Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Proeflezer en manuscriptbeoordeling...

Manuscriptbeoordeling - proeflezen...

Mijn verhaal komt stilaan tot zijn finale vorm. Een aantal weken terug heb ik een paar mensen gecontacteerd om, tegen betaling, een manuscriptbeoordeling te verzorgen maar de ene persoon had geen tijd en de andere had eenvoudig weg geen interesse (of feeling) met het onderwerp. Op internet vond ik vooral manuscriptbeoordelaars die ofwel erg commercieel overkomen ofwel enkel interesse hebben in totaal andere stijlen (jeugdauteurs, heel veel sci-fi,...).

Omdat ik gericht de juiste contacten zoek geef ik graag zo duidelijk mogelijke informatie.

Als auteur ben ik nauw betrokken met het onderwerp, ik ben kunstenaar in hoofdberoep (beeldende kunsten, muziek, organisatie van grote events,...) en al een heel leven actief in meerdere poly-BDSM-relaties, met een al tientallen jaren sterke interesse in het psychologische aspect. Gedurende 4 jaar werkte ik telkens ongeveer 4 maand voltijds aan deze roman, de lange pauzes ertussen waren ideaal om telkens weer met enige afstand, fris ter herbeginnen.

Mijn boek is een psycho-drama, een "levenswerk" waarin ik in hoofdzaak duidelijkheid wil geven in mijn eigen kijk en ervaring betreffende BDSM en relaties, een confronterend onderwerp waar veel mensen een onrealistische kijk op hebben. Tegelijk ben ik overtuigd dat het verhaal op zich reeds zo origineel en sterk is dat het ook mensen die hier helemaal geen affiniteit mee hebben kan boeien.
Mijn roman onderscheidt zich tov de algemene BDSM literatuur op meerdere vlakken van wat je bij dit onderwerp kan verwachten. Dit gaat niet over zweepjes, leder, latex of handboeien (niets van dat alles komt er zelfs in voor), er zijn wel enkele sterk erotische passages maar geen neuk-scènes of dergelijke. Deze delen hebben een duidelijk doel (het aantonen hoe mindgames werken, de functie/werking/sturing van hormonen, wat positief sadisme is, hoe dominante en onderdanige personen denken en bepaalde dingen ervaren, de psychologische strijd etc).

Ondanks dat dit alles deels wetenschappelijk onderbouwt is (meermaals samengewerkt met psychologen, seksuologe en tal van andere deskundigen) leest dit als proza. Met een langzame opbouw (vooral om de hoofdkarakters en de omgeving duidelijk neer te zetten) waar in de eerste 60 blz zelfs geen bdsm of erotiek te bespeuren is.

Het boek kent mysterie, spanning en enkele intens emotionele stukken. Ik kon ook reeds beroep doen op een aantal proeflezers met hoofdzakelijk positieve en motiverende commentaar.  
Mijn stijl is niet bij elkeen populair, (ik hou van sfeer, beschrijvingen, geur, kleur en gevoel) maar smaak en kleur is uiteraard heel persoonlijk...

Het verhaal is ondertussen "klaar", al meermaals herschreven (rekening houdend met allerlei aanmerkingen) en hoop nog enkele ervaren proeflezers te kunnen meeslepen die bereid zijn om hun eigen commentaar (rond inhoud, gevoel) te delen naast een professionele manuscriptbegeleiding (die ook kan helpen bij mijn zoektocht naar een geschikte uitgever.

- Wat verwacht ik van een proeflezer?
Dat deze kan delen hoe hij/zij het verhaal ervaart, dat deze bij het geven van eventuele stijl/taal commentaar ook (liefst helder ;-) ) weergeeft met eigen voorbeelden/advies hoe men dit dan beter ziet.
Je krijgt een eerste deel, geeft jouw persoonlijke indruk, krijgt het volgende deel etc. Beslis jij dat het stopt dan waardeer ik dat ook.

- Wat verwacht ik niet van een proeflezer?
Dat je hier massaal veel werk in investeert. Op zich kan dit vrij eenvoudig (ik vraag niet om grote stukken te herschrijven, schrijffouten verbeteren hoeft ook niet meer, als je nog fouten vindt mag je deze zeker aanduiden maar dit is niet het doel). 
Dat je je tot iets verplicht voelt (als het jou niet ligt, of als je geen verdere interesse hebt is dat op zich ook leerzaam voor mij, je hoeft dus eigenlijk niets).

- Wat krijgt een proeflezer in return?
Allereerst mijn appreciatie. Een verhaal dat je boeit (anders stop je toch gewoon :-)). Het feit dat jij hebt meegeholpen in de finale totstandkoming van dit boek. Een dankverwijzing in mijn boek voor elk die het hele verhaal heeft doorgelezen of me daadwerkelijk verder hielp. Een uitnodiging voor een feestelijk etentje zodra ik een uitgever heb.

- Wat dan rond manuscriptbeoordeling?

Meest ideaal lijkt me iemand die voor een uitgeverij werkt die mijn stijl en onderwerp ook mogelijks in hun fondsen ziet. Dromen mag toch?

Hierin zoek ik iemand met een degelijke ervaring en connecties, duidelijke afspraken voor een duidelijke prijs. Ik stuur eerst een deel (of meer) door voor je finaal kan oordelen of dit jouw interesse heeft en je mij hierin kan/wenst te helpen. Na goede afspraken gaan wij dan hopelijk verder.

Ik ben alvast overtuigd dat dit boek een publiek zal bereiken, vanuit mijn eigen netwerken heb ik contact met enkele duizenden mensen (ik ben zelf voorzitter van een vrij gekende vereniging en vrij gekend in het BDSM wereldje, zowel in Vlaanderen als Nederland).

Alle reacties, ook doorverwijzingen zijn welkom!

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik plaatste gisteren een stukje op proeflezen (met wat extra uitleg), een stukje dat ik 2 jaar terug ook al eens plaatste maar ondertussen toch aardig wat aan verder werkte. Mijn boek was al een tweetal jaar terug "klaar" maar heb in die tijd meerdere maanden zowat voltijds gewerkt aan het verbeteren, herschrijven en finetunen (met hulp van enkele andere mensen).

Ik hoop hier toch iemand te vinden die me (volgens wat ik hier bovenstaand beschrijf) kan verder helpen. De enige reactie die ik voorlopig kreeg had eigenlijk totaal niets te zien met de inhoud of de vragen die ik stel.
Als ik hier wat rondkijk zie ik in hoofdzaak fantasy, SF, jeugdliteratuur en bio's, mogelijks zijn hier geen mensen die nieuwsgierig zijn naar mijn thema maar ik ben overtuigd dat ook mensen die het thema van BDSM eerder afstotelijk (of totaal oninteressant) vinden voeling kunnen hebben met mijn verhaal... Of ben ik gewoon te ongeduldig?

 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Viktor,

Ik zie dat het inmiddels al bijna een jaar geleden is sinds je deze oproep plaatste en ben nieuwsgierig of je hierdoor proeflezers hebt gekregen. Ik ben zelf ook een plan voor een boek aan het uitwerken, vandaar mijn interesse.

Ik hoop dat je inmiddels tot uitgeven bent gekomen.