Start » Forum » Het uitgeefproces » Beoordeling kritiek en feedback » Door wie laten beoordelen?

Door wie laten beoordelen?

6 reacties [Laatste bericht]
Ovidia
Laatst aanwezig: 31 weken 4 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2013
Berichten: 60

Door wie laten beoordelen?

Hoi allemaal,

Ik zit hier met mijn net afgewerkte manuscript in een ietwat onhandige situatie en zou graag willen weten wat jullie in mijn plaats zouden doen.

Het zit zo; ik ben 3 jaar geleden (ik was toen 13 jaar) begonnen aan mijn verhaal. In die tijd was ik hopeloos verliefd op een jongen van mijn school, die nu nog steeds in mijn jaar en in mijn school les volgt. Ik heb hem halsoverkop in mijn verhaal betrokken, om niet te zeggen... ik heb hem de protagonist gemaakt. Nu ben ik 16, voel niets meer voor hem en zit ik met het netjes afgewerkt manuscript.

Nu, ik ben vreselijk slecht in het verbergen van realistische gegevens van personen die ik uit het echte leven in mijn verhalen opslurp. Daarom is de jongen in kwestie in mijn manuscript exact omschreven zoals hij in het echte leven is. Op het eerste zicht is dat geen probleem, want ik ben tevreden over het eindresultaat.

Maar nu beginnen al mijn vrienden (en leerkrachten!) op school te vragen of ze m'n verhaal eens mogen lezen. Graag zou ik dit toestaan, want ik kan de meningen en eventueel advies goed gebruiken om een kijk te krijgen op de kwaliteit van mijn werk. Maar zij zullen in een mum van tijd doorhebben over welke jongen het gaat en dan komt de roddelmachine op gang.

Wat moet ik nu doen? Ik zit muurvast! Het manuscript is intussen ook naar de uitgeverij vertrokken. Ik heb een gevoel dat ik het minder erg zou vinden dat anderen mijn verhaal lezen als het eenmaal gepubliceerd is, maar zover is het nog lang niet.

Grtjes,
Ovidia

Ik kan alles kwijt met schrijven. Mijn verdriet sterft, mijn hoop wordt herboren. - Anne Frank

Reacties

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 50 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Ik liet mijn verhalen überhaupt nooit aan vrienden lezen, of ik hen er nou voor gebruikt had of niet. Los van de hele awkward kwestie of ze hem zullen herkennen, is het meestal nuttiger om feedback van vreemden te vragen; die zijn eerlijker. Dan kun je je vrienden met een dramatische zucht en een artistieke eigenwaan zeggen: 'Nee! Jullie Mogen mijn werk niet lezen, niet voordat het helemaal af is.'

Waar waren we gebleven?

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Begin aan iets anders? Je kunt hen vragen om proeflezers te worden voor je nieuwe project. Het is sowieso een goed idee om direct aan iets nieuws te beginnen zodra het vorige project is afgerond en zo zijn zij betrokken bij je nieuwe verhaal.
Succes smile

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Ovidia
Laatst aanwezig: 31 weken 4 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2013
Berichten: 60

En de leerkrachten? Die zullen er misschien niet over roddelen, maar toch...

Ik kan alles kwijt met schrijven. Mijn verdriet sterft, mijn hoop wordt herboren. - Anne Frank

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 39 weken 6 dagen geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Het probleem is niet zozeer de herkenbaarheid, als wel dat het verhaal te dicht bij je staat. Waarschijnlijk heeft de hp in het verhaal een heeeel roze velletje. Geef de tobber andere uiterlijke kenmerken, een andere naam en een andere setting, en dik de goede eigenschappen aan. Dan gelooft niemand meer dat het 'die jongen' is, maar eerder een geromantiseerd beeld, een prins op het witte paard. Als dat past, zou ik het zo doen. Maar ja, ik ben man, net 844 geworden, dus je moet dat advies wel in het juiste perspectief plaatsen.

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Suicune
Laatst aanwezig: 1 jaar 3 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2012
Berichten: 559

Ik denk dat het wel meevalt als je gewoon hier en daar wat eigenschappen verandert. Haar/oog/huidskleur, een interesse, een karaktertrek, zoals Leonardo ook al zei.
Het is een personage geworden, geen echt persoon meer, dus kun je ermee doen wat je wilt. Zie je protagonist als iemand die volledig losstaat van die jongen. Maak het jóuw personage, en verander hier en daar wat, zodat hij uiteindelijk niet eens meer op die jongen lijkt. Dan kan niemand meer zeggen dat het hem ís.

Codex Phantasiae: een blog met tips voor fantasyschrijvers! https://codexphantasiae.wordpress.com/

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 50 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Docenten zijn net mensen: die roddelen ook in de lerarenkamer, hoor. Maar ze hebben wel het beste met je voor.
Als je een goeie Nederlands docent hebt, die je mag, zou ik het hem wel laten lezen. Je kunt er ook gewoon ronduit voor uitkomen: 'ja, mijn hoofdpersonage is gebasseerd op Karel uit 4B, maar ik wil graag feedback over verhaalstructuur en taalgebruik, wilt u dat voor me doen?' Een goeie docent maakt dat geen snars uit.
Maar jij kent je docenten beter dan ik. Als je denkt je er niet prettig bij te voelen doordat - zoals Leonardo al zei - het te dicht bij jezelf staat, moet je het niet doen. Aan de andere kant, feedback vragen is altijd eng, of je het nou aan je moeder, je vrienden of een wildvreemd vraagt. Dat feit op zich moet je er niet weerhouden toch om de feedback te vragen, want je kunt er wel heel veel van leren!
Maar zoals ik al zei: ik vraag het altijd aan vreemden of medeschrijvers. Op een bepaalde manier is dat toch minder eng.

Waar waren we gebleven?

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!