Lid sinds

1 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Eenheden

Hoi.

Ik maak een boek over een orkaan die over Nederland heen raast (8.400 woorden nu). Ik ben benieuwd wat ik het beste kan doen. Ik gebruik km/u voor de windstoten en m/s voor de windsnelheden (zoals op de KNMI-waarnemingskaarten staat). Is dit goed of kan ik beter allebei de eenheden hetzelfde doen? 

 

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Buiten het feit dat dit niet echt met taal en spelling te maken heeft, zou ik zeggen: kijk hoe het nieuws in een land waar ze veel met orkanen te maken hebben (VS?) dit brengt en omschrijft. Je kunt ook KNMI bellen eventueel? Ik neem aan dat je niet als verteller deze klinische informatie gaat dumpen, maar dat je personages het vertellen of dat het om nieuwsberichten gaat. 

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De kracht van orkanen wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 5, de Saffir-Simpson schaal. De schade bij een categorie 1 orkaan is beperkt maar een orkaan van de 5e categorie is verwoestend met windsnelheden van meer dan 250 km/uur.

https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achterg…

De schaal van Beaufort wordt gebruikt voor de gemiddelde windsnelheid, níet voor de snelheid van rukwinden. Heel vaak worden die twee met elkaar verward. Als de wind bijvoorbeeld gedurende 10 minuten waait met een gemiddelde snelheid van 70 km/u met pieken tot meer dan 117 km/u, is er dus geen sprake van windkracht 12 (orkaan), maar van windkracht 8 (stormachtige wind).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Beaufort 

Weerbericht van 5-5-2021 14:47 uur; Langs de kust is de wind krachtig, 6 Bft. Op de Wadden en in het noordelijke kustgebied is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachting… 

NoCorona1234 schreef; Ik gebruik km/u voor de windstoten en m/s voor de windsnelheden (zoals op de KNMI-waarnemingskaarten staat). Is dit goed of kan ik beter allebei de eenheden hetzelfde doen? 

Ik denk dat windkracht 12, een windsnelheid van 250 km/uur, meer tot de [makkelijk te verbeelden] verbeelding spreekt dan een windsnelheid van 69 m/s. De m/s is waarschijnlijk alleen van belang als er zeer nauwkeurig moet worden gemeten. 

Dus denk ik dat km/uur het beste is voor beide.  

NB Een eend in goede conditie kan meer dan 100 km/u vliegen. Dat is meer dan 27 m/s.