drukkerij. Bepaal dan wat je wilt. Boek voor familie en vrienden, of boek voor iedereen. Bepaal welk bedrag je kan uitgeven. Reken je niet rijk qua inkomsten, maar wees wel bereid om te investeren. En persoonlijk zou ik zeggen; hoe meer je investeert, hoe dringender ik je aanraad een goede redacteur in de arm te nemen. Het wordt zo vaak vergeten, maar het is zo zonde als je investeert en aan promotie doet en er dan vlak na de publicatie achterkomt dat er spel, schrijf, stijlfouten inzitten, of dat een deel van je verhaal zoveel beter had kunnen zijn als je er maar aan gedacht had dat ene zinnetje toe te voegen. Ik weet het, redactie is en blijft een dure grap. Vandaar mijn suggestie om het te laten afhangen van je investeringsdrift en doelgroep. Kan je op Sol eigenlijk al zoeken op onafhankelijke redacteuren Dries? Of valt dat onder manuscriptbureaus?